L. Stankūnaitės tėvui peiliu grasinęs vyras bus gydomas Rokiškyje

Ciniškai sukurpta pedofilijos istorija tikėjęs, Laimutės Stankūnaitės tėvą Stasį Stankūną „pederastu“ ir „pedofilu“ išvadinęs, peiliu grasinęs bei savo sūnaus išžaginimu kaltinęs garbaus amžiaus kaunietis nuo šiol laiką leis sustiprinto režimo psichiatrijos ligoninėje.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

May 7, 2013, 10:35 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 3:39 AM

Dėl išpuolio jam iškeltą bylą išnagrinėjęs Kauno apylinkės teismas konstatavo, kad kaltinamasis yra nepakaltinamas, todėl negali atsakyti už savo veiksmus ir būti teisiamas. Teismas nusprendė taikyti priverčiamąsias medicinos priemones, ligonį perdavė medikams.

Retėja ir išgalvotos pedofilijos istorija tikinčių ir skandalingai pagarsėjusią Garliavos šeimyną garbinančių kauniečių gretos.

Kauno apylinkės teismo sprendimu, į Rokiškio psichiatrijos ligoninę gydyti griežto stebėjimo sąlygomis perduotas garbaus amžiaus kaunietis. Jis ne tik viešai aiškino neva matęs, kaip jo kaimyno Stasio Stankūno namuose buvo prievartaujama Drąsiaus Kedžio ir Laimutės Stankūnaitės dukrelė, bet ir tikino, jog pats S. Stankūnas yra „pedofilas“ bei „pederastas“, grasino jį nužudyti „paleidžiant žarnas“.

Remdamasis ekspertų išvadomis teismas konstatavo, kad kaltinamasis Kostas (vardas išgalvotas, nuteistojo asmens duomenys redakcijai žinomi. – Red.) dėl sveikatos būklės negali atsakyti už savo veiksmus. Jam teismas nusprendė taikyti priverčiamąsias medicinos priemones, vyras atiduotas Rokiškio psichiatrijos ligoninės medikų globai, kur bus prižiūrimas griežto stebėjimo sąlygomis.

Girtas, violetinis ir labai piktas

Kaune, tame pačiame R. Kalantos gatvės name, kaip ir L. Stankūnaitės tėvai gyvenantis Kostas į teisėsaugos akiratį pateko prieš metus.

Į Panemunės policijos komisariatą tuomet kreipėsi neprognozuojamu elgesiu garsėjančio kaimyno terorizavimo neapsikentęs S. Stankūnas. Jis pareigūnams nurodė, kad balandžio 28-osios vakarą daugiabučio namo kieme jį užpuolė gerokai įkaušęs Kostas.

S. Stankūnui keičiant automobilio ratus girtas kaimynas ėmė kabinėtis, jį išvadino „pedofilu“ ir „pederastu“, šaukė, kad šis išprievartavo jo sūnų, kad matė, kaip Stankūnų bute buvo prievartaujama L. Stankūnaitės ir D. Kedžio dukrelė.

L. Stankūnaitės tėvui ranka atstūmus konfliktą išprovokuoti bandžiusį girtą kaimyną, šis iš kišenės išsitraukė peilį. Mojuodamas peilio ašmenimis Kostas šaukė: „Papjausiu, nužudysiu, paleisiu tau žarnas!“

Kai kieme aidinčius šauksmus išgirdo kiti kaimynai, Kostas paslėpė peilį kelnių kišenėje. Praeidamas pro į lauką išbėgusią S. Stankūno žmoną Tatjaną kaimynas mirtimi grasino ir jai.

„Vis tiek aš jus papjausiu, nužudysiu ir man už tai nieko nebus“, - šie T. Stankūnienei adresuoti žodžiai minimi Kauno apylinkės teismo nutartyje.

Nepakaltinamu pripažintas kaunietis išskirtinį dėmesį šalia gyvenančiai Stankūnų šeimai pradėjo rodyti, kai prasidėjo D. Kedžio artimųjų išplėtotas tariamos pedofilijos skandalas.

Paragavęs alkoholio kaunietis šaukdavo matęs, kaip Stankūnų bute velionis Andrius Ūsas neva prievartavo mažametę L. Stankūnaitės ir D. Kedžio dukrelę, skleisdavo kitus pramanus.

„Šis žmogus labai prijautė „violetinei“ publikai. Mūsų kaimyną ir tuos, kurie rinkosi Klonio gatvėje, jungia kažkas bendra“, - lrytas.lt žurnalistui sakė S. Stankūnas.

