Pagalbos alkoholikas gali tikėtis tik iš alkoholiko

Alkoholizmo liūnas pasiima vis naujas aukas, tačiau Seimas įstatymais nepadeda sugriebti už rankos būsimam nelaimėliui. Pagalbos ranką alkoholikai tiesia vieni kitiems bendraudami Anoniminių alkoholikų (AA) grupėse. Globa – tai būdas padėti, skleidžiant žinią apie tai, ką esi patyręs, - rašo „Šiaulių kraštas“ pakalbinęs tris AA grupės narius.

Padėti išbristi iš alkoholizmo liūno įmanoma tik tam, kuris pats turi norą mesti gerti.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Padėti išbristi iš alkoholizmo liūno įmanoma tik tam, kuris pats turi norą mesti gerti.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-05-13 16:56, atnaujinta 2018-03-06 20:28

AA grupę lankantis 58 metų Paulius sako, kad alkoholikas dažniausiai yra vienišas ir uždaras žmogus, kuris gėdijasi savo negalios. Jis yra priklausomas ne tik nuo alkoholio, bet ir nuo kitų žmonių požiūrio į jį.

„Ne vienas vienas ėjome pas gydytojus, psichiatrus, bet jiems nesakėme tiesos. O jei sakėme, tai mums teigė: negerk ir viskas bus gerai.

Bet kaip negerti? Išeities nerandi. Kas patarinėja, nesupranta, kaip galima gerti paromis, negrįžti namo, nešti iš namų daiktus parduoti.

Žmogus nebesugeba gyventi neišgėręs, nes vyksta esminiai psichikos pakitimai. Alkoholikas serga, kai yra neišgėręs. Kai negauna reikiamos dozės, eina iš proto.

Reikia suvokti, kad alkoholizmas yra mirtina, progresuojanti liga. Bet nebūtinai alkoholikas mirs gerdamas. Jis gali negėręs nušokti nuo tilto, nuskriausti kitą žmogų, sėsti į kalėjimą.

Tiesa, padėti galima tik tam, kuris tikrai nori nebegerti“, - sakė Paulius.

43 metų Nerijus AA grupės adreso griebėsi tik tada, kai nebegalėjo gyventi nei gerdamas, nei negerdamas.

„AA grupės duris pravėriau tada, kai man jau buvo visiškai tas pats, ar iš manęs tyčiosis, smerks, ar pamokslaus. Pirmą žingsnį žengi, kai suvoki, jog pasiektas visiškas dugnas, jog yra visiška bejėgystė prieš alkoholį.

Tokią bejėgystę viešam žmogui labai sunku pripažinti, nes tai tolygu karjeros pabaigai ir viešam pasmerkimui.

Atėjus į AA grupę keičiasi mąstymas ir keičiasi vertybės.

Kiekvieno alkoholiko dugnas yra skirtingas. Aš jau buvau tapęs valkata. Bet ateina pas mus dar ir su kostiumais, atvažiuoja automobiliais, ir netgi turėdami pinigų, nuosavą verslą, tačiau suvokę, kad degraduoja, kad po kiekvieno išgėrimo darosi tik blogiau“, - sakė Nerijus.

35 metų Edas sakė, kad prieš ateidamas į AA grupę vartojo ir alkoholį ir narkotikus.

„Buvau 22 metų, kai po bandymo žudytis kreipiausi į psichoterapeutus. Bet tik antidepresantais papildžiau savo tablečių arsenalą. Bandžiau koduotis – mėnesį kitą gelbėjo, o vėliau – dar blogiau. Savižudybės bandymai kartojosi.

Man padėjo AA grupė. Kai išgirdau merginą, kuri papasakojo lygiai tokią pat istoriją kaip mano, supratau, kad čia yra tokių pat kaip aš žmonių“, - atviravo Edas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.