Sumaištis prezidentūroje: pas D. Grybauskaitę kviestas kandidatas į ministrus išvyko į Norvegiją

Prezidentė Dalia Grybauskaitė negalėjo patvirtinti valdančiosios Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) siūlomo ir premjero Algirdo Butkevičius teikiamo kandidato į ūkio ministrus Evaldo Gusto, kuris postą paveldėjo iš susikompromitavusios ūkio ministrės Birutės Vėsaitės. Antradienį į prezidentūrą kviestas kandidatas S. Daukanto aikštėje nepasirodė. Jis šiuo metu yra Norvegijoje. 

Kandidatas į ūkio ministrus E. Gustas neatvyko į prezidentūrą.<br>Fotomontažas
Kandidatas į ūkio ministrus E. Gustas neatvyko į prezidentūrą.<br>Fotomontažas
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Jun 4, 2013, 9:22 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:48 PM

„Siųstas kvietimas atvykti į prezidentūrą nepasiekė kandidato į ministrus E. Gusto, todėl jis nežinojo, kad turėjo atvykti į prezidentūrą. Jis išvykęs į užsienį. Susitikimas  su kandidatu įvyks artimiausiu metu, kai tik jis grįš į Lietuvą“, – pranešė prezidentės patarėja Daiva Ulbinaitė, nepanorusi plačiau komentuoti situacijos.

Ministro pirmininko atstovės spaudai Evelinos Butkutės-Lazdauskienės teigimu, įvyko nesusipratimas. Pirmadienį teikdamas E. Gusto kandidatūrą premjeras su prezidentūros darbuotojais kalbėjo apie kandidato išvyką. „Premjeras labai nustebęs, kadangi E. Gustas yra išvykęs į Norvegiją, o apie jo išvyką buvo informuota prezidentūra“, – kalbėjo ji.

„Aš aiškiai buvau pasakęs, kad jo šią savaitę nebus ir jis galės pradėti tik kitą savaitę. Aš prezidentei nesakiau, bet jos komanda tikrai žinojo“, - antradienį Vyriausybėje žurnalistams sakė A. Butkevičius, praneša BNS.

Ministras pirmininkas tikino, kad jo teikime prezidentei taip pat parašyta, kad E. Gustas gali pradėti dirbti tik nuo kitos savaitės, todėl paskirtas susitikimas jį nustebino.

„Jis išvažiavęs į Norvegiją ir buvo aiškiai pasakyta, kad jis grįš tik sekmadienį ir jis galės pradėti dirbti tik pirmadienį. Teikime yra taip parašyta. Aš irgi buvau nustebęs, kad jis yra kviečiamas į prezidentūrą 9 valandą ryto“, - tikino premjeras. 

A.Butkevičius sakė, kad kandidatas į ministrus dėl šio nesusipratimo nebus keičiamas.„Jokių kalbų netgi negali būti. Šitas kandidatas išlieka, aš manau, kad šitas kandidatas užims ministro postą“, - teigė premjeras. Jis sakė, kad su E. Gustu susitiks sekmadienį.

Kandidatas nesutarė su D. Barakausku? 

Į didžiąją politiką E. Gustas atėjo 2001 m. liepą, kai tapo vidaus reikalų viceministru. Nuo 2003 m. rugsėjo jis dirbo Vidaus reikalų ministerijos valstybės sekretoriumi, nuo 2009 m. liepos dirbo Dalio Barakausko vadovaujamos Vidaus reikalų ministerijos kancleriu.

Praėjusią savaitę karjerą Vidaus reikalų ministerijoje jis baigė. Prašymą atleisti iš ministerijos E. Gustas vidaus reikalų ministrui įteikė prieš mėnesį. Portalo lrytas.lt žiniomis, E. Gustas iš ministerijos pasitraukė dėl nesutarimų su D. Barakausku.  

A. Butkevičius gyrė kandidatą į ministrus: „Jis aktyviai dalyvavęs įvairiuose projektuose. Aš manau, kad būtų gerai, jog visi politikai, užimantys atsakingas pareigas, pereitų tam tikrą žemesnio lygio mokyklą.“

Turi ilgametės darbo ministerijose patirties

Pats E. Gustas sako turintis patirties, reikalingos vadovauti Ūkio ministerijai bei atsispirti įvairiems interesams, kurie iš šio posto privertė trauktis Birutę Vėsaitę.

„Aš beveik dvylika metų atidirbau šioje sistemoje, o veiklą rekomenduojama keisti kas septynerius metus. Tai yra pagrindinė mano pasitraukimo priežastis – noras pakeisti veiklą“, - BNS sakė E. Gustas, kuris penktadienį baigia savo karjerą Vidaus reikalų ministerijoje.

E. Gustas gimė 1959 m. balandžio 1 d. Pasvalyje. Jis studijavo Kauno politechnikos institute Automatikos fakultete, baigęs jį įgijo elektroninės technikos inžinieriaus specialybę. Vėliau E. Gustas studijavo Kauno technologijos universitete Viešojo administravimo fakultete, baigęs jį įgijo viešojo administravimo magistro laipsnį.

Savo profesinę veiklą E. Gustas pradėjo komjaunime. 1982 m. jis dirbo Kaune Lietuvos Lenino komunistinio jaunimo sąjungos Požėlos rajono komiteto skyriaus vedėju, antruoju sekretoriumi. Nuo 1986 m. dirbo Kauno elektromechanikos gamykloje „Elektra“ kokybės valdymo biuro viršininku. Nuo 1989 m. dirbo Lietuvos komunistų partijos Požėlos rajono komiteto Kauno instruktoriumi.

Lietuvai atgavus nepriklausomybę, nuo 1990 m. E. Gustas dirbo Kauno 29-ojoje ir 47-ojoje vidurinėse mokyklose fizikos mokytoju ir direktoriaus pavaduotoju. Nuo 1994 m. dirbo AB „Kapitalinė statyba“ statybos direktoriumi. Nuo 1995 m. buvo Kauno miesto tarybos narys. Miesto taryboje dirbo biudžeto ir finansų komitete. 1995–1997 m. buvo šios tarybos valdybos narys.

Nuo 1997 m. E. Gustas dirbo UAB „Hastile“ direktoriumi, nuo 1998 m. – AB „Mileta“ gamybos techninio skyriaus viršininku. Nuo 2000 m. dirbo Kauno miesto tarybos sekretoriumi. 2001 m. tapo Lietuvos banko Kauno skyriaus organizacinio skyriaus viršininku.

Šiandien laidoje "Lietuva tiesiogiai" bus diskutuojama šia tema - kodėl socialdemokratams ūkio ministro portfelis tapo rimtu galvos skausmu? Laida rodoma 17 val. 20 min. ir 20 val. 20 min. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.