V. Landsbergis siūlė atjausti garbinančius kolūkinę baudžiavą ir patyčių kultūrą

Lietuvos Sąjūdžio jubiliejiniame suvažiavime kalbėjęs Vytautas Landsbergis klausė, ar vis dar egzistuoja Lietuvos visuomenė. Esą susiskaldžiusioje visuomenėje varžosi ir susiremia pamatinės pažiūros: „Žmogus žmogui – vilkas“ ir „Žmogus žmogui– brolis“.

Jubiliejiniame Lietuvos Sąjūdžio minėjime jo garbės pirmininkas V. Landsbergis prabilo apie patyčių kultūrą.<br>R. Danisevičius
Jubiliejiniame Lietuvos Sąjūdžio minėjime jo garbės pirmininkas V. Landsbergis prabilo apie patyčių kultūrą.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Jun 1, 2013, 2:41 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 12:29 AM

„Reikėtų prisiminti Lietuvos Sąjūdį, tuomet vienas kitam jautėmės broliai ir seserys. Tikriausiai tai buvo nepaprasta išimtis – stebuklas, kad brolybė egzistuoja. Išsaugokime nors prisiminimą ir turėsime atramą gyvenime“, – jubiliejiniame Lietuvos Sąjūdžio suvažiavime kalbėjo Vytautas Landsbergis.

Sąjūdžio garbės pirmininkas siūlė pažvelgti, ką Lietuvos Sąjūdis reikštų šiame pakrikusiame pasaulyje, galimai šokančiame ant bedugnės krašto. Pasak V. Landsbergio, civilizacijos krizę lėmė ne dorovės nuosmukis, panieka darbui ir tiesai, bet kova dėl pinigų.

„Bemaž visame pasaulyje, pirmiausia islamo šalyse, bet ir Europoje, eina puolimas prieš krikščionybę, ją reikia išnaikinti ne tik viešumoje, pavyzdžiui kylant į kovą prieš kryžiaus ženklą, bet ir sielose. Pasirinktu keliu norima išnaikinti brolybę, kuri ne kas kita, kaip krikščionybė“, – kalbėjo V. Landsbergis.

V. Landsbergio teigimu, dabar kilęs brolybės sąjūdis būtų lygiai taip pat nekenčiamas ir nemėgstamas, varomas į „patyčių katakombas“, kaip ir krikščionybė.

Reikia, kad viešpatautų neviltis, neapykanta ir mirties ilgesys: „Kaip mums gintis visuomenėje ir valstybėje nuo siaučiančių tarpusavio kautynių, reiškiančių pagreitintą Lietuvos savižudybę?“.

Anot V. Landsbergio Lietuvoje egzistuoja kultūra, vejanti šeimą ir vaikus, gimstančius iš meilės: „Šeima - šalin ją, kartu su meile ir vaikais gimstančiais iš meilės. Palaikytina, mat, laisvūnų idėja, kad šeima tai nelaimė, vergija.

Su šia idėja išnyksime greičiau, nei be jos. Taip pat išsitremdami iš Lietuvos, nekęsdami aplinkos ir savęs, todėl kalbėkime apie tautos psichotinę savižudybę ir kaip ją sustabdyti.“

Pasak Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininko, pražūtingi mums etniniai politiniai kivirčai visuomenėje ir siūlė lenkų nepainioti su sovietiniais.

„Kyla klausimas, ar ji išvis yra – Lietuvos visuomenė. Antai, Lietuvos lenkai, mūsų broliai, Lietuvos piliečiai, bet nepainiokime jų su sovietiniais lenkais, nemylinčiais ir nepripažįstančiais Lietuvos.

Išties ne visi Lietuvos pasus paėmę Nepriklausomybės priešininkai praregėjo ir tapo lojaliais atkurtosios valstybės piliečiais", – kalbėjo jis.

V. Landsbergis siūlė Lietuvos Sąjūdžiui ištiesti brolybės ranką paprastiems Lietuvos lenkams: „Kai skirsime, kur Lietuvos, o kur sovietiniai lenkai, bus aiškiau ir patiems lenkams.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.