Vasarą Palangoje mušeikas tramdys išretėję pareigūnų būriai

2013-ųjų vasaros sezonas Palangoje turėtų būti karštas. Ne, sinoptikai taip toli neprognozuoja. Apie karštį prabilo pareigūnai, kuriems kelia nerimą išretėjusios viešosios tvarkos prievaizdų gretos.  

Praėjusią vasarą Palangoje patruliavusiems VST pareigūnams netrūko darbo - ne tik naktimis, bet ir dienomis tekdavo raminti siautėjančius chuliganus.<br>N. Povilaitis
Praėjusią vasarą Palangoje patruliavusiems VST pareigūnams netrūko darbo - ne tik naktimis, bet ir dienomis tekdavo raminti siautėjančius chuliganus.<br>N. Povilaitis
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

May 6, 2013, 11:16 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 5:06 AM

Ar nenutiks taip, kad kurorte nebaudžiamos galės siautėti girtų chuliganų gaujos? O į poilsį visai šeimai besiorientuojantį kurortą grasina užtvindyti naktinių muštynių garsai? Teisėsaugininkai pripažįsta: teks susidurti su rimtais sunkumais. Tuo tarpu kurorto valdžia tikisi, kad pavyks išvengti didesnių incidentų.

Lietuvos pajūrio perlu kartais vadinama Palanga kiekvienais metais susiduria su rimta problema. Pailsėti Baltijos paplūdimyje suguža toli gražu ne pati draugiškiausia publika, į Palangą iš visos Lietuvos plūsta besaikio alkoholio vartojimo ir naktinių nuotykių ištroškusių veikėjų ordos. Naktimis ir paryčiais poilsiautojus šiurpina kraupūs muštynių garsai, gatvėse ir vemiama, ir tuštinamasi.

Ne vienerius metus savaip poilsį suprantančius veikėjus tramdydavo iš Kauno bei sostinės komandiruoti Vidaus reikalų ministerijos padalinio - Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūnai.

Lrytas.lt šaltiniai šioje tarnyboje prognozuoja, kad po kelių mėnesių Palangoje situacija gali tapti grėsminga – vien pernai iš VST Kauno dalinio pasitraukė per 60 pareigūnų, retėja ir vietos policijos gretos. Nemenkų teisėsaugos pareigūnų pajėgų prireiks Vilniuje, Lietuvai pradėjus pirmininkauti Europos Sąjungos Tarybai. Todėl šiam kurortui teks verstis su gerokai sumažėjusiu tvarkdarių skaičiumi.

Nebus kam patruliuoti?

„Vien iš mūsų tarnybos (VST – Red.) Kauno dalinio per praėjusius metus išėjo 60 pareigūnų. Vieni įsidarbino policijoje, kiti – privačiose saugos tarnybose, treti – kur nors kitur. Nežinau, kaip Palangoje šiais metais pavyks sutramdyti girtų chuliganų bei įvairaus plauko nusikaltėlių būrius.

Vietos policija tikrai nepajėgi susitvarkyti su tokiais piktybiškai nusiteikusių jaunuoliais, kurie Palangą užplūsta per masinius renginius ar esant geram orui. Šie chuliganai sutramdomi tik panaudojant jėgą ir specialiąsias priemones, nes jiems nusispjauti į visiems priimtinas elgesio viešojoje vietoje taisykles“, - pasakojo kelerius metus iš eilės vasaromis tvarką Palangoje palaikantis VST pareigūnas.

Pašnekovas prognozavo, kad elitine Vidaus reikalų ministerijos struktūra vadinamos VST Vilniaus dalinio pareigūnai Palangoje tiesiog neturės kada patruliuoti. Jų pagalbos prireiks sostinės gatvėje, nes Lietuvai pradėjus pirmininkauti ES Vilnių užplūs aukšto rango ES pareigūnai, tad viešajai tvarkai gatvėse bus skiriamas ypač didelis dėmesys.

„Kita vertus, yra daug iki šiol neišspręstų problemų, tokių kaip mūsų pareigūnų apgyvendinimo sąlygos ir maitinimas. Tai turi didelę įtaką motyvacijai, ne paslaptis, kad neapsikentę tokio požiūrio į žmones vyrai palieka tarnybą“, - kalbėjo pareigūnas.

