Bedarbes į pagalbą policininkai pasitelkė ne iš gero gyvenimo

Plačiai nuskambėjusi sėkminga Anykščių rajono policijos pareigūnų operacija, kai buvo sulaikyti keliose apskrityse iš gyvenamųjų namų vogę įtariamieji, netikėtai atskleidė ir Lietuvos teisėsaugos skurdą. Galinga „Audi S8“ nuo gerokai silpnesnių policijos tarnybinių automobilių sprukę įtariamieji, net peršovus ratą, skeldami žiežirbas be padangos likusiu ratlankiu, sugebėjo atsiplėšti nuo policininkų, paslėpti savo automobilį apleistos sodybos daržinėje ir nubėgti kelis kilometrus, kol buvo sulaikyti.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

May 23, 2013, 2:47 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 9:17 AM

Tuo tarpu šių nusikaltėlių paslėptų daiktų kartu su apylinkės įgaliotiniu ieškojo ir dvi Troškūnų seniūnijoje viešuosius darbus atliekančios bedarbės. Tokį išradingumą pareigūnai parodė ne iš gero gyvenimo – komisariate trūksta pareigūnų, o surasti įkalčius, tarp jų – ką tik pavogtus šautuvus, reikėjo kuo greičiau.

Vieno braižo vagystės

Jei ne taiklus gegužės 14-ąją paleistas pareigūno šūvis, prakiurdęs įžūlių vagių automobilio padangą, vagystėmis iš gyvenamųjų namų Panevėžio, Utenos bei Vilniaus apskrityse įtariami 26 metų panevėžiečiai – Eligijus M. ir Justinas A. greičiausiai vėl būtų pasprukę.

Neoficialiais duomenimis, juodos spalvos „Audi S8“ anksčiau yra bandę stabdyti kito rajono policijos pareigūnai, tačiau automobilis tik padidino greitį ir nurūko. Nenuostabu – tai galingas, visais keturiais ratais varomas šešiabėgis automobilis, kuriam vieni niekai atsiplėšti nuo persekiotojų.

Kaip lrytas.lt sakė Anykščių rajono policijos komisariato viršininkas Rimantas Čepulis, jau kurį laiką Anykščių, Panevėžio, Utenos, Ukmergės rajonuose buvo vykdomos panašaus braižo vagystės. Į pasiturinčių miesteliuose ar kaimuose gyvenančių šeimų privačius namus vagys įsilauždavo rytą, vos sulaukę, kai toli nuo namų dirbantys šeimininkai išvažiuos į darbą.

Paprastai jie į aukų namus pakliūdavo be didelio vargo ir triukšmo – išlaužę plastikinių langų rėmus. Tik retkarčiais, jei paaiškėdavo, kad langų ir durų rėmai specialiai sutvirtinti, imdavosi kitos taktikos. Pavyzdžiui, išdauždavo lango ar durų stiklo paketą.

Pastebėjo įtartiną „Audi

Manoma, kad gegužės 14-osios rytą panevėžiečiai eilinį kartą išsiruošė vogti į Anykščių rajoną. Kurklių seniūnijos Desiukiškių kaime, išdaužę namo lango stiklo paketą (plastikiniai langų rėmai buvo sutvirtinti), nusikaltėliai pagrobė nešiojamąjį kompiuterį ,,Samsung“, auksinių dirbinių, seifą su jame buvusiais šaudmenimis, lygiavamzdžiu ir graižtviniu šautuvu. Apvogtoji sodyba priklauso Anykščių rajono tarybos nariui, Anykščių maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkui Dainiui Žiogeliui.

Netrukus buvo įsibrauta į šalia Troškūnų miestelio esančiame Smėlynės kaime gyvenančio verslininko V. G. namus. Atstūmę langą ir įlindę į vidų, nusikaltėliai pavogė šeimininko ir jo sūnaus asmens dokumentus, auksinius dirbinius. Netrukus vagys bandė patekti į dar vieno Smėlynės kaimo gyventojo namą, tačiau šuniui sukėlus triukšmą, pasirodė namuose buvęs šeimininkas ir įsibrovėliai spruko nieko nepešę.

Kelią rodė padangos likučiai

Gavę informacijos, kad vagysčių vietose pastebėtas tamsios spalvos automobilis „Audi S8“ juda Panevėžio rajono link, Anykščių policijos pareigūnai, pasitelkę kolegas iš gretimų rajonų, ėmė vykdyti iš anksto parengtą planą.

Netrukus pareigūnai pamatė minėtą automobilį su įtariamaisiais kelyje Dabužiai-Janušava. Tačiau automobilis, kurio priekinis ir galinis valstybiniai numeriai buvo skirtingi, nulėkė nesustojęs.

Vienas Anykščių rajono Viešosios policijos skyriaus pareigūnas panaudojo šaunamąjį tarnybinį ginklą ir po įspėjamojo šūvio į orą paleido du šūvius į stabdomo automobilio ratus. Vėliau paaiškėjo, kad abu šūviai buvo taiklūs – pataikė į galinį ratą.

