Kairieji A. Kubiliaus Vyriausybės darbą įvertino palankiai

Dabartinė Seimo dauguma pritarė praėjusių metų Vyriausybės darbo ataskaitai, kurioje buvusio premjero Andriaus Kubiliaus vadovauto ministrų kabineto veikla vertinama iš esmės palankiai.

Kairiųjų dominuojamam Seimui teko girti kai kuriuos A. Kubiliaus darbus.<br>R. Danisevičius
Kairiųjų dominuojamam Seimui teko girti kai kuriuos A. Kubiliaus darbus.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

May 7, 2013, 2:36 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 3:16 AM

Tiesa, valdančiųjų partijų atstovams nepatiko, kad pagal šiuo metu galiojančią tvarką būtent jiems teko vertinti A. Kubiliaus Vyriausybės praėjusių metų darbą. Algirdo Butkevičiaus Vyriausybė 2012 m. dirbo tik apie pusę mėnesio.

Politikai svaidėsi kaltinimais

Dėl to ataskaitos svarstymas antradienį Seime pavirto abipusių kaltinimų drabstymui. Buvo vardijamos ir vienų, ir kitų partijų padarytos klaidos ne 2012 m., o per kelis praėjusius metus.

Konservatorė Rasa Juknevičienė šaipėsi iš dabartinės valdžios, kad dirba ne ji, o darbo grupės. Ji stebėjosi, kodėl socialdemokratai kaltina konservatorius, kad šie neėmė pigių paskolų iš Tarptautinio valiutos fondo, nors patys socialdemokratai atsisakė tai daryti prasidėjus finansų krizei 2008-aisiais.

Buvęs ūkio ministras Dainius Kreivys praėjusių metų Vyriausybės veiklos ataskaitoje pasigedo pirmųjų A. Butkevičiaus darbų savikritiško įvertinimo. Esą šių metų pradžioje padidinus minimalų atlyginimą verslas pradėjo trauktis į šešėlį, sustojo nedarbo mažėjimas.

„Niekas nenuvarė ekonomikos į šešėlį, kaip naktinė mokesčių reforma“, - konservatoriams atsakė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas socialdemokratas Bronius Bradauskas.

Premjeras Algirdas Butkevičius tvirtino, kad valdant konservatoriams suvešėjo biurokratija – tris keturis kartus sulėtėjo įvairių projektų įgyvendinimo tempai, užsienio investicijos per pastaruosius metus buvo menkos, valdžia nesirūpino darbo vietas kuriančiais gamintojais.

„Kai išgirdau, kad mėnesinės algos pakėlimas yra blogis. Trūksta žodžių, kaip tai įvardinti. Tai pasakėlės vaikams“, - tvirtino premjeras.

A. Kubilius diskusijoje apie jo darbus nedalyvavo.

Matė ir pliusų, ir minusų

Nepaisant kritiškų pastabų, ataskaitoje A. Butkevičius pripažino, kad pagrindiniai šalies ekonomikos rodikliai pernai gerėjo: pasiektas 3,6 proc. bendrojo vidaus produkto augimas, registruoto nedarbo lygis sumažėjo iki 11,7 proc., augo vidutinis darbo užmokestis.

„Tačiau tai tik pavieniai rodikliai, kurie neatspindi realios kiekvieno šalies piliečio padėties Be pozityvios statistikos, metinė infliacija siekė 2,8 procento, dėl to žmonės negalėjo pajusti realaus gyvenimo kokybės pagerėjimo“, – teigiama ataskaitoje.

„Nepaisant gerų ekonomikos atsigavimo ženklų, socialinė atskirtis, skurdas ir ryškios takoskyros tarp skirtingų socialinių grupių išlieka rimta problema. Susiduriame su didele socialine neteisybe, pagal pajamų pasiskirstymo koeficientą, rodantį namų ūkių pajamų netolygumus, naujausiais duomenimis, patenkame į ES valstybių narių dešimtuką“, – rašoma dokumente.

A.Butkevičius teigė, kad valdžiai svarbiausia atstatyti žmonių pasitikėjimą valstybe, mažinti šešėlinę ekonomiką, didinti gyventojų pajamas, kad žmonės neemigruotų iš Lietuvos, skatinti daugiabučių renovaciją.

„Nuo kitų metų ruošiamės padidinti atlyginimus ir kultūros darbuotojams, ir kitose srityse dirbantiems darbuotojams, pirmiausia atkreipiant dėmesį į biudžetiniame sektoriuje dirbančius žmones, kurie gauna tikrai gana mažus atlyginimus arba truputį didesnius nei minimali mėnesio alga“, – žadėjo premjeras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.