Valdininkai privalės išlaikyti sudėtingą intelekto ir gebėjimų testą

Norintiems dirbti gerai apmokamose valstybės tarnybos pareigose nebeužteks turėti giminaitį ministerijoje ar būti ištikimu valdančiosios partijos vado bičiuliu. Dar reikės išmanyti matematinę logiką, turėti aukštą bendrojo išsilavinimo lygį. 

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Jun 3, 2013, 3:09 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 11:16 PM

Apskritai, įtakingas dėdė ministerijoje nebegalės padėti įsirangyti į šiltą valdininko kėdę, jei pavyks sumanyta atrankos į valstybės tarnybą sistemą. Kandidatui į valstybės tarnautojo pareigas bereikės pildyti krūvos paraiškų ir kitų dokumentų, bet teks laikyti sudėtingą kelių pakopų testą ir pagal tai kompiuteris atrinks tinkamą kandidatą.

Apie tai pirmadienį pranešė vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas.

Naujoji atrankos tvarka pradeda veikti nuo pirmadienio, nors pirmoji testuojamųjų grupė, manoma, susirinks per savaitę.

„Įvedama nauja atrankos į valstybės tarnybą tvarka leis atrinkti valstybės tarnautojus pagal kvalifikaciją, gabumus, o ne pagal pažintis aukštuose sluoksniuose. Išnyks sąlygos protekcijai, kad partija, įtakingi asmenys negalėtų įsikišti, kai bus priimami į darbą valstybės tarnautojai“, - sakė D. A. Barakauskas.

Valstybės tarnybos departamento (VTD) direktorius Osvaldas Šarmavičius teigė, jog valstybės darbuotojų atranka bus centralizuota, testus išlaikyti privalės visi norintieji dirbti valstybės tarnautojais.

„Keisti prieš 10 metų įstatymais apibrėžtą tvarką jau pribrendo laikas. Šiuo metu valstybės tarnyboje dirba 50 tūkst. žmonių, taigi keisti įstatymą yra didelis iššūkis“, - sakė O. Šarmavičius.

VTD Atrankos komisijos pirmininkė Rasa Tumėnienė paaiškino, jog kandidatas į valstybės tarnautojo pareigas laikys gebėjimo testus – bus tikrinamas loginis mąstymas, gebėjimas bendrauti, užsienio kalbų mokėjimas.

„Testo uždavinys yra ne tiek atrinkti geriausius, kiek eliminuoti nepasirengusius dirbti valstybės tarnyboje“, - sakė R. Tumėnienė.

Pagrindinis naujos atrankos tvarkos privalumas, R. Tumėnienės teigimu - konkurso skaidrumas. Antra, reikės mažiau popierių - kandidatas užsiregistruos internete ir atvyks į Vidaus reikalų ministeriją laikyti kelių pakopų testo.

Juo siekiama, kad į valstybės tarnybą patektų tik gabūs, profesionalūs tarnautojai. Žurnalistams, eksperimento būdu atsakinėjusiems į testo klausimus teko pripažinti, kad jis - gana sudėtingas.

Pirmosios pakopos testo klausimais siekiama ištirti kandidato loginį mąstymą. Prieš sėdant atsakinėti būsimam valdininkui patartina pasiskaityti logikos vadovėlį. Reikės rasti logines sąsajas tarp įvairių sąvokų, sudėlioti skaičių, figūrų sekas.

Nauja konkurso tvarka netaikoma jau dirbantiems valstybės tarnyboje, bet naujokams nuo šiol jau teks paprakaituoti prie kompiuterio.

VTD direktorius paaiškino, jog konkursai vyks centralizuotai - kandidatams iš regionų teks atvykti į Vilnių arba į apskričių centrus, jei ten susirinks pakankamai didelės kandidatų grupės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.