J. Paleckio įžvalgos šokiravo Baltarusijos opoziciją

Lietuvos europarlamentaro Justo Paleckio ataskaita papiktino Baltarusijos demokratinę bendruomenę. Kaip jau rašė lrytas.lt, politiko iš Lietuvos ataskaitoje daroma išvada, kad žmogaus teisių padėtis Baltarusijoje gerėja. Tokia įžvalga Minsko režimo oponentų neįtikino.

J. Paleckio ataskaitoje daroma išvada, kad žmogaus teisių padėtis Baltarusijoje gerėja. Šios šalies žmogaus teisių ekspertų tai visiškai neįtikino.<br>V. Balkūnas
J. Paleckio ataskaitoje daroma išvada, kad žmogaus teisių padėtis Baltarusijoje gerėja. Šios šalies žmogaus teisių ekspertų tai visiškai neįtikino.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 3, 2013, 4:44 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 11:10 PM

Europarlametaro pozicija sulaukė griežtos kritikos tiek iš Baltarusijos opozicijos veikėjų bei žmogaus teisių gynėjų, tiek iš kolegų Briuselyje. Baltarusijos žurnalas apie žmogaus teises „Lawtrend Monitor“ su nerimu žvelgia į J. Paleckio išvadas kaip į vieną iš bandymų šildyti Baltarusijos ir ES santykius, ir svarsto, kam tai gali būti naudinga.

Įtakingas Lenkijos deputatas Jacekas Saryusz-Wolskis pareiškė, kad kelionė į Minską vyko asmenine J. Paleckio iniciatyva, ir lietuvių europarlamentaro niekas neįgaliojo pateikti tokio pobūdžio vertinimų. Atsakydamas J. Paleckis pripažino, kad kai kurios jo formuluotės buvo nesėkmingos, ir pažadėjo jas pakeisti.

Europarlamento vadovas Martinas Schulzas pasakė, kad oficialusis Minskas negali dalyvauti Rytų partnerystės viršūnių susitikime, nes Baltarusija nėra „Euronest“ narė, ir Baltarusijos prezidentą Aliaksandrą Lukašenką pavadino žmogumi, kurio rankos suteptos krauju.

„Akivaizdu, kad M. Schulzo pareiškimai sąmoningai buvo suformuluoti taip griežtai, siekiant sušvelninti nepageidaujamą J. Paleckio ataskaitos rezonansą, - aiškina opozicinis žurnalas. - Neatsitiktinai M. Schulzo poziciją papildomai paaiškino įtakingas Lietuvos europarlamentaras Emanuelis Zingeris, garsėjantis savo bekompromisiu požiūriu į Baltarusijos režimą.“

Opozicija liko priblokšta, kai panašiu laiku paaiškėjo, kad panaikintos sankcijos, kurias taikė JAV daugeliui Baltarusijos įmonių, net ir tokioms, kaip „Beltecheksport“. Taip pat panaikinti apribojimai įvažiuoti į ES buvusiai laikraščio „Tarybinė Baltarusija“ redaktoriaus pavaduotojai Anai Šadrinai.

„Galima sakyti, kad JAV šiuo atveju pabandė suvaidinti „gerąjį policininką“, o A. Šadrinos „amnestija“ turi būti ženklas iš ES, kad asmeninės sankcijos iš principo gali būti panaikintos, jeigu asmuo, kuriam jos pritaikytos, ilgą laiką nedalyvauja Baltarusijos režimo sankcijose“, - vertina „Lawtrend Monitor“.

Pastebima, kad tuo pat metu prasidėjo pokyčiai tose Baltarusijos opozicijos ir pilietinėse struktūrose, kurios buvo orientuotos į dialogą su ES. Atsistatydino Pilietinės visuomenės Nacionalinės platformos pirmininkas Vladimiras Mackevičius, kuris, kol užėmė šias pareigas, spėjo susipykti su daugeliu įtakingų NVO, o vietoj jo buvo išrinktas labiau į kompromisus linkęs Vladas Veličko, tikintis, kad dėl to sustiprės Baltarusijos nevyriausybinių organizacijų pozicijos bendraujant su Europos donorais.

Negana to, į Baltarusijos opozicijos delegaciją, pakviestą dalyvauti „Euronest“ posėdyje, neįtraukta Irinos Veštard Baltarusijos socialdemokratų partija, ir dėl to pirmą kartą iš partinės vadovybės pusės nebuvo jokių griežtų pareiškimų. „Mūsų požiūriu, tai susiję su „troikos“, prie kurios bando šlietis ir Baltarusijos socialdemokratų partija, pozicija – ji nesuinetersuota skandalais dėl europietiškos problematikos“, - teigia „Lawtrend Monitor“.

Neatmestina galimybė, kad artimiausiu metu oficialusis Minskas pradės derybas dėl politinių kalinių – tai gali būti susiję su artėjančiu Andrejaus Gaidukovo, kuris buvo Andrejaus Sanikovo prezidento rinkimų kampanijos aktyvistas, ir buvo apkaltintas šnipinėjimu, teismu.

Kai kurių ekspertų nuomone, uždaras A. Gaidukovo teismo pobūdis Baltarusijos valdžiai suteikia papildomų galimybių tiek kaitinti situaciją, tiek mažinti įtampą. „Ką pasirinks Baltarusijos valdžia, kol kas neaišku“, - konstatuoja žurnalas.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.