Kelionės į užsienį išvertė ne vieną ministrą

Ūkio ministrė Birutė Vėsaitė yra ne pirmoji politikė, galinti išvirsti iš posto dėl skandalingos komandiruotės į užsienį. Už malonų laiką, išvykose praleistą su verslininkais, atsistatydinti buvo priversti ir ankstesnių Vyriausybių ministrai.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

May 23, 2013, 7:19 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 8:43 AM

Bene pirmasis į panašią bėdą pateko buvęs susisiekimo ministras konservatorius Algis Žvaliauskas. Jis 1998 m. pabaigoje valstybei priklausiusiu lėktuvu skrido į komandiruotę Švedijoje. Skandalas kilo, kai paaiškėjo, kad pagrindinis ministro kelionės tikslas buvo medžioklė. Į vyriausybinį lėktuvą jis pasiėmė transporto srityje dirbančių verslininkų ir valstybės įmonių vadovų.

Šis pasiskraidymas valstybės biudžetui prieš penkiolika metų kainavo 43 tūkst. litų. Kilus skandalui, ministras nutarė padengti bent savo kelionės išlaidas – 5 tūkst. litų, bet tai padarė ne iš asmeninių, o iš kanceliarinių Seimo nario veiklai skirtų lėšų.

„Ministras netiesiogiai pasinaudojo ir leido kitiems pasinaudoti valstybės nuosavybe kitokiai, o ne tarnybinei veiklai“, - tokia buvo puspenktos valandos posėdžiavusios Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) išvada.

2001 m. iš posto po kelionės į Maskvą atsistatydino buvęs ūkio ministras Eugenijus Maldeikis. Jam išsilaikyti kėdėje nepadėjo net ir teigiama VTEK išvada. Ministras neišlaikė įtampos, nes jo nepalaikė Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas ir prezidentas Valdas Adamkus.

Skandalas kilo, kai paaiškėjo, kad ministro kelionę organizavo verslininkai, suinteresuoti „Lietuvos dujų“ privatizavimu. Maskvoje ministras apsigyveno ne Lietuvos ambasados viešbutyje, o prabangiame „Kempinski“ viešbutyje.

Tuomet buvo teigiama, kad už ministro nakvynę bent iš dalies galėjo sumokėti verslininkai, nes ministras aiškino už nakvynę mokėjęs apie 600 litų, nors pigiausias numeris viešbutyje kainuoja du kartus daugiau.

E. Maldeikis iš Lietuvos išvažiavo tinkamai apie tai neinformavęs šalies vadovų ir Užsienio reikalų ministerijos. Kaip rašo spauda, pasakodamas apie vizitą ministras viešai melavo. Jis teigė „Gazprom“ būstinėje atsitiktinai sutikęs Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijos valdybos pirmininką Antaną Bosą, o pastarasis aiškino, kad ministras prašė jo suorganizuoti susitikimus su „Gazprom“ vadovais. A. Bosas tuomet turėjo labai daug interesų dujų versle.

Teigiama, kad ministro sutikimą Maskvoje organizavo prieštaringai vertinami asmenys – Šabtajus Kalmanovičius ir Rusijos mafijos tėvu vadintas dainininkas Josifas Kobzonas. Dabar VTEK imsis B. Vėsaitės. Įvertinti jos elgesį paprašė premjeras Algirdas Butkevičius. Neabejojama, kad, jei VTEK sprendimas bus neigiamas, ministrė turės atsistatydinti. Tai teigti leidžia ir pačių socialdemokratų pareiškimai. Spėjama, kad B. Vėsaitė galėjo supainioti asmeninius ir privačius interesus skrisdama verslininkų apmokėtu skrydžiu. Be to, paaiškėjo, kad skrydį užsakiusi „Arvi“ turi interesų Ūkio ministerijoje, nes nuo šios sprendimo priklausys, ar kompanija taps Marijampolės laisvosios ekonominės zonos valdytoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.