Socialdemokratai prakalbo apie alaus ir vyno branginimą

Premjero Algirdo Butkevičiaus sudaryta mokesčių darbo grupė dirbo veltui. Valdančiųjų partijų atstovai laukė visai kitokių pasiūlymų, todėl dauguma specialistų pateiktų išvadų, kaip pakeisti šalies mokesčių sistemą, bus palaidotos.

Posėdžio metu A. Butkevičius užsiminė apie galimybę padidinti akcizo mokestį alui ir vynui, nes šie produktai į šalį nevežami kontrabandos būdu.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Posėdžio metu A. Butkevičius užsiminė apie galimybę padidinti akcizo mokestį alui ir vynui, nes šie produktai į šalį nevežami kontrabandos būdu.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

May 6, 2013, 11:15 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 4:00 AM

Pirmadienį vakare į bendrą posėdį susirinkę valdančiųjų partijų atstovai premjero A. Butkevičiaus patarėjo Stasio Jakeliūno vadovaujamos darbo grupės pasiūlymus sumalė į miltus. Nusivylęs patarėjas svarsto stabdyti darbo grupės darbą.

Socialdemokratams ir Darbo partijos politikams nepatiko pasiūlymas įvesti „Sodros“ mokesčio lubas, atsisakyti pridėtinės vertės mokesčių lengvatų šildymui ir neįvedinėti naujų lengvatų maisto produktams ir įvairioms paslaugoms.

Kol vieni Seimo nariai auklėjo ekspertų vadą dėl esą nevykusių pasiūlymų ir dalijo savo patarimus, kiti posėdžių salę paliko nesulaukę diskusijų pabaigos.

„Nėra ką čia diskutuoti. Tik laiko tempimas“, - sakė posėdį anksčiau palikęs Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas.

Paklaustas, ar bent vienam ekspertų pasiūlymui bus pritarta, anksčiau salę palikęs Darbo partijos idėjinis lyderis Viktoras Uspaskichas teištarė vieną žodį: „Abejoju“.

V. Uspaskichui ir kai kuriems kitiems Seimo nariams nepatiko, kad politikų atstovai nebuvo įtraukti į darbo grupės sudėtį.

Paklaustas, ar darbo grupė nedirbo veltui, premjeras Algirdas Butkevičius po posėdžio tvirtino, kad dabar jos išvados bus pateiktos Finansų ministerijai, kad ši paskaičiuotų, kiek pajamų prarastų biudžetas pakeitus vieną ar kitą mokestį.

„Mokesčių sistema yra toks dalykas, kai politikai norėtų matyti daug lengvatų, bet nenorėtų, tikriausiai, kalbėti apie naujus mokesčius, kurie galėtų kompensuoti pajamų praradimą dėl lengvatų“, - pripažino premjeras.

Geriausiai valdančiųjų partijų atstovai vertina pasiūlymą padidinti neapmokestinamąjį pajamų dydį. Tačiau juos neramina paskaičiavimai, kad dėl to biudžetas kasmet prarastų apie 1 mlrd. Litų pajamų.

Darbo grupė dėl to siūlo apmokestinti didesnes kaip 10 tūkst. indėlių palūkanas, pelną iš vertybinių popierių pardavimo, fizinių asmenų skolinimo juridiniams asmenims. Tačiau pajamos iš šių mokesčių būtų labai mažos.

Darbo grupė dar diskutuos dėl siūlymo įvesti visuotinį automobilių ir nekilnojamojo turto mokestį.

Posėdžio metu A. Butkevičius užsiminė apie galimybę padidinti akcizo mokestį alui ir vynui, nes šie produktai į šalį nevežami kontrabandos būdu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.