Aplinkos viceministrės buvusią darbovietę lydi sėkmė renovacijos konkursuose

Tik sutapimas ar ne? Už renovaciją atsakingos aplinkos viceministrės Daivos Matonienės buvusiai darbovietei itin sekasi semti pinigus iš renovacijos proceso. Šiaulių regiono plėtros agentūra savivaldybių skelbiamus konkursus laimi pasiūliusi net dvigubai didesnę kainą. Be to, savivaldybės ją pasirenka paprasčiausiu apklausos būdu.

Daugiau nuotraukų (1)

Arturas Paknys („Lietuvos ryto“ televizija)

May 23, 2013, 3:31 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 9:12 AM

Dar vienas sutapimas - nugalėtoja agentūra tampa tose savivaldybėse, kur valdžioje sėdi „Tvarkos ir teisingumo“ partija, kurios gretoms priklauso ir aplinkos viceministrė, ir pats ministras. Tokia dėlionė jau sudomino Viešųjų pirkimų tarnybą.

Už renovaciją atsakinga Aplinkos viceministrė tvarkietė Daiva Matonienė džiaugiasi daugiabučių renovacijos procesu. Tačiau nemažiau džiaugtis pagrindo turi ir buvusi jos darbovietė – Šiaulių regiono plėtros agentūra. Šiai viešajai įstaigai, kuriai dvejus metus vadovavo D. Matonienė, puikiai sekasi savivaldybių konkursuose.

Investicijų projektus ji rengs keturiose savivaldybėse. Tiesa, dar beveik 40 savivaldybių nepaskelbė nugalėtojų, tad minėta agentūra užsakymų gali susižerti kur kas daugiau.

Daiva Matonienė tikina neturinti jokių sąsajų su šia agentūra. „Prieš 5 ar 6 metus tiesiog vadovavau šiai agentūrai tam tikrą laiką, tai buvo tik darbiniai santykiai“, - dėsto Aplinkos viceministrė ir pabrėžia, kad dabar su agentūra nepalaiko jokių ryšių.

Tačiau įtarimus dėl buvusios darbovietės sėkmės stiprina ir tai, kad šią agentūrą savivaldybės pasirinko apklausos, o ne viešųjų pirkimų būdu. Be to, Šiauliuose investicijų projektą vienam namui ji rengs už 3600 litų, nors kainos vidurkis neviršija dviejų tūkstančių. Suskaičiavus projektų poreikį, susidaro šešiaženklės sumos. Viceministrė aiškina, kad viršytą sumą savivaldybės turės sumokėti iš savo kišenės.

Dar vienas sutapimas, kad agentūra konkursus laimėjo Šiauliuose, Plungėje, Šakiuose ir Pagėgiuose, kur valdžioje įsitaisę „Tvarkos ir teisingumo“ atstovai. Šiai partijai priklauso ne tik aplinkos viceministrė, bet ir pats ministras.

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis dėl konkursų salygų ir nugalėtojų siūlo klausti pačių savivaldybių. Jis nemato jokių ryšių su partija.

Atsakyti į klausimus apie renovacijos konkursus savivaldybės turės Viešųjų pirkimų tarnybai. Jos vadovas sako, kad nors šiuo atveju vykdomi pirkimai yra mažos vertės, vis tiek jie verti detalesnio patikrinimo. „Jeigu tarnyba pastebi ir nustato, kad pirkimų kainos galimai sukeltos tyčia, o projektai vykdomi neskaidriai, tada VPT prašo pateikti dokumentus, vertina konkurso sąlygas, pirkimo procesą ir analizuoja, kodėl paslaugos perkamos didesne negu rinkos kaina“, - aiškina Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas Žydrūnas Plytnikas.

Seimo aplinkos apsaugos komiteto narė Agnė Bilotaitė pritaria, kad kontrolė yra reikalinga: „Jeigu kontrolės nėra, gali atsirasti piktnaudžiavimas. Jeigu vyksta neskelbtos derybos, niekas negali paneigti, kad gali būti slapta susitarta su viena ar kita įmone, tiekėju, kuris yra tavo pažįstamas ar turintis bendrų interesų. O susitarimo rezultatas - pagalba gauti pelningą užsakymą“.

Pirkti renovacijos investicijų projektus savivaldybės turi baigti birželį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.