Piktina „elgetiški“ maistpinigiai

Į Palangą vasaromis komandiruojami VST pareigūnai labiausiai piktinasi ne kasdiene kova su siautėjančiais girtais ir neprognozuojamais „buduliais“, bet pragyvenimo sąlygomis.

Per komandiruotę VST pareigūnui dienai skiriama tik 19,5 lito maistpinigių. Tvirto sudėjimo, sportuojantys vyrai tikina, kad šios sumos Palangoje užtenka tik lengvai užkandai.

Ši dienpinigių skyrimo tvarka galioja nuo 2004 metų, kai Vyriausybė patvirtino Tarnybinių komandiruočių išlaidų apmokėjimo biudžetinėse įstaigose taisykles.

Normalaus, apysočio patiekalo kaina prasideda nuo 20 litų, tad VST pareigūnai demonstruoja išradingumą – į komandiruotę Palangoje jie vežasi žmonų suruoštus maisto krepšelius su lašiniais, dešromis, kotletais. Prieš vidurnaktį patruliavimą pradedantiems ir 6 val. ryto baigiantiems pareigūnams gamintis maistą laikino apgyvendinimo vietoje nebūna nei sąlygų, nei laiko.

Šiek tiek nusnūdę jie vėl rengiasi į mūšį – beveik kiekvieną naktį jų laukia Palangos gatvės su jose siautėjančiais girtais chuliganais.

Gatvėse – nuožmios kovos

Su kuo susiduria Palangoje viešąją tvarką palaikantys VST pareigūnai ir ką kurortui reikštų jų skaičiaus sumažinimas, praėjusią vasarą savo akimis matė beveik dvi savaites naktimis su teisėsaugininkais patruliavęs lrytas.lt žurnalistas.

Iki vidurnakčio VST vyrams Palangos gatvėse dažniausiai nebūdavo ką veikti. Tačiau apie 2–3 val. nakties pasipildavo iškvietimai – jaunuoliai mušdavosi gatvėse ir baruose, o sulaikomi pareigūnų aršiai priešindavosi. Dažnas „budulių“ sulaikymas neapsieidavo be specialiųjų priemonių, ašarinių dujų ir elektrošoko panaudojimo.

Gatvėse sulaikyti triukšmadariai ir chuliganai vežami į Palangos pakraštyje esantį policijos komisariatą. Ankštoje budėtojų dalyje policijos pareigūnai vos spėdavo registruoti sulaikytuosius, kartais per naktį į policiją būdavo pristatoma iki kelių dešimčių asmenų.

Beveik visi sulaikytieji būdavo girti, kai kurie – vos pastovintys ant kojų. Ankšta policijos komisariato laikinojo sulaikymo kamera dėl pergėrusių įnamių nesugebėjimo valdyti fiziologinių poreikių bemat tapdavo šlapimo baseinu. Iš jos sklisdavo toks dvokas, kad bent kiek blaivesnis pažeidėjas, suvokęs, jog ryto teks sulaukti kartu su apsidergusiais likimo draugais braidant po dvokiančių išskyrų balas, maldaudavo policininkų leisti budėtojų dalyje ramiai pasėdėti ant suoliuko.

Bundant Palangai, apie 5–6 val. ryto gatvėse prasidėdavo tikros kovos. Užsidarant barams iš jų išėję girti jaunuoliai puldavo vieni kitus, gatvėse aidėdavo klaikūs klyksmai, liedavosi kraujas. Kai kurie jaunuoliai smagindavosi tiesiog be jokios priežasties užpuldami ir žiauriai sumušdami atsitiktinius praeivius. VST pareigūnai vos spėdavo tramdyti masinių muštynių dalyvius.

Nuo ašarinių dujų „paragavusių“ sulaikytojų bei tvyrančio šlapimo kvapo Palangos policijos komisariato budėtojų dalyje baigiantis VST pamainai nosį riesdavo sveiku protu nesuvokiamas dvokas – pačių šlykščiausių smarvių mišinys.

Nerimą kelia gyvenimo sąlygos

VST Valdymo tarnybos viršininkas Saulius Umbrusevičius pripažino, kad dėl pirmininkavimo ES bei sumažėjusių pareigūnų skaičiaus, iš tiesų bus sudėtingiau užtikrinti viešąją tvarką Palangoje.