Tačiau net subliuškusia padanga, ratlankiu skeldamas kibirkštis, automobilis „Audi S8“ atsiplėšė nuo paskui jį važiuojančių policijos ekipažų ir nulėkė žvyrkeliu, palikęs tik didžiulius dulkių debesis.

„Pareigūnai jo pasivyti negalėjo, tačiau paliktomis ratų žymėmis, pagal padangos skutelius nusekė į negyvenamą sodybą maždaug 10-12 kilometrų nuo Troškūnų miestelio“, – pasakojo Anykščių rajono policijos viršininkas R. Čepulis.

Šios Titeikėlių kaimo sodybos šeimininkas miręs, joje niekas negyvena. Pareigūnai daržinėje aptiko paliktą bėglių „Audi“, tačiau jie patys buvo pasprukę. Policijai dar kartą pasisekė – tarnybinis šuo iškart rado pėdsakus ir uoliai ėmė jais sekti.

Maždaug už poros kilometrų pareigūnai pasivijo abu įtariamuosius – Eligijų M. ir Justiną A. Panevėžiečiai iš pradžių bandė apsimesti nesuprantantys, dėl ko pareigūnai jais susidomėjo, tvirtino esantys sportininkai, tačiau buvo sulaikyti. Per kratas jų namuose buvo rasta iš kelių namų vogtų daiktų.

Į paiešką įtraukė bedarbes

Ieškodami daugiau įkalčių sodyboje, kur sprunkantys vagys paliko savo automobilį, Anykščių rajono policijos komisariato darbuotojai pasitelkė neįprastą pagalbą. Kartu su apylinkės įgaliotiniu šių vagių paslėptų daiktų ieškojo ir dvi Troškūnų seniūnijoje viešuosius darbus atliekančios bedarbės. Tokį išradingumą pareigūnai parodė ne iš gero gyvenimo – komisariate trūksta pareigūnų, o surasti įkalčius, tarp jų – ką tik pavogtus šautuvus, reikėjo kuo greičiau.

„Jokios rimtos misijos mes neatlikom. Paprašė padėti ir tiek. Buvo įdomiau, nei eiti gėlynų ravėti,“, – lrytas.lt sakė viena iš dviejų Troškūnų seniūnijos gyventojų, praėjusią savaitę netikėtai tapusių policijos pareigūnų padėjėjomis. Ji bei jos bendradarbė kategoriškai nesutiko pasakyti savo vardo, nusifotografuoti.

Troškūnų apylinkės įgaliotinis Rolandas Kaulakys, susitaręs su seniūnija, šias dvi viešuosius darbus dirbančias moteris gegužės 14 dieną apginklavo šakėmis ir nusivežė į Titeikėlių kaimą. Čia, negyvenamos sodybos daržinėje, Anykščių policijos pareigūnai buvo ką tik aptikę automobilį „Audi S8“, kuriuo vagys spruko nuo jų.

Dalis tądien Anykščių rajone iš kelių gyvenamųjų namų pavogtų daiktų buvo rasta pačiame „Audi“, tačiau policininkai spėjo, kad kai kuriuos daiktus įtariamieji gali būti spėję paslėpti. Įtardamas, kad nusikaltėliai įkalčius galėjo būti paslėpę po šienu, R. Kaulakys ir nusivežė į talką dvi bedarbes su šakėmis šienui daržinėje badyti.

Tiesa, joms ilgai paieškoje dalyvauti nereikėjo. Pats apylinkės įgaliotinis, įlindęs į šalia daržinės suręstą malkinę, joje rado medžioklinius šautuvus, tądien pavogtus iš D. Žiogelio sodybos Kurklių seniūnijoje.

„Į vagių paiešką ir taip tomis dienomis buvo įtraukta daugiau nei pusė komisariato darbuotojų, aplinkinių rajonų pareigūnai. Neturėjom daugiau žmonių. O reikėjo greitai apieškoti sodybą, kad ginklai nepatektų į nusikaltėlių bendrininkų ar kitų asmenų rankas. Todėl ir paprašėme seniūnijos pagalbos“, – lrytas.lt paaiškino Anykščių rajono policijos komisariato viršininkas Rimantas Čepulis, kaip viešuosius darbus dirbančios moterys tapo policijos talkininkėmis. Jo vadovaujamame komisariate šiuo metu trūksta 12-kos pareigūnų.

R. Čepulio nuomone, prašyti visuomenės pagalbos nėra blogai. Juo labiau, kad jokio sudėtingo ar pavojingo darbo į pagalbą pasitelktoms bedarbėms nereikėjo atlikti. Anykščių policija viešuosius darbus atliekančių žmonių pagalbos paprašė pirmąkart, o štai šauliai, medžiotojai jiems yra talkinę ne kartą. Pavyzdžiui, ieškant dingusių žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?