Vienalytės poros minėjo „Visų šeimų dieną“

Vienalytės poros, susirinkusios į Vingio parką, minėjo „Visų šeimų dieną“, Mamos ir tėčiai vedini savo vaikais susibūrė parke švęsti drauge. „Visų šeimų diena“ skatiname pamąstyti apie šeimų įvairovę ir susiburti įvairias šeimas, kurios Lietuvoje paprastai neatspindimos nei renginių kvietimuose, nei programose“, – kalbėjo renginio organizatorė „Įvairovės namai“ direktorė Vilma Gabrieliūtė.

Įvairios poros motinos dieną šventė savitai – paminėjo įvairių šeimų dieną.<br>V. Valentinavičius
Įvairios poros motinos dieną šventė savitai – paminėjo įvairių šeimų dieną.<br>V. Valentinavičius
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

2013-05-06 00:10, atnaujinta 2018-03-07 05:36

Pasak organizatorės, garsiausios „šeimų“ organizacijos Lietuvoje yra tiesiogiai susijusios su religija, o tai tikrai nereprezentuoja visų Lietuvos šeimų: „Norime pažvelgti į mažumas, o ypač – ignoruojamas mamas, ir perduoti joms palaikymo žinią.“

Organizatorių teigimu, senoji šeimos koncepcija, naujai numatyti šeimos įstatymų pakeitimai labiau už bet ką kitą skriaudžia moteris, kurios augina vaikus „netradicinėse“ šeimų formose.

„Žinoma, yra ir tėvų, vienišų auginančių vaikus, tačiau jų yra nepalyginamai mažiau. Šiandieną, per Motinos dieną, susimąstykime apie motinas, kurios yra kol kas nematomos ir negerbiamos visuomenėje. O argi jos – ne motinos?“, – kalbėjo V. Gabrieliūtė.

Vaikas turi teisę į meilę ir rūpestį

Organizatorių teigimu, motinos ar tėvai – tai žmonės, kurie ne tik prisidėjo prie vaiko atėjimo į pasaulį „lašeliu spermos ar keliais nėštumo mėnesiais“, bet ir tie, kurie rūpinasi vaiku, jį auklėja ir prižiūri.

Vaikai turi turėti teisę bendrauti su žmonėmis, kurie buvo jų gyvenime nuo pat gimimo. Perspėjimai, kad mūsų visuomenėje daug smurto ir patyčių, todėl skirtingų rasių, tos pačios lyties porų vaikai bus skriaudžiami, tad jiems ir egzistuoti nevertėtų  – žiaurūs: „Tokios poros ir jų vaikai egzistavo visais laikais ir egzistuoja dabar, augina sveikus ir stiprius vaikus.“

Ideali šeima – fikcija, realios šeimos – čia ir dabar

 Anot Vilmos Gabrieliūtės, daugelis tų žmonių, kurie pripažįsta tik vienos formos šeimą – sutuoktinius su vaikais – patys neturi „idealiųjų“ šeimų: yra išsiskyrę, neprisideda prie savo vaikų išlaikymo ar net neturi vaikų ir šeimos.

„Jie teigia, kad taip nori paskatinti tokių „idealių“ šeimų kūrimą. Tačiau ar tokios šeimos – sutuoktiniai iki mirties – nėra fikcija, fantazija?“, – klausė renginio organizatorė.

„Įvairovės namai“ direktorės teigimu, reikia ieškoti panašumų, o ne tik skirtumų: „Radę skirtumą – jį vertinkime, o ne smerkime. Džiaukimės vienas kito buvimu ir stenkimės mąstyti savo galva. Kurkime taiką, ir turtingą kultūrą, pagrįstą meile ir kiekvieno žmogaus vertinimu.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.