„Pirmininkavimo renginių vasarą nebus daug, jie prasidės rudenį. O Palangoje patruliuos iki 30 žmonių, pareigūnų skaičius priklausys nuo oro sąlygų bei masinių renginių. Juk Palangoje viskas priklauso nuo oro, jeigu šalta ir lyja, poilsiautojų mažiau, tad ir mūsų pareigūnams darbo būna nedaug“, - sakė pareigūnas.

Iki šiol dar nėra aišku, kur gyvens į Palangą komandiruoti VST pareigūnai. Praėjusią vasarą jie buvo apsistoję naujame kurorto savivaldybės pastate, tačiau šią vasarą į jį jau įsikels valdininkai. Miesto meras Šarūnas Vaitkus lrytas.lt minėjo, kad pareigūnai bus apgyvendinti Klaipėdoje, tačiau VST atstovai dar viliasi, jog bus kur prisiglausti ir Palangoje.

„Gyvenant Klaipėdoje sunkoka operatyviai sureaguoti į iškvietimus. O kiekvieną dieną važinėjant į tarnybos vietą ir atgal gaištamas ne tik laikas, bet ir susidaro nemažos išlaidos degalams“, - sakė VST Valdymo tarnybos viršininkas.

Paklausus, kaip poilsiautojų saugumui atsilieps tai, kad VST Kauno dalinį pernai paliko net 60 pareigūnų, S. Umbrusevičius pripažino, kad reikės kažkaip suktis iš susidariusios situacijos.

„Vasarą atostogaus mažiau žmonių, nieko nepadarysi, teks suktis... Juo labiau, kad vasarą Kaune taip pat vyks nemažai masinių renginių, kuriuose mūsų vyrams teks palaikyti viešąją tvarką“, - konstatavo S. Umbrusevičius.

Į Palangą siųs studentus

Lrytas.lt kalbinti pašnekovai minėjo, kad liepos viduryje, kai į Palangą suvažiuoja daugiausia poilsiautojų, viešąją tvarką užtikrinti gali bent 50–60 VST pareigūnų. O jų skaičiaus sumažinimas gali tiesiogiai smogti kurortui – neapsikentę girtų „budulių“ siautėjimo Palangą aplenks kokybiško poilsio trokštantys žmonėms su šeimomis, pasibaisėję tvyrančiu chaosu išvyks užsieniečiai.

Tai, kad šią vasarą Palangoje nebus taip lengva užtikrinti viešąją tvarką, pripažino ir Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Sigitas Šveikauskas.

Bus bandoma išsiversti su vidiniais rezervais, į Palangą ketinama siųsti policijos mokyklos studentus, pareigūnams teks dirbti viršvalandžius. Tačiau VST dirbantis, ne vienerius metus vasaromis Palangoje tvarką palaikantis pareigūnas  minėjo, kad pasitelkti policijos mokyklos kursantai problemos neišspręs.

„Neretai būdavo taip, kad pačius studentus reikėdavo saugoti, jog jų kas nors nesumuštų ar nenuskriaustų. Kita vertus, tramdant viskam pasiryžusius girtus chuliganus reikalingas ne tik rimtas fizinis, bet ir psichologinis pasirengimas. Privalai parodyti pažeidėjui, kad jo nebijai, o nepaklusimas pareigūnams ar priešinimasis bet kuriuo atveju bus sutramdytas“, - sakė lrytas.lt pašnekovas.

Meras nusiteikęs optimistiškai

Nors šių metų Lietuvos kultūros sostine paskelbtai Palangai gresia su saugumu susijusios problemos, miesto meras Šarūnas Vaitkus nusiteikęs optimistiškai: „Palangai išlieka tas pats skaičius pareigūnų, jeigu vyks didesni renginiai ir reikės daugiau pareigūnų, jie atvyks iš Klaipėdos“.

Ar neketinama didinti Palangoje patruliuojančių policijos pareigūnų skaičiaus? Meras tikino, kad ir vasarą budinčios pajėgos susitvarko su teisės pažeidėjais.

„Šiais metais Palanga yra Lietuvos kultūros sostinė, mieste vyks nemažai rimtų renginių, taip pat ir pirmininkavimo ES Tarybai renginys liepos 14-ąją perkeltas į Palangą, tad šiais metais turėsime daug aukšto rango svečių. Aš manau, kad viskas bus gerai“, - sakė Š. Vaitkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.