A. Mockaus patarimas A. Zuokui: „Skolintis gali tik turėdamas pinigų“

Lietuvoje viešintis buvęs Kolumbijos sostinės Bogotos meras ir kandidatas į šios Lotynų Amerikos prezidentus nerodė ekscentriškų triukų, kaip kažkada savo šalyje. Neatsuko nuogo užpakalio, kaip Bogotos universiteto studentams, nesiprausė po dušu prieš televizijos kameras, kad parodytų, kaip taupyti vandenį.

A. Mockus Bogotą palygino su Vilniumi.<br>V. Balkūnas
A. Mockus Bogotą palygino su Vilniumi.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Jun 4, 2013, 2:27 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:22 PM

Antanas Mockus, 61 metų, dvi kadencijas buvęs Kolumbijos sostinės meru, įžvelgė tam tikrų sąsajų tarp Vilniaus ir už tūkstančių kilometrų esančios Bogotos.

„Lietuva man atrodo daug labiau vakarietiška šalis, nei buvo prieš 6 metus, kai čia lankiausi. Tada dar pastebėjau sovietinių kompleksų liekanų“, - antradienį spaudos konferencijoje žurnalistams kalbėjo A. Mockus.

Tačiau atlyginimai Lietuvoje, jo nuomone, dar anaiptol ne vakarietiški – jie labiau panašūs į kolumbietiškus.

„Pastebėjau, kad Lietuvoje gerai sekasi jaunimui, kuris dirba aukštųjų technologijų srityje. Bet kiti neturi tokių sąlygų daug uždirbti, emigruoja. Tokia pati padėtis ir Kolumbijoje – telekomunikacijų, IT technologijų rinkoje aktyviai dalyvaujančių žmonių pajamos didelės. Tai gerai, bet yra ir tamsių pusių – imama veikti ties įstatymo riba ar net ją peržengiant“, - kalbėjo lietuvių kilmės kolumbietis.

Paklaustas, kaip jam, filosofui ir matematikui intelektualui, pavyko įtikinti per daug dirbti nemėgstančius Bogotos gyventojus jį rinkti meru, A. Mockus šypsodamasis pateikė šokiruojantį atsakymą:

„Aš pažadėjau didinti mokesčius.“

A. Mockus paaiškino, jog Bogota tada klimpo skolose, buvo daug skurdo, siautėjo nusikalstamumas.

Naujasis meras tada kreipėsi į pasiturinčius ir vidutiniškai uždirbančius Bogotos gyventojus, prašydamas savanoriškai prisiimti didesnę nei kiti bogotiečiai mokesčių naštą.

Į mero raginimą teigiamai atsiliepė 73 tūkst. Bogotos šeimų, tai sudarė 3 proc. Kolumbijos sostinės gyventojų.

A. Mockus nesiryžo spėlioti, ar vilniečiai ryžtųsi tokiam socialinio solidarumo aktui, jei Vilniaus meras Artūras Zuokas paprašytų pasiturinčiųjų paremti skurdų sostinės biudžetą.

Paklaustas, ką darytų, jei jam tektų vadovauti apie milijardą litų skolos turinčiam miestui, koks dabar yra Vilnius, A. Mockus atsakė:

„Arba taupyčiau ir atsisakyčiau ambicingų projektų, arba ieškočiau pinigų.“

Lietuvių kilmės Bogotos meras kolumbiečius išmokė griežtos finansinės drausmės. Iki šiol municipalinė valdžia negali išleisti daugiau, nei nubrėžta metų išlaidų plano, net jei ir turėtų papildomų pinigų.

„Aišku, miestams tenka skolintis. Mano strategija tokia: skolintis gali tik tada, kai žinai, iš ko atiduosi. Jeigu skoliniesi, pats privalai turėti pinigų ar užtikrintą jų šaltinį ateityje. Verslo investicijos gerai, bet būtina saugotis korupcijos, jos rizika didėja, kai daug investuojama“, - Vilniaus valdžiai neakivaizdžiai patarė buvęs Kolumbijos sostinės meras.

A. Mockus pagyrė Vilnių sakydamas, kad šis miestas palyginti saugus, centrinėmis gatvėmis vaikščiodamas saugiai jautiesi ir po vidurnakčio.

Jis teigė savo laiku sumažinęs nusikalstamumą Bogotoje, bet narkotikų prekyba, partizanų išpuoliais garsėjanti Kolumbija anaiptol dar nėra rami šalis „europietiška“ šio žodžio prasme.

„Saugumas labai priklauso nuo miesto rajono. Yra tokių vietų, kur turistas neišvengiamai bus apiplėštas, ten geriau nesirodyti net dieną“, - sakė A. Mockus.

Į klausimą, kurioje šalyje – Lietuvoje ar Kolumbijoje - moterys gražesnės, A. Mockus šmaikštaudamas atsakė:

„Mano pirmas pasirinkimas buvo lietuvaitė, antras ir trečias – kolumbietės. Grožis svarbu, bet man svarbiausia – moters gerumas. Lietuvės savarankiškesnės, labiau emancipuotos už kolumbietes, bet ir joms dar toli iki Skandinavijos moterų emancipacijos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.