Bėglės N. Venckienės rėmėjai skrebena Čikagos advokatų duris

Kol Lietuvos teisėsauga tiktai skėsčioja rankomis bandydama išsiaiškinti, kur yra beveik du mėnesius nuo teisingumo pasislėpusi Seimo narė Neringa Venckienė, bėglės šalininkai Čikagoje ieško jai advokatų. Tačiau nesėkmingai.

Lietuvos teisėsaugos pareigūnai teigia dar neužčiuopę N. Venckienės pėdsakų.<br>J. Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Lietuvos teisėsaugos pareigūnai teigia dar neužčiuopę N. Venckienės pėdsakų.<br>J. Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Jun 6, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 8:37 PM

„Lietuvos ryto” žiniomis, N. Venckienės atstovais prisistatantys asmenys jau apsilankė mažiausiai pas tris Čikagoje ir netoli jos gyvenančius advokatus klausinėdami, ar jie sutiktų atstovauti Seimo narei sprendžiant jos galimo politinio prieglobsčio JAV bylą.

Šie asmenys ieško išeivių teisininkų iš Lietuvos, kurie ne tik gerai išmanytų JAV įstatymus, bet ir galėtų susipažinti su bylos medžiaga lietuvių kalba.

Padėti nesutinka

„Tie žmonės kalbėjo užuolankomis, kas būtų, jei būtų, tačiau tiesiai nepasakė, kur yra N. Venckienė ir kad jai tikrai reikia teisinių paslaugų”, – „Lietuvos rytui” sakė vienas čikagietis advokatas.

Tačiau kol kas nė vienas išeivijos lietuvių gerai žinomas ir gerbiamas teisininkas nesutiko padėti nuo teisėsaugos pasislėpusiai parlamentarei.

Advokatų atsisakymo priežastis paprasta – gauti politinį prieglobstį JAV yra sunku. O N. Venckienei, kuri įtariama nepagarba teismui, teismo sprendimo nevykdymu, trukdymu antstolei atlikti savo pareigas, pasipriešinimu policijos pareigūnui, kūno sužalojimu ir piktnaudžiavimu globėjos pareigomis psichologiškai gniuždant vaiką – beveik jokių galimybių.

Tai, kas Lietuvoje vertinama kaip nesunkūs nusikaltimai, už kuriuos grėstų tik baudos, JAV traktuojama daug griežčiau.

Advokatų teigimu, JAV federaliniam teismui apsispręsti dėl N. Venckienės išdavimo Lietuvai visiškai užtektų tų 12 sekundžių vaizdo įrašo, kurį generalinis prokuroras Darius Valys buvo pateikęs Seimo laikinajai komisijai.

„Jei ji Amerikoje pasipriešintų policininkui ir jam trenktų, pareigūnas ją galėtų iš karto nušauti”, – tvirtino JAV gyvenantys teisininkai.

Politikos neįžvelgia

Nors N. Venckienės bendražygiai aiškina, kad Seimo narė pabėgo nuo politinio persekiojimo, „Lietuvos ryto” kalbinti advokatai šioje istorijoje jokios politikos neįžvelgia.

Nusikaltimai, kuriais įtariama ši moteris, buvo įvykdyti jai dar dirbant Kauno apygardos teisme.

Tad JAV teismui įvertinus visas aplinkybes N. Venckienė ne tik negautų politinio prieglobsčio, bet ir būtų skubiai perduota Lietuvos teisėsaugininkams, jei jie pareikalautų ekstradicijos.

„Jos atvejis beviltiškas, šansai laimėti beveik lygūs nuliui”, – teigė „Lietuvos ryto” pašnekovai.

Prokurorę žinia nustebino

N. Venckienė iš Lietuvos dingo prieš pat jos teisinės neliečiamybės panaikinimą Seime. Teigiama, kad balandžio 8 dieną ji su trylikamečiu sūnumi buvo pastebėta Berlyne, iš kur išskrido į Čikagą.

