Seimas uždegė žalią šviesą skalūninių dujų paieškai

Po kelis mėnesius trukusių emocingų diskusijų Lietuva pagaliau atvėrė kelią pradėti skalūninių dujų paieškas. Seimas ketvirtadienį priėmė įstatymus, kuriuose numatyta daugiau saugiklių, kad dujų paieška vyktų saugiai.

Mitingai nesustabdė planų Lietuvoje pradėti ieškoti skalūninių dujų.<br>T. Bauro nuotrauka iš archyvo
Mitingai nesustabdė planų Lietuvoje pradėti ieškoti skalūninių dujų.<br>T. Bauro nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2013-05-30 13:40, atnaujinta 2018-03-06 02:20

Už tai balsavo 74, prieš - 12, susilaikė - 23 Seimo nariai. 

Priiminėjant įstatymus daugiausiai diskusijų buvo dėl galimo gruntinių vandenų užteršimo dujų paieškos metu. Todėl teisės aktuose buvo siūloma numatyti, kad žemės gelmėse nebus galima palikti hidrauliniam ardymui panaudotas medžiagas ir jomis užterštą vandenį.

Tuo tarpu šios idėjos priešininkai tvirtino, kad toks reikalavimas dėl nedidelio cheminių medžiagų kiekio yra perdėtas ir sužlugdys dujų paiešką. Dauguma parlamentarų balsuodami nutarė, kad reikalauti iškelti visas chemines medžiagas nebūtina.

„Tarp geriamo vandens ir skalūninių dujų yra pusantro kilometro skirtumas. Kiek galima klausyti šios demagogijos“, - tvirtino Seimo narys „darbietis“ Raimundas Paliukas. Ji yra buvęs geologas. R. Paliuko teigimu, gruntiniai vandenys yra 300 m, o skalūninės dujos – 1800 metrų gylyje, todėl baimė, kad ieškant dujų bus užterštas vanduo, yra nepagrįsta.

Visgi mokslininkų argumentai įtikino ne visus Seimo narius. Rėksmingi radikalai, ypač iš „Drąsos kelio“ partijos, tarp jų ir Petras Gražulis, šaukė, kad Seimas išdavė Lietuvą ir jos interesus, tarnauja dujas ieškoti norintiems amerikiečiams, nenori saugoti geriamo vandens.

„Šitas įstatymas pavers Lietuvą šiukšlynu“, - grasino socialdemokratas Artūras Skardžius. Beje, nors socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius teigė esąs skalūninių dujų paieškos šalininkas, socialdemokratai, svarstant įstatymą pastraipsniui, neretai balsuodavo prieš arba susilaikydavo. Įstatymą iš esmės rėmė konservatoriai, „darbiečiai“, daugelis „tvarkiečių“ ir liberalai.

Svarstymo metu Seimo nariai nevengė įžeidinėti vienas kito. Ypač aktyvi buvo „drąsuolė“ Aurelija Stancikienė, kuri tyčiojosi iš skalūninių dujų paiešką remiančio konservatorių lyderio Andriaus Kubiliaus. Dujų priešininkai Lietuvos ateitį piešė juodomis spalvomis. Esą bus užterštas gruntinis ir mineralinis vanduo, žmonės neturės ką gerti. 

Tuo tarpu konservatoriai tvirtino, kad norintys sustabdyti dujų paiešką atstovauja Rusijos koncerno „Gazprom“ interesams.

Sutartis dėl skalūnų dujų paieškos su Jungtinių Valstijų bendrove „Chevron“ Aplinkos ministerija planuoja pasirašyti, kai įstatymai įsigalios.  

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis ir kai kurie Seimo nariai tvirtina, kad Seimo priimtos įstatymo pataisos yra per griežtos ir tai gali atbaidyti dujų ieškotojus.

Liberalas Eugenijus Gentvilas mano, kad Lietuvai jau pasibaigus konkursui pradėjus kaitalioti dujų paiešką reglamentuojančius įstatymus, „Chevron“ arba atsisakys dujų paieškos, arba kitos įmonės apskųs konkursą dėl pasikeitusios teisinės aplinkos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.