Prokurorai nežino, kas nutekino informaciją apie „Snorą“ (papildyta)

Generalinis prokuroras Darius Valys patvirtino, kad panaikinus įtarimus buvusiam Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) direktoriaus pavaduotojui Vytautui Giržadui kito įtariamojo dėl informacijos nutekinimo apie buvusio banko „Snoro“ atžvilgiu planuojamus veiksmus nėra.

Panaikinus įtarimus V. Giržadui, kito įtariamojo dėl informacijos apie „Snorą“ nutekinimo nėra.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Panaikinus įtarimus V. Giržadui, kito įtariamojo dėl informacijos apie „Snorą“ nutekinimo nėra.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 6, 2013, 12:11 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 8:24 PM

Buvo paskubėta atleisti FNTT vadovus Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Artūras Paulauskas mano, kad buvo paskubėta atleisti iš pareigų buvusius FNTT vadovus V. Gailių ir V. Giržadą. „Aš susidariau tokią nuomonę: buvo tikrai paskubėta šituos pareigūnus atleisti iš darbo, buvo pasiremta, mano supratimu, poligrafu, kitų rimtų argumentų aš neišgirdau. Kaip žinome, poligrafas negali būti apskritai vienintelis įrodymas bet kokį kaltės klausimą sprendžiant. Aišku, teismas pasakys, ar jie grąžintini į darbą, ar atleisti teisėtai, ar ne. Bet mano supratimu, visas procesas buvo labai skubotas, tiesiog nelaukiant, nesiaiškinant, nesigilinant į tas aplinkybes, tiesiog buvo atleisti iš darbo ir tiek. Visgi pareigūnai kompetentingi, profesionalūs, mano nuomone, valstybė neturėtų su savo pareigūnais taip elgtis“, - ketvirtadienį po NSGK posėdžio žurnalistams sakė A. Paulauskas. Jam susidarė įspūdis, kad kažkas labai skubino priimti sprendimus. „Tiesiog atlikti veiksmai yra skuboti ir galbūt, nebijosiu pasakyti, kad nepagrįsti, o gal ir neteisėti“, - svarstė NSGK pirmininkas. Jo nuomone, nereikėjo taip skubėti su atleidimu. „Mano nuomone, čia yra didžiausia klaida padaryta“, - teigė A. Paulauskas. Pasak jo, NSGK turėjo norą išsiaiškinti, ar atleisti buvę FNTT vadovai V. Gailius ir V. Giržadas, kurie šiuo metu bylinėjasi teismuose, yra kuo nors nusikaltę tarnybai, valstybei ir kodėl su tais pareigūnais buvo taip pasielgta. NSGK posėdyje dalyvavo V. Gailius, generalinis prokuroras Darius Valys, Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinis direktorius Gediminas Grina ir VSD direktoriaus pavaduotojas Romualdas Vaišnoras. Kaip ELTA jau skelbė, Seimo narys, buvęs FNTT vadovas V. Gailius sako, kad VSD žinojo, kas nutekino informaciją apie „Snoro“ banką, tačiau ją nuslėpė. „Viskas prasidėjo nuo to, kai VSD buvo pateikta faktinėmis duomenimis ir Operatyvinės veiklos įstatymo nuostatomis pagrįsta informacija apie tikras informacijos nutekinimo aplinkybes, tačiau VSD šitą informaciją nuslėpė, o surašė 1937 metų stiliumi „po antklode“ vadinamąjį pranešimą, tuo metu jis vadindavosi „dienos“, ir šituo pagrindu galbūt buvo atlikta grupė neteisėtų veiksmų“, - po ketvirtadienį vykusio Seimo NSGK posėdžio žurnalistams sakė V. Gailius. Jo teigimu, jeigu FNTT vadovai nebūtų atleisti, tai kas nutekino „Lietuvos rytui“ informaciją apie „Snorą“ būtų žinoma. „Manau, jeigu turėtume prokuratūrą, jeigu būtų leidę dirbti ponui Vytautui Giržadui, tą informaciją būtume turėję per dvi savaites“, - teigė V. Gailius. Jis tvirtino tikintis nuodugnaus pareigūnų galbūt nusikalstamų veiksmų įvertinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.