Lietuvoje tuoj nebus kam gesinti gaisrų

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas perspėja, kad šalyje ima katastrofiškai trūkti ugniagesių, o dauguma jų automobilių tinka tik istorijos muziejui.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

May 15, 2013, 12:00 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 6:01 PM

Šiuo metu Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas turi apie keturis tūkstančius darbuotojų, tačiau tarnyboje dėl pinigų trūkumo yra 660 laisvų darbo vietų.

Departamento direktoriaus pavaduotojas Vygandas Kurkulis sako, jog dar apie 500 darbuotojų per artimiausius kelerius metus išeis į pensiją, todėl rajoninėse savivaldybėse ugniagesių labai trūks.

„Jose jau šiuo metu neįmanoma surasti darbingo amžiaus žmonių“, - sakė V. Kurkulis.

Departamento vadovas Remigijus Baniulis trečiadienį Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitete sakė, kad šiuo metu dėl lėšų ir darbuotojų trūkumo Lietuvoje egzistuojanti priešgaisrinės apsaugos sistema yra nepatikima. Gaisrininkų komandos kai kada budi ne visiškai sukomplektuotos. Tokiais atvejais belieka tikėtis, kad joks gaisras nekils.

Ne ką geresnė situacija yra ir su gaisrininkų technika. Vidutinis automobilių amžius jau viršijo 28 metus. Tuo tarpu investicijoms į įrangos atnaujinimą departamentas negali skirti pakankamai lėšų.

„Tuoj bus 35 metų senumo automobilių. Jie išvažiuoja į gaisrą, bet nenuvažiuoja“, - neraminančią situaciją išdėstė V. Kurkulis.

Šiais metais departamento biudžetas siekia vos 190 mln. litų. Investicijoms skiriama keli procentai biudžeto – mažiausiai per paskutinius penkerius metus.

Šiemet investicijoms departamentas skirs 11 mln. litų, o, pavyzdžiui, 2011 m. išleido 27 mln. litų.

„Skaičiai nedžiugina, kai viskas brangsta“, - sakė departamento direktoriaus pavaduotojas.

Lėšų trūkumas esą trukdo mažinti žuvusiųjų gaisruose skaičių. Lietuvoje 10 tūkst. žmonių per metus tenka gaisruose žuvę 4,4 žmonės, tuo tarpu Europos Sąjungos vidurkis – 2.

„Vienas gaisruose žuvęs lietuvis per metus valstybei kainuoja 1,8 mln. litų. Paskaičiavus mūsų išlaidas, esame labai rentabili įstaiga”, - sakė V. Kurkulis.

Departamento vadovai sako, kad padidinus finansavimą, būtų galima kiek atnaujinti automobilių parką perkant panaudotas gaisrines mašinas. Taip pat kaimuose siūloma įvesti savanorio gaisrininko pareigybę. Esą savanoriams būtų galima mokėti simbolines algas, kad jie padėtų gesinti gaisrus.

„Dabar, kai atvykstame į gaisrą, dauguma žmonių spokso ir mums nepadeda“, - pasakojo gaisrininkų vadovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.