Tulpių žydėjimo šventėje gėles uostė ir D. Grybauskaitė

Šeštadienį Radviliškio rajone Burbiškio dvare vykstančią Tulpių žydėjimo šventėje apsilankiusi prezidentė Dalia Grybauskaitė pakvietė visus puošti ir mylėti Lietuvą.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

May 12, 2013, 10:04 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 9:53 PM

„Pavyzdžiu gali tapti ir Burbiškio dvaro puoselėjimas“, - į šventę susirinkusiems žmonėms per jos atidarymą sakė šalies vadovė.

Jau tryliktą kartą surengtoje Tulpių žydėjimo šventėje apsilankiusi D. Grybauskaitė čia pasodino ąžuoliuką. Medelio pasodinimas tapo šalies vadovės indėliu į šiandien visoje šalyje vykstančią akciją „Darom“.

Prezidentė išsirinko musmirę

Apniukusio dangaus neišsigandusiems ir į Burbiškio dvarą suplūdusiems žmonėms nuobodžiauti neteko.

Nors dėl vėlyvo pavasario pražysti spėjo ne visos dvare auginamos tulpės, gėlių mėgėjams buvo į ką paganyti akis - vieno hektaro plote auga per 300 rūšių tulpių.

Dar prieš vidurdienį svečius linksminti ėmė pučiamųjų orkestras, o netrukus pajudėjo ir šventinė dalyvių eisena.

Tulpių žydėjimo šventėje pasirodžiusi prezidentė D. Grybauskaitė nestokojo dėmesio. Mažesniuosius šventės dalyvius saldainiais apdalinusi šalies vadovė ir pati neliko be dovanų.

Baltarusijos Nesvyžiaus miesto duonos kombinato atstovė D. Grybauskaitei įteikė didžiulį raguolį. Šiaulių tautodailininkė Laimutė Kančaukienė padovanojo odinę sagę.

Prie sausainių pardavėjos stabtelėjusi šalies vadovė gavo vaflių ir grybo formos saldėsį. Pasiūlius pačiai išsirinkti patikusį sausainį, D. Grybauskaitė paėmė į musmirę panašų kepinį.

Per šventės atidarymą palinkėjusi Burbiškio dvare dar labiau gausinti tulpių kolekciją šalies vadovė patraukė apžiūrėti žydinčių gėlių.

Baigiantis viešnagei prezidentė pasodino ąžuoliuką ir pakvietė visus piliečius „apsivalyti, pasipuošti ir džiaugtis savo šalimi“.

Svečiams nebuvo kada nuobodžiauti

Šventės sumanytojas, Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio direktorius Egidijus Prascevičius pasidžiaugė, kad šiųmeteje šventėje – dar daugiau šurmulio.

Be pagrindinės scenos, skirtos į šventę pakviestiems Birutei Dambrauskaitei, Stasiui Povilaičiui, Artūro Noviko džiazo mokyklos grupei „Jazz Island” bei grupei „Liūdni slibinai” Burbiškio dvare buvo įrengtos dar kelios scenos.

Dvaro kiemelyje įrengtoje scenoje šoko, dainavo ir griežė Radviliškio rajono meno mėgėjų kolektyvai, o parko salelės tapo keturių Radviliškio rajono gimnazijų moksleivių scenomis.

Gimnazistai muzikavo, vaidino, rodė senuosiuose dvaruose pamėgtus laisvalaikio žanro „gyvuosius vaizdelius“.

Vaikų aikštėje mažųjų laukė spektaklis ir kitos pramogos.

Dvare vyksta liaudies meistrų gaminių mugė.

Lankytojai galėjo apžiūrėti unikalią restauruotų gramofonų, patefonų ir muzikinių dėžučių parodą, pasigrožėti senoviniais automobiliais.

Į tulpių žydėjimo šventę šiemet suplūdo apie 15 tūkstančių žmonių. Atvyko svečių iš užsienio – Baltarusijos, Gruzijos, Latvijos, Ukrainos, Lenkijos.

Burbiškio dvaras jau tapo ne tik mūsų šalies, bet ir iš užsienio atvykstančių turistų traukos centru – per metus čia apsilanko apie 60 tūkstančių žmonių.

Dvarą jau baigiama atstatyti

Šiemet, kaip ir kasmet, Tulpių žydėjimo šventėje dalyvavo ir dvarą Radviliškio rajono savivaldybei padovanojusio grafo Adomo Baženskio artimieji.

Adomo Baženskio sūnūs, Jurgis ir Andriejus Baženskiai, sakė, kad jiems Burbiškio dvare rengiama Tulpių žydėjimo šventė tapo ir asmenine. A. Baženskis šiemet čia atvyko kartu su pusantrų metų anūku.

Istoriniuose šaltiniuose nuo XVII a. minimas Burbiškio dvaras užima 28 ha plotą.

Visas parke esančias skulptūras dvarininko Mykolo Baženskio užsakymu sukūrė skulptorius Kazimieras Ulianskis (1878-1914). XX amžiuje dvare lankydavosi Petras Vileišis, Jonas Basanavičius, kiti šviesuoliai.

Sovietmečiu nuniokotą Burbiškio dvarą jo paveldėtojas – Lenkijoje gyvenęs Adomas Baženskis - padovanojo Radviliškio rajono savivaldybei, kuri įsipareigojo dvarą sutvarkyti ir pritaikyti jį visuomenės kultūros reikmėms.

Dvaro pastatų restauravimui jau išleista apie 12 milijonų litų iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų gautų pinigų. Prie Burbiškio dvaro atstatymo prisidėjo ir Radviliškio rajono savivaldybė.

Pasak E. Prascevičiaus, jau atlikta 93 procentai dvaro atstatymo darbų.

Kadangi Burbiškio dvare yra sėjamos ir ankstyvų ir vėlyvų rūšių tulpės, jų žydėjimu čia atvykę lankytojai dar galės džiaugtis pora savaičių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.