Norvegijos koncerno „Schibsted“ įmonė „15min“ nubausta už autorinių teisių pažeidimus

Vilniaus miesto apylinkės teismas įpareigojo bendrovę „15min“ nutraukti neteisėtus veiksmus pažeidinėjant naujienų portalo lrytas.lt ir dienraščio „Lietuvos rytas“ autorines teises. Norvegijos koncerno „Schibsted“ Lietuvoje valdomas internetinis portalas 15min.lt turės pašalinti net 26 neteisėtai, neturint nei lrytas.lt, nei „Lietuvos ryto“ leidimo, paskelbtus straipsnius bei nuotrauką. Už patirtą žalą portalui ir dienraščiui priteista po 25 tūkst. litų kompensacijos. 

„Schibsted“ Lietuvoje valdomas portalas 15min.lt įpareigotas pašalinti net 26 neteisėtai paskelbtus straipsnius.
„Schibsted“ Lietuvoje valdomas portalas 15min.lt įpareigotas pašalinti net 26 neteisėtai paskelbtus straipsnius.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 28, 2013, 3:00 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 4:29 AM

Teismas pripažino, kad straipsnių apimtis ir nagrinėjamos temos patvirtina, jog tai nėra informaciniai pranešimai apie „dienos įvykius“. Teismo neįtikino ir „15min“ argumentai, esą viešoje erdvėje „egzistavo nusistovėjusi informacijos mainų praktika“. „Jokiais veiksmais negali būti pateisinamas autorių teisių pažeidimas“, - rašoma sprendime.

„Lietuvos rytas“ ir lrytas.lt kreipėsi į teismą, prašydamas nutraukti „15min“ neteisėtus veiksmus – pašalinti iš portalo 15min.lt neteisėtai atgamintus ir paskelbtus kūrinius.

Tiek naujienų portalas lrytas.lt, tiek dienraštis „Lietuvos rytas“ teismui nurodė, kad kopijuodamas svetimus straipsnius „15min“ pakeisdavo straipsnio pavadinimą. Straipsnyje vienoje ar keliose pastraipose pateikdavo nuorodą ar nedidelę citatą, toliau tiesiog perspausdindami (nukopijuodami) visą straipsnį.

Prieš kreipdamiesi į teismą, dienraštis „Lietuvos rytas“ ir lrytas.lt pateikė „15min“ pretenzijas, reikalaudami nutraukti neteisėtus veiksmus, išimti iš savo interneto portalo neteisėtai nukopijuotus straipsnius. Pretenzijos buvo ignoruojamos. Teismas, priteisdamas „Lietuvos ryto“ grupės įmonėms kompensaciją, atsižvelgė į tai, kad „net ir iškėlus bylą teisme atsakovas toliau kopijuoja ieškovų straipsnius“.

Priimdamas nutartį, teismas pažymėjo, kad kūrinys - tai originalus kūrybinės veiklos rezultatas, nepaisant jo meninės vertės, išraiškos būdo ar formos: „Kūryba yra žmogaus intelektinė veikla. Todėl kūriniui, kaip kūrybos rezultatui, būdingas intelektualumo bruožas.“

„Žodžių, kitų elementų seka ir pavaizdavimas saugomas autorių teisės, jeigu toje išraiškoje pasireiškia koks nors idėjinis („su mintimi“) atliktas tų elementų „apdorojimas“, – pabrėžiama teismo nutartyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.