Dvi valandas pasvarstęs valdininkas E. Gustas sutiko būti ūkio ministru

Valdančioji Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) nusprendė ūkio ministro postą pasiūlyti Vidaus reikalų ministerijos kancleriui Evaldui Gustui.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas, BNS

May 31, 2013, 9:26 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 1:42 AM

Valdininkas teigiamą atsakymą, kad sutinka tapti ministru, davė po dviejų valandų svarstymų. Jo kandidatūra dar šiandien gali būti teikiama Prezidentūrai. 

Pasak LSDP vicepirmininko Vytenio Andriukaičio, E. Gustas yra rimčiausias valdančiosios partijos kandidatas į ūkio ministrus. Jo kolega Gediminas Kirkilas portalui lrytas.lt sakė, kad rinkdama kandidatą partija atsižvelgė į E. Gusto darbo patirtį valstybės tarnyboje. E. Gustas yra ilgametis LSDP narys. 

Šiandien yra paskutinė E. Gusto darbo ministerijoje diena. Jis prašymą pasitraukti iš pareigų pateikė dar anksčiau  susitaręs su ministru Dailiu Barakausku. 

E. Gustas giriamas kaip neblogas vadybininkas, tačiau verslo pasaulyje nėra gerai žinomas. Užsienio investuotojų forumo vadovė Rūta Skyrienė, penktadienio ryte paklausta kaip vertina E. Gusto kandidatūrą, pripažino apie tokį politiką girdinti pirmą kartą. 

Premjeras Algirdas Butkevičius giria LSDP teikiamą kandidatą, nepaisant jo menkos patirties bendradarbiaujant su verslu. 

„Jis daug metų dirbo Vidaus reikalų ministerijoje. Turi didelę patirtį valstybės tarnyboje, yra kompetentingas, atsakingas darbuotojas. Tikiuosi, kad jis galės susitvarkyti su jam keliamais uždaviniais.  Jis praėjęs jau visas mokyklas ir aš džiaugiuosi, kai ministrai skiriami pagal kompetenciją. Tai nėra žmonės atėję iš šalies ir žino, kaip veikia valstybės valdymo sistema. 

Jis aktyviai dalyvavęs įvairiuose projektuose. Aš manau, kad būtų gerai, kad visi politikai, užimantys atsakingas pareigas, praeitų tam tikrą žemesnio lygio mokyklą“, – savo kandidatą gyrė premjeras.

Pats E. Gustas sako turintis patirties,reikalingos vadovauti Ūkio ministerijai bei atsispirti įvairiems interesams, kurie iš šio posto privertė trauktis Birutę Vėsaitę bei praeityje - dar 3 ūkio ministrus.

E.Gustas BNS sakė, kad atsistatydinti iš VRM jį paskatino noras keisti veiklą, nes šioje sistemoje jis dirba jau 12 metų.

"Aš beveik dvylika metų atidirbau šioje sistemoje, tuo tarpu rekomenduojama keisti veiklą kas septynerius metus. Tai yra mano pasitraukimo pagrindinė priežastis - noras pakeisti veiklą", - BNS sakė E.Gustas, kuris penktadienį baigia savo karjerą Vidaus reikalų ministerijoje.

Anot jo, vadovavimas Ūkio ministerijai būtų kardinalus veiklos pakeitimas: "Tai būtų kardinalus pakeitimas"."Jei jūs matėte mano biografiją, beveik visą darbo veiklą buvau aukštesnio ar žemesnio lygio vadybininkas. Manau, šiame darbe visų pirma reikia tokios patirties", - sakė E.Gustas, paklaustas, kokios patirties turi, bendraujant su įmonėmis ar investuotojais.

Jis tikino, kad jei nebūtų gavęs pasiūlymo užimti ūkio ministro posto, ketino mėnesį pailsėti, o vėliau ieškoti naujo darbo: "Būčiau pailsėjęs, o po to būčiau kalbėjęs su premjeru (Algirdu Butkevičiumi - BNS) dėl mano ateities".

Paklaustas, ar jo negąsdina buvusių ūkio ministrų, kurie buvo privesti atsistatydinti, patirtis, E.Gustas atsakė: "Turiu pakankamai patirties, kad atsispirčiau tokiems dalykams".

E. Gustas gimė 1959 m. balandžio 1 d. Pasvalyje. Jis studijavo Kauno politechnikos institute automatikos fakultete, baigęs jį įgijo elektroninės technikos inžinieriaus specialybę. Vėliau E. Gustas studijavo Kauno technologijos universitete Viešojo administravimo fakultete, baigęs jį įgijo viešojo administravimo magistro laipsnį.

Savo profesinę veiklą E. Gustas pradėjo komjaunime. Jis 1982 m. dirbo Kaune Lietuvos Lenino komunistinio jaunimo sąjungos Požėlos rajono komiteto skyriaus vedėju, antruoju sekretoriumi. Nuo 1986 m. dirbo Kauno elektromechanikos gamykloje „Elektra” kokybės valdymo biuro viršininku. Nuo 1989 m. dirbo Lietuvos Komunistų partijos Požėlos rajono komiteto Kauno instruktoriumi.

Lietuvai atgavus nepriklausomybę nuo 1990 m. E. Gustas dirbo Kauno 29-ojoje ir 47-ojoje vidurinėje mokykloje fizikos mokytoju, direktoriaus pavaduotoju. Nuo 1994 m. dirbo AB „Kapitalinė statyba” statybos direktoriumi. Nuo 1995 m. buvo Kauno miesto tarybos narys. Miesto taryboje dirbo biudžeto ir finansų komitete. 1995–1997 m. buvo  šios tarybos valdybos narys.

Nuo 1997 m. E. Gustas dirbo UAB „Hastile” direktoriumi, nuo 1998 m. – AB „Mileta” gamybos techninio skyriaus viršininku. Nuo 2000 m. dirbo Kauno miesto tarybos sekretoriumi. 2001 m. tapo Lietuvos banko Kauno skyriaus organizacinio skyriaus viršininku.

Į didžiąją politiką E. Gustas atėjo 2001 liepą, kai tapo vidaus reikalų viceministru. Nuo 2003 rugsėjo jis dirbo  Vidaus reikalų ministerijos valstybės sekretoriumi, nuo 2009 m. liepos – Vidaus reikalų ministerijos kancleriu. Šią savaitę karjerą Vidaus reikalų ministerijoje jis turėtų baigti. 

Trečiadienį prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė dekretą dėl socialdemokratės Birutės Vėsaitės atleidimo iš ūkio ministrės pareigų. Dekretas įsigalios nuo pirmadienio, birželio 3 dienos. Laikinai eiti ūkio ministro pareigas pavesta teisingumo ministrui Juozui Bernatoniui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: KAM komentarai apie bepiločių orlaivių ekosistemą Lietuvoje