Ministerijos konkurse geriausiai sekėsi Seimo nario įmonei

Žemės ūkio ministerija lėktuvų bilietus pardavinėjančią agentūrą rinkosi beveik pusę metų. Per tą laiką vienos konkurso dalyvės buvo pašalintos, kitos - po ilgo laukimo pasitraukė pačios. Todėl 2,7 mln. litų vertės sutartis buvo pasirašyta su vienintele konkurse likusia bendrove - Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkui socialdemokratui Broniui Bradauskui priklausančia įmone „Aviaekspresas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jun 5, 2013, 3:15 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 9:13 PM

Konkurso pradžioje, kai Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) sudarė preliminariąją nugalėtojų eilę, bendrovei „Aviaekspersas“ pergalės niekas nežadėjo. Penkių įmonių sąraše su įtakingu Seimo nariu susijusi įmonė buvo tik ketvirta. Tačiau po ilgai trukusio konkurso Žemės ūkio ministerija sutartį praėjusią savaitę pasirašė būtent su šia bendrove.

Kitų konkurse dalyvavusių įmonių vadovai viešai nedrįsta tvirtinti, kad viešųjų pirkimų procedūra buvo vykdoma neskaidriai. Galbūt tai tik sutapimas, kad konkursą laimėjo iš pradžių prasčiau įvertinta Seimo nario bendrovė. Juo labiau, kad ji nėra niekam nežinoma rinkos naujokė. Tačiau verslininkai žada atidžiai stebėti, kaip „Aviaekspresui“ seksis kitų valdžios įstaigų skelbiamuose konkursuose, ypač socialdemokratų ministrų valdomose ministerijose.

Konkursą kelionių agentūros paslaugoms pirkti ŽŪM paskelbė praėjusių metų gruodį. Tačiau sutartis su nugalėtoju buvo pasirašyta tik po daugiau kaip penkių mėnesių.

ŽŪM atstovai aiškina, kad dvi konkurse dalyvavusios įmonės konkurso eigoje buvo pašalintos, nes jų pasiūlymai neatitiko pirkimo dokumentuose nustatytų reikalavimų, o dar dvi bendrovės atsisakė pratęsti pasiūlymo galiojimo terminą. Taigi, baigus visas procedūras, neišbrokuotas liko tik „Aviaekspresas“.

Portalo lrytas.lt žiniomis, ministerija per rezervacines sistemas tikrino, ar konkurso dalyvių nurodytos lėktuvų bilietų kainos yra teisingos. Aptikus klaidų, iš konkurso buvo pašalintos dvi įmonės. Tačiau kitos bendrovės iš konkurso pasitraukė pačios, kai ministerija paprašė pratęsti jų metų pradžioje pateiktų pasiūlymų galiojimą. To reikėjo, nes užtęsus konkursą agentūrų pasiūlymai su nurodytomis bilietų kainomis baigė galioti.

„To padaryti mes negalėjome, nes metų pradžioje ministerijai pateiktos bilietų kainos jau buvo pasikeitusios, aviakompanijos jas nuolat peržiūri. Pratęsdami pasiūlymą mes būtume darę avantiūrą. Be to, su pratęstu pasiūlymu reikėjo pateikti banko arba draudimo kompanijos garantiją. Tai kainuoja. Todėl nutarėme nerizikuoti ir iš konkurso pasitraukėme“, - pasakojo vienos iš konkurse dalyvavusios įmonės vadovas, sutikęs kalbėti neoficialiai.

Kai kurie verslininkai neatmeta galimybės, kad konkursas galėjo būti vilkinamas sąmoningai, tikintis, jog „Aviaekspreso“ konkurentai atėjus laikui pratęsti pasiūlymus pasitrauks iš konkurso.

„Tačiau įrodyti tokį dalyką neįmanoma. Matėme nemažai neskaidrių konkursų, tačiau tokių viražų, kad nugalėtojų paskelbimas būtų vilkinamas tyčia, mūsų praktikoje dar nebuvo“, - teigė kitos konkurse dalyvavusios įmonės atstovė.

Žemės ūkio ministerija į klausimą, kodėl konkurso dalyvių vertinimas užtruko taip ilgai, neatsakė. Ministerijos atstovas Vilius Rekevičius pareiškė, kad toks žurnalistų klausimas yra „perteklinis“.

Bendrovės „Aviaekspresas“ vadovas Algirdas Jocys sako, kad beveik pusę metų trukęs ŽŪM pirkimas jam nieko keisto – būna, kad konkursai trunka dar ilgiau.

Verslininkas pasakojo, kad sutikusi toliau dalyvauti ŽŪM pirkime ir pratęsusi pasiūlymo galiojimą įmonė gerokai rizikavo.

„Bilietus turėsime pirkti už tas kainas, kurias nurodėme metų pradžioje, nors dabar kai kuriais atvejais jos jau gali būti didesnės. Žinau įmonę, kuri aptarnavo ministeriją iki šiol, jie taip pat pirkdami bilietus kartais „eidavo į minusą“, - tvirtino A. Jocys.

Jis ragino netikėti gandais, kad laimėti konkursą bendrovei padėjo įtakingo Seimo nario pavardė.

„B. Bradauskas apie tai, kad mes laimėjome šį konkursą net nežino“, - įsitikinęs įmonės vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.