Ikiteisminį tyrimą atliekanti Šiaulių apygardos prokuratūros prokurorė Nina Riaugienė gegužės 9 dieną paskelbė jos paiešką, tačiau N. Venckienės pavardės nėra nei Lietuvos policijos, nei Interpolo ieškomų asmenų duomenų bazėje.

Kriminalinės policijos biuro pareigūnai tvirtino, kad N. Venckienės paieška yra ne vieša, o tai, kad ji ieškoma, mato tik policijos, muitinės ir pasienio pareigūnai.

N. Riaugienė vakar teigė, kad policija iki šiol jokių žinių apie bėglę neturi. Nenustatyta ir valstybė, kurioje ji su sūnumi būtų apsistojusi.

„Visos versijos tikrinamos, tarp jų ir JAV”, – kalbėjo prokurorė.

Išgirdusi klausimą, negi iki šiol nepatikrinta, ar N. Venckienė nuvyko į Ameriką, N. Riaugienė pyktelėjo: „Bylos duomenų nekomentuosiu.”

Apie tai, kad bėglės šalininkai JAV jai ieško advokato, prokurorei buvo naujiena: „Atsiųskite man visus turimus duomenis, patikrinsime. Ačiū.”

Š. Paberaliaus istorija visiškai kitokia

* JAV advokatų tvirtinimu, N. Venckienės istorija visiškai nepanaši į Šarūno Paberaliaus atvejį, kurį kaip pavyzdį pateikia jos gerbėjai.

* Prieš dvejus metus JAV politinio pabėgėlio statusą gavęs Š. Paberalius buvo ieškomas dėl nusikaltimo, už kurį JAV nėra taikoma laisvės atėmimo bausmė.

* Š. Paberaliaus paieška buvo paskelbta dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Už tai ir Lietuvoje dažniausiai numatoma tik administracinė atsakomybė, tačiau mūsų pareigūnai nusprendė jam iškelti baudžiamąją bylą.

* Savo apsisprendimą jie grindė tuo, kad Š. Paberalius jau anksčiau buvo teistas.

* 1998 metų kovo 19 dieną Kėdainiuose jis su kolegomis lydėjo inkasaciją „Vikondos” parduotuvėse atliekantį automobilį. Nedideliu greičiu važiuojant J. Basanavičiaus gatve, staiga iš šoninės gatvės išvažiavo kitas automobilis, kuris užkirto kelią Š. Paberaliaus vairuojamai mašinai.

* Kad išvengtų susidūrimo, vyras pasuko į kitą eismo juostą ir atsidūrė priešais keleivius vežantį maršrutinį autobusą.

* Susidūrimo išvengta, bet autobuse pagyvenęs vyras nuo staigaus stabdymo pargriuvo ir susitrenkė sprandą bei stuburą.

* Nuo dėl traumos kilusių komplikacijų žmogus birželio 7 dieną mirė.

* 1999 metų gruodžio 22 dieną Kėdainių apylinkės teismas Š. Paberaliui skyrė 3 metus laisvės atėmimo, tačiau jos vykdymą atidėjo.

* Tų pačių metų spalio 21 dieną Š. Paberalius įsivėlė į muštynes. Vyras teigė esąs nekaltas, tačiau pareigūnai manė kitaip.

* 2000 metais Š. Paberalius iš Lietuvos išvyko į JAV ir ten ramiai gyveno dešimt metų.

* 2010 metų vasario 4 d. vyrui už akių buvo pareikšti kaltinimai ir paskelbta jo paieška, nors nusikaltimui, kuris jam buvo inkriminuojamas, jau penkerius metus buvo suėjęs senaties terminas.

* 2010 metų rugpjūtį Š. Paberalius buvo suimtas, o 2011 metų gegužės 31 d. JAV federalinis teismas atmetė Lietuvos prašymą dėl jo ekstradicijos.

* Visas aplinkybes įvertinęs JAV teismas nusprendė, kad už tokius smulkius nusikaltimus asmuo negali būti persekiojamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.