Beveik šimtas apsukruolių po „Snoro“ bankroto galėjo atgauti pinigus

Aiškėja vis daugiau skandalingų „Snoro“ nacionalizavimo detalių. Indėlininkai įtaria, kad beveik šimtas asmenų jau po banko uždarymo galėjo atsiimti „Snore“ laikytus pinigus. Kad uždarius „Snorą“ iš banko buvo neteisėtai paimti pinigai, sako žinantys ir Seimo nariai. Parlamentarai, ministrai ir indėlininkų atstovai piktinasi vis daugiau abejonių keliančia „Snoro“ administratorių veikla, tačiau Generalinė prokuratūra ir Specialiųjų tyrimų tarnyba tikina, kad nėra pagrindo tyrimams pradėti.

Laikinojo „Snoro“ bankroto administratoriaus Simono Freakley veikla kelia vis daugiau klausimų.<br>V. Ščiavinskas
Laikinojo „Snoro“ bankroto administratoriaus Simono Freakley veikla kelia vis daugiau klausimų.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Gedas Salyga („Lietuvos ryto“ televizija)

May 28, 2013, 10:00 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 4:03 AM

„Snoro“ indėlininkai sako, kad po banko uždarymo atsirado apsukruolių, kurie nelaukė, kol valstybė grąžins draustus iki 350 tūkst. litų siekiančius indėlius ir didžiules sumas atsiėmė iškart sustabdžius banko veiklą.

Tai jiems galėjo padėti padaryti iš Didžiosios Britanijos atvykęs laikinasis „Snoro“ bankroto administratorius Simonas Freakley.

„Vienas iš penkių aukščiausių šalies pareigūnų pasakė, kad yra įtarimų, kad kelios dešimtys žmonių kurie turėjo sąskaitas ir po Freakley pasiėmė savo pinigus“, - teigia „Snoro“ indėlininkų ir kreditorių asociacijos vadovas Danas Arlauskas.

Jis stebisi, kad šią informaciją aukštas pareigas užimantis valdininkas papasakojo jam, o ne prokurorams. Esą politikai jau nebesitiki, kad bus atliktas objektyvus tyrimas dėl „Snoro“ bankroto, todėl tiesiog prašo viešumo.

„Tai labai rimti klausimai. Visuomenė apie tai turi žinoti ir atitinkamos institucijos turi reaguoti, kai tokio lygio pareigūnas kalba, kad asociacija padėtų aiškinantis santykius“, - mano D. Arlauskas.

Seimo nariai sako taip pat žinantys, kad po „Snoro“ uždarymo beveik šimtas žmonių atsiėmė banke laikytus pinigus. Tačiau parlamentarai piktinasi, kad kalbos tol ir liks kalbomis, kol Lietuvos bankas pateiks reikalingą informaciją.

Seimo biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Bronius Bradauskas taip pat pripažįsta girdėjęs tokias kalbas. „Įtraukėme į darbotvarkę „Snoro“ administravimo klausimus. Pažiūrėsim, kas ten atsiėmė, kaip atsiėmė, jei tokią informaciją mums pateiks, nes mes patys, kaip parlamentarai, ten įlįsti negalime“, - teigė B. Bradauskas neatmetantis galimybės, kad informacija gali būti slepiama.

„Snoro“ kreditorių komiteto pirmininkė Aurelija Mažintienė situaciją komentuoti atsisakė. Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas tikina nieko neteisėto „Snoro“ bankroto administratorių veikloje nematantis, tačiau nuo platesnių komentarų V. Vasiliauskas susilaiko.

Aiškėja, kad laikinasis „Snoro“ bankroto administratorius S. Freakley už aštuonias darbo dienas į savo vadovaujamos kompanijos sąskaitą pervedė 17 milijonų litų. Politikai ir indėlininkų atstovai negaili kritikos Lietuvos bankui – esą kol nebuvo kreditorių komiteto, daugiau nei pusę metų „Snoro“ bankroto administratoriai niekam neatsiskaitydami pervedinėjo tokias sumas, kokias norėjo.

Seimo narys Andrius Mazuronis yra nemaloniai nustebintas, kad teisėsauga neskyrė pakankamai dėmesio šiems procesams: „Kreipiausi į Generalinę prokuratūrą, kuri sėkmingai persiuntė kreipimąsi STT, kuri paaiškino, kad nėra pagrindo pradėti tyrimą ir aiškintis dėl viešojo intereso gynimo“.

Indėlininkai ragina pradėti tyrimą ir dėl dokumentų naikinimo. Esą nacionalizavus „Snorą“ bankroto administratoriaus S. Freakley nurodymu buvo masiškai naikinami dokumentai. Taip pat esą buvo padarytos banko kompiuterių laikmenų kopijos ir išvežtos į užsienį. Lietuvos bankas teigia tokios informacijos neturintis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.