Vilniuje nušauto briedžio istorija: ar gali būti, kad policija meluoja?

Aplinkos ministerija aiškinasi penktadienį daugybės žmonių akivaizdoje Vilniaus Naujininkų rajone šiltnamyje įstrigusio ir vėliau nušauto briedžio likimą. Gyvūnų gelbėtojai neigia policijos informaciją, kad jie nušovė iš pažiūros sveikai atrodžiusį žvėrį.

Briedis po Naujininkus blaškėsi kelias valandas.<br>Lrytas.lt skaitytojos Rimantės nuotrauka
Briedis po Naujininkus blaškėsi kelias valandas.<br>Lrytas.lt skaitytojos Rimantės nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

May 13, 2013, 11:52 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 8:07 PM

Praėjusio penktadienio vakarą Vilniuje vykusi briedžio nušovimo operacija kelia įtarimų daugybei įvykio liudininkų. Žmonės stebėjosi, kodėl gyvūnų draugijos atstovais prisistatę asmenys nušovė briedį net nepabandę jo išgelbėti.

Nušovė vaikų akivaizdoje

Išsigandusį briedį vilniečiai sostinės Naujininkų rajone, Ramybės gatvėje pastebėjo apie 21 val. Žmonės iškvietė policiją, o šie gyvūnais besirūpinančių tarnybų darbuotojus.

„Tačiau policija greitai išvažiavo, o gyvūnų globos darbuotojai nepasirodė bent dvi valandas. Tuomet prie briedžio pradėjo sėlinti vienas išgėręs jaunuolis. Žvėris išsigando, peršoko kiemo tvorą ir įkrito į kitoje pusėje buvusį stiklinį šiltnamį. Jis išdaužė stiklus ir įstrigo tarp šiltnamio karkaso“, - portalui lrytas.lt pasakojo Ramybės gatvės gyventojas Ričardas.

Žmonės vėl puolė skambinti policijai. Teigiama, kad gyvūnų globos tarnybos atvyko dar maždaug po valandos. Per tą laiką briedis išsilaisvino iš šiltnamio.

Tolesnė įvykių seka šokiravo žmones.

Atvykusios tarnybos darbuotojai nėjo prie briedžio. Tik švietė iš tolo prožektoriais. „Nesu specialistas, tačiau, mūsų akimis, briedis atrodė visai sveikas. Jis stovėjo, viename šone kailis buvo kiek nubrėžtas, tačiau oda nepažeista, gyvūnas nekraujavo. Tačiau atvykę specialistai pareiškė, kad žvėrį reiki nušauti“, - pasakojo Ričardas.

Tai išgirdę ir pamatę užtaisomus šautuvus susirinkę žmonės pradėjo protestuoti, šaukti. Jie stebėjosi, kodėl briedžio nebuvo bandoma trumpam užmigdyti ir detaliau patikrinti jo būklę.

„Nušovė žmonių akivaizdoje. Viską matė ir daugybė vaikų“, - pasakojo įvykio liudininkas.

Žvėrių gelbėtojai nieko nežino

Vilniaus apskrities Vyriausiasis policijos komisariatas portalą lrytas.lt informavo, kad policininkai į įvykio vietą kvietė Gyvūnų globėjų asociacijos darbuotojus. Bent jau taip užfiksuota policijos registre. Tiesa, policijos atstovai, kelis kartus skambinę į Naujininkų nuovadą pripažino, kad įrašas nėra tikslus.

Gyvūnų globėjų asociacijos darbuotojai, pagal Aplinkos ministerijos nustatytą tvarką, turi gelbėti žvėris, užklydusius į miestus.

Tačiau asociacijos vadovas Vytautas Gustaitis policijos informaciją neigė.

„Mūsų tikrai niekas nekvietė. Gal konsultavosi, tačiau tikrai nekvietė. Mes neturime kovinio šautuvo, todėl darbuotojai nušauti briedžio negalėjo“, - sakė asociacijos vadovas.

Jis sako, kad arba policija turi netikslią informaciją, arba meluoja ir spėja, kad žvėrį nužudė iš kažkur pasirodę medžiotojai.

„Bet kas gelbėti gyvūnų Vilniuje negali. Tik mes turime leidimą, apmokytus darbuotojus, įrangą, specialų automobilį. Mes turime ir specialų šautuvą, kuriuo galima užmigdyti žvėrį nuotoliniu būdu“, - pasakojo specialistas.

Liudininkai sako, kad briedis buvo jaunas. Jie liūdnai juokauja, kad jis, matyt, tiko šašlykams. Briedį išsivežė jį nušovę žmonės.

Aplinkosaugininkai turi įtarimų

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas Juozas Dautartas portalui lrytas.lt  teigė, kad aprašyta situacija kelia įtarimų. 

„Medžioti ir šaudyti Vilniaus mieste negalima. Čia kažkas aiškiai netvarkoje. Mes šiuo metu vykdome tyrimą“, - sakė J. Dautartas. 

Jis pasakojo, kad prieš priimant sprendimą, ką daryti su žvėrimi, jį turi apžiūrėti veterinaras. Tokiais atvejais žvėrį geriausiai trumpam užmigdyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.