Antisovietinį plakatą Vilniuje pademonstravę jaunuoliai įtariami neapykantos kurstymu

Vilniaus policija tiria neįprastą nusikaltimą. Neapykantos kurstymu, rasizmu ir anstisemitizmu įtariami jaunuoliai buvo sulaikyti už tai, kad iškėlė antisovietinį piešinį sostinėje.

Šį plakatą iškėlę devyni jaunuoliai buvo sulaikyti.<br>Vilniaus AVPK
Šį plakatą iškėlę devyni jaunuoliai buvo sulaikyti.<br>Vilniaus AVPK
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 9, 2013, 10:49 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 11:52 PM

Trečiadienio vakarą, 21 val. 54 min., Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas gavo pranešimą, kad Geležinio Vilko gatvėje, ant viaduko, devyni jaunuoliai (iš jų 6 nepilnamečiai) pakabino baltos spalvos audeklą. Jame nupiešti penkių asmenų siluetai, nešantys trispalvę, o po kojomis – kūjis ir pjautuvas. Suprask, lietuviai trypia sovietinę simboliką.

Įtariamieji buvo sulaikyti, o po apklausos paleisti.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Tyrimas pradėtas pagal tokį straipsnį, kuris baudžia dėl įžūlaus elgesio, grasinimo, patyčių arba vandališkais veiksmais demonstruotos nepagarbos aplinkiniams ar aplinkai, visuomenės rimties sutrikdymo.

Toks asmuo baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda. Taip pat laisvės apribojimu, areštu arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Įdomu tai, kad vienas iš savavališkai transparantą iškėlusių jaunuolių yra įtariamasis byloje dėl praėjusių metų lapkričio mėnesį Rasų kapinėse išniekinto J. Pilsudskio kapo.

Keturi kiti vaikinai galbūt yra prisidėję prie kito incidento, kuris įvyko šių metų balandžio 22 dieną. Sostinės Subačiaus gatvėje, kurioje ant stulpo ir kelkraščių buvo rastos nupieštos svastikos ir užrašyti nacistinio ir antisemitinio pobūdžio šūkiai „Hail Hitler“ ir „Juden raus“.

Policija pabrėžė, kad pilietinis aktyvumas ir nuomonių raiškos teisė yra suderinama su demokratinėmis vertybėmis ir kitomis pagrindinėmis žmogaus teisėmis tik tuomet, jei nėra pažeidžiami įstatymai.

Pareigūnai sako, kad principingai atliks savo pareigas, gindama tolerancijos ir nediskriminacijos idealus, kurie tarptautiniuose dokumentuose įtvirtinti kaip Europos Sąjungos valstybių prioritetai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.