Socialdemokratai laidoja progresinius mokesčius

Socialdemokratų kontroliuojama Finansų ministerija nesiūlys artimiausiu metu įvesti progresinių gyventojų pajamų mokesčių, nors pagrindinė valdančioji partija tai žadėjo padaryti per Seimo rinkimų kampaniją.

B. Bradauskas mano, kad įvedus progresinius mokesčius, papildomų pajamų į biudžetą bus surinkta nedaug.<br>V. Ščiavinskas
B. Bradauskas mano, kad įvedus progresinius mokesčius, papildomų pajamų į biudžetą bus surinkta nedaug.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2013-05-30 07:30, atnaujinta 2018-03-06 02:46

Tai, kad ministerija atsisako progresinių mokesčių idėjos, trečiadienį po Seimo Biudžeto ir finansų komiteto posėdžio komiteto pirmininkui Broniui Bradauskui patvirtino finansų ministro patarėja Violeta Latvienė.

„Tikiuosi, progresinių mokesčių nesiūlysite?“ - po komiteto posėdžio V. Latvienės garsiai paklausė komiteto pirmininkas Bronius Bradauskas.

Išgirdęs teigiamą atsakymą, vienu turtingiausių Seimo narių laikomas B. Bradauskas apsidžiaugė.

„Ir teisingai. Nieko iš tų mokesčių mes nesurinktume“, - pareiškė politikas.

Tuomet V. Latvienė jam papasakojo apie ministerijos planus siūlyti apmokestinti gyventojų pajamas, gautas už paskolų suteikimą, vertybinių popierių pardavimą.

„Mes frakcijoje pasitarėme, kad reikia panaikinti pelno mokesčio lengvatą inovacijoms. Kam ji reikalinga, kai mokesčio tarifas toks mažas?“ - Finansų ministerijos atstovę mokė socialdemokratų mokesčių strategu laikomas B. Bradauskas.

Tačiau su šiuo patarimu V. Latvienė nesutiko. Ji priminė B. Bradauskui, kad Estija pelno mokesčio lengvatą taiko visoms investicijoms. Todėl atsisakiusi lengvatos investicijoms į inovacijas Lietuva taps dar mažiau patraukli užsienio investuotojams.

„Dabar ta lengvata yra gana siaura, biudžeto praradimai yra palyginti nedideli. Mes galvojame, kad lengvatos nereikia plėsti. Paliktume tokią, kokia yra dabar“, - pasakojo V. Latvienė.

Sužinojęs, kad apie lengvatas galvoja ir Latvija, B. Bradauskas nusileido.

Jis pasakojo, kad socialdemokratai yra sudarę savo mokesčių darbo grupę, kuri šiuo metu sprendžia, ką daryti su žemės mokesčiu. Vėliau svarstys, ar taikyti pridėtinės vertės mokesčio lengvatą mėsai.

Finansų ministerija šiuo metu vertina prieš mėnesį Vyriausybės suburtų mokesčių ekspertų pateiktus pasiūlymus, kaip keisti šalies mokesčių sistemą. Ekspertai rekomenduoja įvesti „Sodros“ mokesčio „lubas“, apmokestinti pajamas, gautas už indėlių palūkanas, suteiktas paskolas, parduotus vertybinius popierius, tačiau nepritarė pridėtinės vertės mokesčio lengvatoms. Tai ypač nepatiko B. Bradauskui ir daugeliui socialdemokratų.

Komiteto pirmininkas vėliau portalui lrytas.lt teigė, kad dabar peršama progresinių mokesčių idėja, kurios tikslas – apkrauti didesniais mokesčiais uždirbančius daugiau nepasiteisintų.

Jo skaičiavimais, Lietuvoje yra tik 45 tūkst. žmonių, uždirbančių daugiau kaip 5,5 tūkst. litų „popieriuje“.

„Jei juos apkrausime didesniais mokesčiais, išvarysime jaunimą iš Lietuvos. Žmonės stengiasi, dirba per kelis darbus, kad butą nusipirktų. Negalima už tai žmonių bausti“, - pareiškė socialdemokratas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.