Vilniaus gimnazijoje - panika dėl meningokoko infekcijos, atšauktos pamokos (atnaujinta)

Vilniaus M. Biržiškos gimnazijoje ketvirtadienį į pamokas susirinko mažiau nei pusė vaikų. Tėvus išgąsdino išvakarėse pasklidusi žinia, kad viena mergaitė susirgo pavojinga meningokokine infekcija, kuri pastaruoju metu Lietuvoje jau nusinešė kelių vaikų gyvybes.

M. Biržiškos gimnazija ketvirtadienį buvo pustuštė.<br>V. Ščiavinsko nuotrauka iš archyvo
M. Biržiškos gimnazija ketvirtadienį buvo pustuštė.<br>V. Ščiavinsko nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

May 16, 2013, 9:48 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 4:55 PM

Santariškėse esančios vaikų ligoninės atstovai ketvirtadienį ryte portalui lrytas.lt patvirtino, kad klinikiniai ligos požymiai yra labai panašūs į minėtą infekciją. Sunkiai serganti mergaitė gydoma reanimacijoje. 

„Apie tai jau informuotas Visuomenės sveikatos centras, kuris pranešimą išsiųs mokyklai, informuos bendruomenę, kaip elgtis tokiu atveju. Detalūs tyrimai dėl meningokokinės infekcijos užtruks dar apie tris dienas. Patariame žmonėms nepanikuoti“, - sakė ligoninės atstovė Jolanta Normantienė. 

Vilniaus miesto visuomenės sveikatos centras pranešė rekomenduojantis visiems sirguliuojantiems gimnazijos moksleiviams kreiptis į šeimos gydytojus, kitiems - stebėti savo sveikatą dešimt dienų. Artimiems sergančio moksleivio draugams, klasės draugams ir kitiems asmenims, kurie turėjo kontaktą su vaiku, rekomenduojama kreiptis į medikus dėl profilaktinio antibiotikų dozės skyrimo. 

Uždaryti mokyklos specialistai nesiūlo. Dėl tolesnio pamokų organizavimo turės nuspręsti mokyklos administracija. Tačiau jau šiandien mokykla buvo tuštoka. 

„Vakar paskleista panika davė rezultatų. Šiandien į mokyklą neatėjo daugiau kaip pusė vaikų, todėl pamokos vyksta tik tose klasėse, kur susirinko daugiau vaikų“, - pasakojo gimnazijos direktorius Valdemaras Kaupinis.

Jis ragina tėvus atidžiai sekti savo vaikų sveikatą, o susirgus - kaip galima greičiau kreiptis į medikus.

Meningokokinė infekcija - tai ūmi bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos – žaibinis sepsis (kraujo užkrėtimas) ar pūlingas meningitas (galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas).

Infekcija plinta oro lašeliniu būdu, imlūs asmenys artimo kontakto metu užsikrečia per kvėpavimo takus. Užkrėsti gali tiek sergantis asmuo, tiek sveikas bakterijų nešiotojas. Bakterijų nešiojimas gali tęstis iki kelių savaičių. Inkubacinis periodas svyruoja 1-10 dienų.

Meningokokinė infekcija yra pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų amžiaus. Pavojus susirgti yra ir kitiems: esant susirgimams virusinėmis respiracinėmis infekcijomis, nusilpus imunitetui, stresui ir kita.

Meningokokinė infekcija gali pasireikšti įvairiai, tačiau visoms formoms būdingas karščiavimas. Visais atvejais ligos pradžioje pakyla temperatūra, atsiranda galvos skausmas, galimas raumenų skausmas, kaklo raumenų stingimas, vėmimas. Dar vienas požymis - odos bėrimas.

Kasmet nuo šios baisios ligos miršta po kelis vaikus.

Kovą šia infekcija užsikrėtęs sostinės Gabijos gimnazijos dvyliktokas ligą įveikė. Prieš gerus metus Vilniuje nuo meningokokinės infekcijos mirė Grigiškių „Šviesos“ gimnazijos dvyliktos klasės moksleivė. Liga merginą pasiglemžė žaibiškai - per kelias dienas.

 Pastaraisiais metais sergamumas meningokokine infekcija Vilniuje padidėjo. Vilniaus visuomenės sveikatos centro duomenimis, 2012 m. užregistruotas 41  šios ligos atvejis, per šių metų nepilną pusmetį – 16 atvejų, iš kurių 3 buvo mirtini (visi buvo suaugusieji).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.