R. Kalantos aukai atminti – performansas su pomidorų padažu

Šeštadienio popietę Kauno centre, Muzikinio teatro sodelio pašonėje kompozitorius, muzikantas, rašytojas avangardistas Ramūnas Jaras su savo mokiniais surengė performansą Romo Kalantos aukai atminti. Veidus po kaukėmis slėpę, raudonais apsiaustas vilkėję menininkai kvietė pamąstyti ar esame kitokie, nei sovietmečiu, taip pat įvertinti raudonos spalvos prasmę.

Šiuo meno kūriniu atlikėjai mėgino atsakyti į klausimą ar tikrai esame kitokie, nei buvome XX amžiaus pradžioje. Ar mūsų mąstymas pakito, o jei taip, tai į kurią pusę.<br>N. Povilaitis
Šiuo meno kūriniu atlikėjai mėgino atsakyti į klausimą ar tikrai esame kitokie, nei buvome XX amžiaus pradžioje. Ar mūsų mąstymas pakito, o jei taip, tai į kurią pusę.<br>N. Povilaitis
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

May 11, 2013, 10:27 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 9:58 PM

„Šiuo meno kūriniu atlikėjai mėgins atsakyti į klausimą ar tikrai esame kitokie, nei buvome XX amžiaus pradžioje. Ar mūsų mąstymas pakito, o jei taip, tai į kurią pusę“, - skelbė menininkai.

Apie pusvalandį trukusio pasirodymo metu R. Jaras bei keturi jo vadovaujamos performanso klasės mokiniai atliko iš pirmo žvilgsnio banalius, beprasmius veiksmus. Pagal raudona skepetaite duodamas komandas lėtai žygiavo, vėliau kirpo bei šukavo ryžių šluotas, jas „skuto“, tepė pomidorų padažu.

Pasak menininkų, R. Kalantos žūčiai atminti skirtą performansą galima iššifruoti taip: Lietuva gyveno raudonos spalvos periodu, bet kaip šią spalvą mes suprantame dabar - kaip kraują, ar tik kaip pomidorų padažą?

Nuo sovietmečio performansus rengiantis menininkas R. Jaras praėjusiais metais sulaukė didelio susidomėjimo, kai antrąją Velykų dieną peršliaužė Aleksoto tiltą. Menininkas aiškino tą padaręs Lietuvos vienybės vardan, nes Kaunas yra tarp Suvalkijos ir Aukštaitijos, o abu šiuos regionus skiria Nemunas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.