Skandalingą ligoninę gelbės jungtuvės

Nauji pastatai, infrastruktūra ir į vieną gigantišką darinį sujungtos Kauno ligoninės. Apie tokius planus pirmadienį lankydamasis Kaune kalbėjo sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis. Pasak politiko, esminiai pokyčiai yra būtini, nes jau dabar suteikti modernios medicininės pagalbos daug kur nebeįmanoma. Pokyčių sulauks ir skandalais garsėjanti Kauno klinikinė ligoninė.

Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Pileckas

May 6, 2013, 6:21 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 4:16 AM

Po susitikimo savivaldybėje su Kauno meru Andriumi Kupčinsku ministras neslėpė, kad didžiausios permainos laukia Kauno klinikinės ir respublikinės ligoninių bei Kauno klinikų. Ypač daug dėmesio turėtų sulaukti pastaruoju metu nemaloniais skandalais garsėjanti Kauno klinikinė ligoninė. Tiesa, V. Andriukaitis neigė, kad pertvarka susijusi su pernykšte kūdikio mirtimi ir kitais skandalais šioje gydymo įstaigoje.

Sumaišė vaistus

Vaikas mirė pernai balandį. Teismo medicinos ekspertai nustatė, kad berniuko mirties priežastis buvo ūmi intraveninė intoksikacija kalio chlorido tirpalu - įtariama, kad jį slaugė suleido vietoj paskirto gliukozės tirpalo.

Tuo tarpu šiemet gydymo įstaigą patikrinusi Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba pranešė apie dešimtis pažeidimų ir grasino sankcija – atimti licenciją.

„Šita netektis yra labai skaudi, turime jai būti labai jautrūs, kalbėtis su tėvais ir kartu išgyventi tą skausmą. Tačiau patikėkite, ligoninių pertvarka yra kitokio plano rezultatas. Tai susiję su valstybės galimybėmis planuoti ligoninių plėtrą, lovas, pinigus, resursus“, - tikino ministras.

Keis statusą

Pasak V. Andriukaičio, bus bandoma šią ligoninę paversti respublikine gydymo įstaiga. Tam sudaryta speciali darbo grupė, kuriai ir bus patikėta ši užduotis. Statuso pakeitimas esą būtinas norint gauti paramos iš ES struktūrinių fondų.

Kalbėdamas apie respublikinę ir klinikinę ligonines bei Kauno klinikas ministras sakė, kad šių gydymo įstaigų ateitis viena – susijungimas. Naujasis darinys turėtų būti ne juridinis, o funkcinis junginys, kuris galėtų efektyviai teikti medicininę pagalbą regionui nuo Lazdijų iki Šiaulių.

Tai būtų itin naudinga Kaunui, nes didelis ligoninių junginys gali sukaupti modernesnę medicininę įrangą, vykdyti naujus klinikinius technologinius tyrinėjimus, privilioti geresnių specialistų. Be to, tokie pakeitimai sumažintų ir dabartines ligoninių administravimo išlaidas.

„Toks ligoninių darinys yra sena ir medikų, ir Kauno, ir visų lietuvių svajonė. Tačiau vien jungimosi nepakaks. Planuose yra naujų ligoninių statybos ir infrastruktūros kūrimas. Senieji pastatai ir po visą miestą išmėtytos ligoninės visiškai nebeatitinka reikalavimų, o modernus gydymas sunkiai įmanomas“, - tikino V. Andriukaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.