Sąjūdžio jubiliejus – prisiminimai ir raudos dėl Lietuvos ateities

Daugiau nei prieš du dešimtmečius įsikūręs Lietuvos Sąjūdis mini 25-ąsias įkūrimo metines. Seimo Kovo 11-osios salėje susirinkę garbūs svečiai, Sąjūdžio dalyviai, lydimi savo bendraminčių dalijosi prisiminimais – praeities įvykiais, o apie ateitį kalbėjo miglotai ir niūriai.

Lietuvos Sąjūdis Seime mini 25-ąsias susikūrimo metines.<br>R. Danisevičius
Lietuvos Sąjūdis Seime mini 25-ąsias susikūrimo metines.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

2013-06-01 13:28, atnaujinta 2018-03-06 00:29

Sveikinęs susirinkusiuosius kardinolas Audrys Juozas Bačkis teigė, kad ik tikėjimas ir malda privertė išeiti nusikalstamas jėgas: „Tai padarė tikintys žmonės, kurie neapsnūdo ir nesusitaikė su nusikalstama sistema.“

„Netikėjau, kad to sulauksiu“ – tokius žodžius girdėjau šipus ir anapus Atlanto“, – sveikinimo kalbą sakė kardinolas Audrys Juozas Bačkis vildamasis, kad tikėjimo nepritrūks ir nūdienos visuomenėje.

Lietuvos Sąjūdį sveikinusi Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė minėjo, kad Sąjūdis pabudino Lietuvą. Prezidentė kalbėjo apie klystkelius ir jaunąją kartą, kurios Lietuvos Sąjūdžio XIV suvažiavime nė su žiburiu nerasi.

„Sąjūdžiui esame dėkingi už atgautą viltį ir pabudintą Lietuvą. Pagundų nuklysti į vieškelį buvo ir bus. Nepriklausomybės metais mes tvirtėjame ir bręstame, o Lietuvos vėliavas jau neša jaunoji karta“, – D. Grybauskaitės žodžius perskaitė vyriausioji prezidentės patarėja Virginija Būdienė.

Lietuvos Sąjūdžio šventinį posėdį pradėjo Lietuvos Sąjūdžio garbės pirmininkas, europarlamentaras Vytautas Landsbergis, užtraukęs Lietuvos Respublikos himną, o vėliau perskaitęs Lietuvos Sąjūdžio deklaraciją, kuria prisiminė istorinį kelią nuo Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio iki visuotinio judėjimo – Lietuvos Sąjūdžio.

„Mūsų tikslas – stiprinti Lietuvos valstybę, jos vientisumą ir nedalomumą, padėti išlaikyti ir įtvirtinti iškovotą Nepriklausomybę, seniausią Europoje gyvųjų indoeuropiečių kultūrą“, – deklaraciją perskaitė V. Landsbergis.

Reikalavimai nepažeidinėti Konstitucijos ir ginti Vaiko teises

Jubiliejiniame suvažiavime pateiktos ir šešios rezoliucijos, kurios tarsi primena, kad Lietuva žengia ne tuo, už kurį Lietuvos Sąjūdis kovojo, keliu.

Lietuvos Sąjūdžio XIV suvažiavimas turės apsispręsti, ar priimti rezoliuciją „Dėl Lietuvos Konstitucijos, Valstybinio lietuvių kalbos įstatymo ir teritorijos vientisumo laikymosi“, kuria reikalaujama nepažeidinėti Lietuvos Konstitucijos, neiškraipyti autentiškų etninių lietuvių žemių vietovardžių, nekeisti valstybinės kalbos principų.

Rezoliucijoje "Dėl vaiko teisių Lietuvoje" Sąjūdis pareiškia ginsiantis vaiko, kaip šeimą stiprinančio veiksnio, o ne kaip priemonės naudojamos ardyti šeimas, interesus.

Lietuvos Sąjūdis nori reikalauti valdžios sukurti „efektyviai veikiančią sistemą, skatinančią santuokos pagrindu kurti šeimas ir jose auginti vaikus, kaip Lietuvos išlikimo pagrindą.“

Suvažiavimas taip pat pasisakys ir dėl Lukiškių aikštės Vilniuje statuso ir konkurso paminklui „Kovojusiems ir žuvusiems už Lietuvos Laisvę“ ydingumo. Parengtoje rezoliucijoje reikalaujama Vyriausybės nutarimu patvirtinti „Lukiškių aikštę Vilniuje kaip pagrindinę Respublikos aikštę“, skubinti pernelyg užsitęsusius aikštės tvarkymo reikalus.

Susirinkusieji taip pat siūlo priminti rezoliuciją, kuria siekiama pagarbos Lietuvos Laisvės kovotojams. Parengtame rezoliucijos projekte siūloma gerinti Lietuvos Laisvės kovotojų socialinę apsaugą, skatinti pagarbą, rūpintis žuvusiųjų kapų priežiūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.