V. Landsbergis: „Esame paklydę savo šunkelių pliuralizme“

Sąjūdžio dėka buvo atkurta

Politikas apgailestavo, kad esame paklydę savo egoizme ir mažaprasmio vartojimo troškimuose.<br>R. Danisevičius
Politikas apgailestavo, kad esame paklydę savo egoizme ir mažaprasmio vartojimo troškimuose.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 3, 2013, 1:42 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 11:31 PM

„25 metų Sąjūdžio balansas - demokratinė nepriklausoma valstybė atkurta, iš dalies apsaugota; visuomenės atvirumas, minčių ir veikimo laisvė - jomis naudojamės, jei norime vertai gyventi; šalis, atgavusi savo žemę, vandenis ir orą, štai kur esminis dalykas“, - pirmadienį iškilmingame minėjime Seime sakė V. Landsbergis.

Tuo pačiu pirmasis nepriklausomos Lietuvos vadovas sakė, jog moraliniame atgimime „esame paklydę - savo šunkelių pliuralizme, egoizme, mažaprasmio vartojimo troškimuose“.

„Šiose ydose nesame vieniši, nes ir aplink mus, net demokratijų šeimoje, gausu panašių reiškinių, bet tai ne pagrindas guostis, galvokime apie pareigą - turime būti sau reiklūs ir dažniau prisiminti Sąjūdžio idealizmą“, - kalbėjo V. Landsbergis.

Prisimindamas Sąjūdžio istoriją V. Landsbergis pažymėjo, jog šis sąmoningai ne tapo partija, o liko visuomeniniu judėjimu.

„Pralaimėjus rinkimus oponavusiai politinei kairei, o iš tikrųjų grįžtančiai nauju pavadinimu buvusiai „kompartijai“, teko apsispręsti dėl dar vienos organizacinės permainos.

Lietuvos Sąjūdis inicijavo ne savo virsmą politine partija, o naujos pažangių konservatorių tipo partijos įsteigimą, pats likdamas aktyvia visuomenine organizacija, pats jis yra toks iki šiol“, - sakė europarlamentaras, kuris yra Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų garbės pirmininkas.

Lietuvos persitvarkymo sąjūdis įkurtas 1988 metų birželio 3 dieną. Tuomet Lietuvos mokslų akademijos salėje Vilniuje įvyko Sąjūdžio iniciatyvinės grupės susirinkimas. Šią grupę sudarė 35 žymūs Lietuvos mokslo ir meno žmonės. Steigiamasis organizacijos suvažiavimas įvyko 1988 metų spalio 22-23 dienomis.

Šis visuomeninis judėjimas siekė ir įgyvendino Lietuvos valstybingumo atkūrimą 1990 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.