Mokytojai kaltinami vaikus bandę perauklėti karceryje

Kaltinimai žiauriu vaikų sumušimu ir uždarymu į karcerį prislėgė aštuonis netoli Vilniaus esančio Vėliučionių socializacijos centro mokytojus. Prokurorai įtaria centre veikus vaikų kalėjimą, tačiau penki mokytojai su vaikais tebedirba toliau. Direktorius jokių dėmių mokytojų veikloje nemato ir jų atleisti neketina. O miestelio gyventojai įsitikinę, kad teismo į centrą atsiųsti paaugliai kaltinimus pedagogams išsigalvojo iš keršto.

Dabartinis direktorius sako, kad klaidų pasitaiko, tačiau kad mokytojai vaikus galėjo kankinti, jis netikintis.<br>"Lietuvos ryto" televizija
Dabartinis direktorius sako, kad klaidų pasitaiko, tačiau kad mokytojai vaikus galėjo kankinti, jis netikintis.<br>"Lietuvos ryto" televizija
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Garalevičiūtė ("Lietuvos ryto" televizija)

May 29, 2013, 8:25 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 2:53 AM

Kas vyksta už šių vartų Vėliučionių socializacijos centre, pasakojamos skirtingos istorijos. Dvylika šio centro paauglių pedagogus kaltina jiems rengus tikrą pragarą. Esą už menkiausią prasižengimą jie buvo mušami ir žeminami.

Aštuoni mokytojai kaltinami smurtavimu

Teisėsauga šia istorija domisi pustrečių metų. Iš viso įtarimai pareikšti aštuoniems mokytojams, tačiau penki iš apkaltintų pedagogų centre tebedirba iki šios dienos. Jie kaltinami už nusikaltimus į centrą atsiųstus vaikus bandę perauklėti gumine lazda, šluota, diržu, mušdami rankomis, prirakindami antrankiais prie radiatorių.

Anot vaikų pasakojimų, šiuose kambariuose buvo įrengti karceriai. Vien su apatinėmis kelnaitėmis jie čia neva būdavo paliekami kelioms dienoms.

Direktorė atleista iš darbo

Relaksacijos kambaryje paaugliai neva buvo laikomi pusbadžiu, o belangėje jiems būdavo paliekamas tik čiužinys ir kibiras gamtiniams reikalams. Šių baisybių paradui esą vadovavusi po skandalo atleista direktorė Julijana Možuolytė ją prislėgusių kaltinimų komentuoti nepanoro.

Pasak dabartinio direktoriaus, įrašai ant durų rodo, kad sovietmečiu karceris veikė, tačiau paskutiniai įrašai palikti 1993-aisiais. Jis ir steigėja Švietimo ir mokslo ministerija tikina neturinti jokio pagrindo žiaurumais kaltinamų pedagogų atleisti.

„Kol kaltė nėra įrodyta, tie žmonės nėra kalti, dėl to jie ir dirba“, - sakė Švietimo ir mokslo ministerijos atstovas Aidas Aldakauskas.

Dabartinis direktorius sako, kad klaidų pasitaiko, tačiau kad mokytojai vaikus galėjo kankinti, jis netikintis.

„Pirminiai parodymai tikrai gali būti, kad vaikai išsigalvojo. Apklausų metu tie patys vaikai neigė, ką patys anksčiau yra sakę“, - tikino Socializacijos centro direktorius Marius Labanauskas.

Tiki, kad vaikai melavo

Vietiniai pasakoja, kad sunkaus elgesio vaikus prieš mokytojus galėjo sukurstyti buvęs sporto mokytojas, Garliavoje išgarsėjęs Marius Kuprevičius. Esą su kolegomis asmenines sąskaitas norėjęs suvesti M. Kuprevičius vaikus įtikino prokurorams pasakoti nebūtas istorijas ir net su jais pasirašinėdavęs kraujo sutartis.

Dėl Vėliučionių socializacijos centro skandalas buvo kilęs ir pernai vasarą, kai pabėgę keturi paaugliai šiame karjere mirtinai akmenimis užmėtė ir dar gyvą užkasė kartu pabėgusį penkiolikmetį.

Dėl tragedijos atleista socialinė darbuotoja. Kiti pedagogai perkelti į žemesnes pareigas arba gavo papeikimus.

Socializacijos centro direktorius M. Labanauskas sako, kad situacija po tragedijos pasikeitė kardinaliai: įdarbinti keturi apsaugos darbuotojai, tvora, aštuoni žmonės atleisti, sugriežtintas auklėtojų ir mokytojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.