Darbo partijos byloje - advokatų kalbos (papildyta)

Darbo partijai siūloma skirti 1 mln. 250 tūkst. litų baudą.

„Politinė korupcija buvo visuotinė, bet kol kas atsakys vienas“, - kalbos pradžioje sakė advokatas V. Sviderskis.<br>J. Stacevičius
„Politinė korupcija buvo visuotinė, bet kol kas atsakys vienas“, - kalbos pradžioje sakė advokatas V. Sviderskis.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 3, 2013, 12:07 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 11:40 PM

„Oklahomišku tornadu apskriejo rinkėjus nauji prokuroro kaltinimai.

Prokuroras panaudojo politikavimui, kuris uždraustas, - rinkimų antrojo turo išvakarėse pateikė kaltinimą, tuo pažeisdamas politinio neutralumo principą“, - teismo posėdyje Vilniaus apygardos teisme pirmadienį sakė V. Sviderskis.

Jis teigė, kad jo kliento baudžiamasis procesas nebuvo teisingas ir priminė pašalintojo prezidento Rolando Pakso apkaltą bei tuometiniam valstybės vadovui iškeltas bylas.

„Teismas galėtų neatsižvelgti į vienus ar kitus rūmus, o nagrinėti bylas oriai“, - kalbėjo gynėjas.

Pernai spalio 26 dieną Generalinė prokuratūra vadinamojoje juodosios buhalterijos byloje Darbo partijai, jos lyderiui V. Uspaskichui ir kitiems kaltinamiesiems pateikė kaltinimus dėl sukčiavimo.

Šie kaltinimai atsirado valstybės kaltintojui Generalinės prokuratūros prokurorui Sauliui Verseckui nusprendus perkvalifikuoti kaltinamųjų veiksmus.

Anksčiau Darbo partija ir keturi su ja siejami asmenys buvo kaltinami neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimu valstybės institucijoms, siekiant išvengti mokesčių ir apgaulingu pareiškimu apie juridinio asmens veiklą.

Šie du Baudžiamojo kodekso straipsniai pagal dabar prokuroro naujai pateiktą kaltinimą pakeisti į Baudžiamojo kodekso 182 straipsnio 2 dalį, kuris numato atsakomybę už sukčiavimą.

„Atsižvelgdamas į dabartinę teismų praktiką tokio pobūdžio bylose, kad mokestinių prievolių vengimas prieš valstybę yra sukčiavimas“, - tąkart sprendimą perkvalifikuoti kaltinimus BNS aiškino prokuroras S. Verseckas.

Pasak jo, faktinės bylos aplinkybės nekeičiamos, tik duodamas kitoks juridinis įvertinimas.

Pakeitus kaltinimus į sunkesnius, pailgėjo senaties terminas, griežtėjo bausmės. Pagal senesnius kaltinimus, senaties terminas buvo aštuoneri metai, skaičiuojant nuo 2006 metų. Pagal dabartinius kaltininimus, senaties terminas - dešimt metų.

Baudžiamojo kodekso 182 straipsnio 2 dalis numato, kad tas, kas apgaule savo ar kitų naudai įgijo didelės vertės svetimą turtą ar turtinę teisę arba didelės mokslinės, istorinės ar kultūrinės reikšmės turinčias vertybes arba išvengė didelės vertės turtinės prievolės, arba ją panaikino, arba sukčiavo dalyvaudamas organizuotoje grupėje, baudžiamas laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.

Advokatas savo kalboje taip pat daug priekaištavo žiniasklaidai, teigdamas kad jos dėka visuomenėje V. Uspaskichas jau nuteistas, be to, per žiniasklaidą buvo daromas poveikis teismui.

„Pagal tai, ką yra rašiusi žiniasklaida, galima ilgai vardinti V. Uspaskicho meilužes, tačiau nebuvo straipsnių, kad V. Uspaskichas buvo blogas Seimo narys, prastai ėjo savo pareigas ar panašiai“, - sakė gynėjas.

Jis dažnai minėjo buvusio Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovo Mečislovo Laurinkaus publikacijas spaudoje apie politines partijas.

„Politinė korupcija buvo visuotinė, bet kol kas atsakys vienas“, - kalbos pradžioje sakė advokatas V. Sviderskis.

Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje pirmadienį savo kalbas pradėjo sakyti kaltinamųjų advokatai.

Pirmasis Vilniaus apygardos teismo posėdyje kalbą pradėjo sakyti V. Sviderskis.

Jis kalbos pradžioje teigė, kad jo ir kitų kaltinamojo gynėjų kalbos bus netrumpos, bus vertinamos bylos aplinkybės, kurios, gynybos manymu, turi tapti išteisinamojo nuosprendžio pagrindu.

Buvusį Darbo partijos pirmininką V. Uspaskichą baudžiamajame procese gina trys advokatai - V. Sviderkis, Algirdas Miškinis ir valstybės skirta advokatė Leonora Vasiliauskienė.

Prokuroras Saulius Verseckas už dvigubos buhalterinės apskaitos organizavimą, sukčiavimą ir kitus nusikaltimus buvusiam partijos pasiūlė skirti šešerių metų laisvės atėmimo bausmę pataisos namuose. Penkerius metus kalėti prokuroras siūlo Seimo narei Vitalijai Vonžutaitei.

Seimo vicepirmininką Vytautą Gapšį siūloma įkalinti dvejiem metams.

Buvusią partijos iždininkę Mariną Liutkevičienę, kuri ikiteisminio tyrimo metu atskleidė kai kurias juodosios buhalterijos vedimo aplinkybes, prokuroras siūlo bausti vienerių metų laisvės atėmimo bausme, jos vykdymą atidedant tam pačiam laikotarpiui.

Darbo partijai siūloma skirti 1 mln. 250 tūkst. litų baudą.

S.Verseckas taip pat siūlo konfiskuoti partijos veikloje panaudotus nelegalius pinigus - per 25 mln. litų.

V.Uspaskichas sakė, kad tikisi, jog teismas jį išteisins.

Kaltintojas teigė, jog baudžiamojoje byloje surinkta pakankamai įrodymų, kad apgaulinga apskaita Darbo partijoje vesta tuometinio jos pirmininko nurodymu.

Darbo partija kaltinama 2004-2006 metais galėjusi neapskaityti daugiau nei 24 mln. litų pajamų ir 23 mln. litų išlaidų. Byloje tuometinis Darbo partijos pirmininkas V.Uspaskichas, dabartinis partijos pirmininkas, Seimo pirmasis vicepirmininkas V.Gapšys, Seimo narė V.Vonžutaitė kaltinami organizavę apgaulingą partijos buhalterinės apskaitos tvarkymą. Šioje byloje be minėtų trijų parlamentarų kaltinama pati Darbo partija ir buvusi jos finansininkė M.Liutkevičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.