Kentėjo visas daugiabutis

Bylos duomenimis, nuo neprognozuojamo bei agresyvaus kaimyno kentėjo ne tik Stankūnai, bet ir visi daugiabučio laiptinės gyventojai.

Išgėręs alkoholio pamišėlis tiesiog sužvėrėdavo, tapdavo labai agresyvus. Jis spardydavo kaimynų duris, grasindavo nužudyti. Prieš kurį laiką jis dujiniu pistoletu šovė kaimynų anūkui į veidą.

Teisme liudijusi Kosto kaimynė Aldona M. pasakojo ilgus metus kentėjusi agresyvaus kauniečio išpuolius. Senyva moteris net bijodavo išeiti iš namų, nes laiptinėje ją nuolat persekiodavo ir terorizuodavo Kostas, jis nuolat daužydavo buto duris. Anot liudytojos, kentėjo ne tik ji, bet ir visi laiptinės gyventojai, girtas, agresyvus ir neprognozuojamas kaunietis spardydavo jų duris, grasindavo.

„Aš čia jus visus susprogdinsiu, padegsiu, išnaikinsiu. Tave pakarsiu ir tavo visas gimines iškarsiu“, - ligonio grasinimus teisme citavo liudytoja.

Dabar, kai agresyvusis ligonis teismo sprendimu patikėtas kvalifikuotų psichiatrų globai, pasak S. Stankūno, lengviau atsikvėpė visi laiptinės gyventojai.

„Pagaliau į mūsų laiptinė atėjo ramybė. Beveik visi mūsų kaimynai – pensinio amžiaus žmonės, jie šio agresyvaus ir neprognozuojamo vyro labai bijodavo. Laimei, kad žmogus pagaliau paguldytas ten, kur jis seniai turėjo gulėti“, - lrytas.lt žurnalistui sakė S. Stankūnas.

Terorizavo ir savo šeimą

Nuo neprognozuojamo vyro kentėjo ne tik kaimynai, bet ir jo šeimos nariai. Teisme jo žmona pasakojo, kad vyro elgesys pakito prieš dešimtmetį, kai jį ištiko insultas.

„Po to jis labai pasikeitė, tapo agresyvus, nenuspėjamas, pradėjo kalbėti nesąmones, jam vaidendavosi, kad jį kažkas puola. Pradėjęs vartoti labai daug alkoholio ieškodavo konfliktinių situacijų, bute šūkaudavo, necenzūriniais žodžiais plūsdavo kaimynus. Kartu su vaistais gerdavęs alkoholį, naktimis negalėdavo miegoti ir nuolat kalbėdavo, kad „eis, padarys, išgers, papjaus“. Norėjo žudytis, kelis kartus gydėsi psichiatrijos ligoninėje“, - teisme kalbėjo nepakaltinamu pripažinto kauniečio žmona.

Moteris pasakojo negalėjusi pakęsti sutuoktinio pamišimo priepuolių. Ji dar 2004 metais persikraustė gyventi pas sūnų.

Kauniečio sūnus teisme nurodė, kad tėvo elgesys kardinaliai pasikeitė po patirto insulto. Nelaimėlis pradėjo kartu vartoti vaistus ir alkoholį, nuo šio mišinio tapdavo labai agresyvus, nuolat konfliktuodavo su kaimynais.

„Tėvas girtauja, kol baigiasi pinigai. Išgėręs būna agresyvus, jis gydėsi psichiatrijos ligoninėje“, - pasakojo ligonio sūnus.

Ligoninėje - ilgam

Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos Utenos ekspertinio skyriaus specialistai konstatavo, kad nusikaltimų padarymo metu kaltinamasis sirgo ir dabar serga lėtiniu psichikos sutrikimu – organiniu kliedesiniu, panašiu į šizofreniją sutrikimu.

Pasak ekspertų, pagal savo psichinę būseną nei anksčiau, nei dabar kaltinamasis negalėjo ir negali suvokti savo veiksmų esmės ir jų valdyti, todėl negali stoti prieš teismą ir duoti objektyvių parodymų.

Konstatavus, kad asmuo nepakaltinamas, Kauno apylinkės teismo nutartimi, kauniečiui nuspręsta taikyti priverčiamąją medicinos priemonę – stacionarinį stebėjimą sustiprinti stebėjimo sąlygomis specializuotoje Rokiškio psichiatrijos ligoninėje.

Valstybinį kaltinimą byloje palaikę Kauno apygardos prokuratūros prokurorai prognozuoja, kad specifinės paskirties gydymo įstaigoje šis žmogus, ko gero, praleis likusią gyvenimo dalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.