Pirmoji šalyje sporto gimnazija duris atvers Šiauliuose?

Bendradarbiavimo sutartį su Lietuvos sporto universitetu (LSU) pasirašiusi Šiaulių Vijolių vidurinė mokykla pretenduoja tapti pirmąja šalyje sporto gimnazija.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

May 9, 2013, 7:05 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 12:07 AM

„Jei viskas vyks sklandžiai, tai LSU sporto gimnazija turėtume tapti jau kitąmet.

O mūsų mokyklos reorganizavimo procese be LSU ir Šiaulių miesto savivaldybės galėtų dalyvauti ir daugiau steigėjų“, - portalui lrytas.lt sakė Vijolių vidurinės mokyklos direktorė Irma Abromaitienė.

Mokosi sportininkai iš įvairių miestų

Pirmu žingsniu į gimnazijos steigimą tapusi sutartis tarp LSU ir Vijolių vidurinės mokyklos turėtų būti naudinga ne tik šiauliečiams, kuriems bus suteikta pagalba rengiant bei įgyvendinant specializuoto ugdymo programas, keliant mokykloje dirbančių pedagogų kvalifikaciją.

Naudos iš šios sutarties turės ir universitetas. Vijolių vidurinė mokykla įsipareigojo teikti universitetui informaciją apie ugdymo procesą bei sudaryti sąlygas LSU studentams atlikti praktinius mokymus mokykloje.

1961 metais įkurta Vijolių vidurinė mokykla 1989-91 metais buvo tapusi Panevėžio olimpinio rezervo mokyklos filialu, o nuo 2004 metų kartu su Šiaulių miesto savivaldybės sporto skyriaus specialistais formuoja atskiras sportines klases.

Šiuo metu Vijolių vidurinėje mokykloje veikia keturios sportinės klasės, kuriose mokosi perspektyvūs sportininkai ne tik iš Šiaulių regiono, bet ir iš Anykščių, Klaipėdos, Kėdainių ir kitų miestų.

Treniruotes derina su mokslu

„Pas mus bendrąjį ugdymą su treniruotėmis derina net 11 sporto šakų atstovai. Tai – ir krepšininkai, futbolininkai, rankininkai, tinklininkai, ir imtynininkės bei kitų sporto šakų atstovai.

Sportinių klasių moksleiviai ryte treniruojasi, o po to dalyvauja pamokose. Vakare jų laukia dar viena treniruotė. Siekiame, kad mūsų mokiniams atsivertų kuo platesnės galimybės.

„Kad galėtume parengti ugdymo programas ir suteikti savo auklėtiniams kuo geresnes žinias, mums būtina Lietuvos sporto universiteto specialistų patirtis. Užsimezgusio bendradarbiavimo tęstinumą užtikrintų sporto gimnazijos statusas“, - portalui lrytas.lt sakė Vijolių vidurinės mokyklos direktorė.

I. Abromaitienės teigimu, bus siekiama, kad sporto gimnazijoje besimokantiems gabiems sportininkams būtų suteiktos visos galimybės siekti sportinio meistriškumo, o taip pat suteikti žinių, kad net ir atsitikus nelaimei (patyrus traumą, dėl kurios nebegalima tęsti sportininko karjeros) gimnazijos abiturientai galėtų tapti sporto specialistais ir likti dirbti sporto srityje.

Specializuoto ugdymo programos metmenis sporto gimnazijos statuso siekianti Vijolių vidurinė mokykla Švietimo ir mokslo ministerijai turėtų pateikti dar šiemet.

Mokyklai gresia išnykimas

Kadangi Vijolių vidurinėje mokykloje šiuo metu besimoko 380 mokinių, Šiaulių miesto valdžia jau anksčiau svarstė įvairius šios mokymo įstaigos reorganizavimo planus.

Dar pernai rudenį apie siekius Vijolių vidurinę mokyklą paversti sporto mokykla prabilęs šioje mokykloje mokęsis Šiaulių miesto meras Justinas Sartauskas pripažino, kad nepavykus to padaryti problema išliktų didžiulė, nes „mokinių čia iš tikrųjų surenkama nedaug“.

„Mokinių skaičius specializuotose mokyklose nebūna didelis. Be to mūsų pastatas gan kompaktiškas - jame gali mokytis apie 400 mokinių.

Kol kas specializuotas sporto klases lankančių mokinių skaičius palyginti su bendru mokyklos mokinių skaičiumi nėra didelis, todėl mums svarbu surinkti kuo daugiau moksleivių. O to padaryti mažėjant bendram jų skaičiui mieste - nėra taip lengva.

Visai kas kita, jei mes taptume sporto gimnazija ir galėtume vykdyti specializuotą ugdymo procesą.

Mūsų vizija – sporto ir bendrojo pradinio, pagrindinio, vidurinio ugdymo gimnazija, kurioje mokytųsi gabūs sportui Lietuvos vaikai, besirengiantys studijuoti šalies aukštosiose mokyklose ir tapti profesionaliais sportininkais bei sporto srities specialistais“, - sakė I. Abromaitienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.