Likvidacija, arba Apsivalymo metas

Žurnalistas ir rašytojas Aidas Puklevičius socialiniame tinkle „Facebook“ pateikė klausimą ir pats į jį atsakė: koks skirtumas tarp nacionalinio kanalo ir komercinių kanalų programos sudarymo vasarai?

Daugiau nuotraukų (1)

Erika Zabulėnienė

Jun 7, 2013, 5:37 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 7:02 PM

Nacionalinis kanalas: „Sugrūskim visą „intelektualščiną“, vis tiek niekas nežiūrės.“ Komerciniai kanalai: „Sugrūskim visą šūdą, kurį gėda rodyti sezono metu, vis tiek niekas nežiūrės.“

Po tokio kategoriško pareiškimo doras programų planuotojas turėtų užsirakinti kontoroje, neiti atostogų visą vasarą ir prakaituodamas bandyti įrodyti, kad taip nėra. Nors išgėręs vieną kitą bokalą alaus geriausiam draugui greičiausiai nuoširdžiai atsivertų: „O ką daryti?“

Radžio įdainuotas legendinis proletariato vado klausimas televizijos programų planuotojus tradiciškai pasitinka prieš kiekvieną agurkų sezoną. Ir kiekvienais metais eteryje sulaukiame to paties atsakymo: serialų ir laidų kartojimai, naftalinu prakvipę filmai, keli poravimosi projektai ir pramoginės šou laidelės apie nieką.

Tiesą sakant, panagrinėjusi nacionalinio transliuotojo vasaros programą neradau net ir tos „intelektualščinos“. Debatininkai, publicistai ir kultūrininkai keliauja atostogauti, o jų vietas užima SS — serialai ir sportas.

Į įprastas savo pozicijas įkaltai stoja atmintinai išmokti serialai „Namelis prerijose“, „Kobra 11“, „Puaro“ (na, šį būtina pasikartoti, nes rudenį laukia naujausias sezonas). Nepajudinami kaip senutė „Panorama“. Tiesa, pasigedau komisaro Rekso ir Teksaso reindžerio Volkerio. Bet juk vasara dar tik prasideda.

Nacionalinio transliuotojo (LRT televizijos) vasaros tinklelį gali išjudinti tik keli įvykiai — karališkosios vedybos, valstybinės reikšmės laidotuvės, futbolas arba olimpiada. Kadangi pastarasis reginys nušlavė reitingus praėjusią vasarą ir iki kito dar teks palūkėti trejus metus, šiemet tenkinsimės abejotinos svarbos futbolu.

Nuo birželio 15 d. iki 30 d. šios sporto šakos gerbėjai galės stebėti Konfederacijų taurės turnyro rungtynes iš kitų metų pasaulio futbolo čempionatui besirengiančios Brazilijos, kur žais Urugvajus, Meksika, Nigerija, Japonija, Italija, Ispanija, Brazilija ir Taitis. (Hm... Pasirodo ir šioje šalyje žaidžiamas futbolas!)

Paskui LRT televizija panardins į baseinus — nuo liepos 19-osios rodys pasaulio vandens sporto čempionatą iš Barselonos, kur dalyvaus ir mūsų auksinė žuvelė Rūta Meilutytė. Čia jau geriau, mat tikėtina, kad į plaukiančią Rūtą žiūrės, o gal net ir užsimanys išmokti plaukti visi nevykėliai. Jei ir neužsimanys, tai bent linksmai aplaistys alumi būsimuosius vandens deivės medalius.

Spalvinga, karšta, linksma ir egzotiška. Taip TV3 įvardija savo vasarą. Regis, didžiausias pastangas ši televizija deda lietuvių poravimui. Trečiąjį sezoną bandoma apvesdinti vienišus ūkininkus, kurie pasibaigus televizijos šou arba eina toliau niūriai arti vagos, arba randa laimę panosėje — gretimame kaime.

Įnoringos merginos kritiškai vertina prakaituojančius jauniklius (t.y. jaunikius) kitame poravimosi projekte „Pasirink mane!“, kurio vedėjui Mindaugui Stasiuliui neretai niežti nagai iš noro išperti toms vėploms kailį už tai, kad pravaro šaunų, tik šiek tiek sutrikusį (dažna TV3 serialų herojų būsena) vaikiną. Ir kas čia nuostabaus — meile iš pirmo žvilgsnio seniai niekas netiki, o vyrukų finansinių galimybių plika akimi nematyti.

TV3 į ekranus grąžina aklų pasimatymų šou „Meilės trikampis“, kuriame susiporuoti bandys ne tik jaunuoliai — projekto rengėjai laukia ir brandesnio amžiaus žmonių (o šie kažkodėl veržte veržiasi į televiziją), kurie turi daugiau patirties, kaip išsivynioti iš meilės trikampių.

Vasarą TV3 užpils „kultiniais“ (taip iš ekranų žiemą vasarą rėkia įgarsintojas Vytautas Tulevičius) senais ir naujais serialais bei filmais, o nuo šios produkcijos nusisukusius žiūrovus bandys prisikviesti kontrolinių krepšinio rungtynių transliacijomis arba „ryškiausių Lietuvos žvaigždžių koncertais“. Kad ir per TV3 iškovotas (ar kas nors dar pamena šį mūšį?) laisvas Jonines.

Kaip į TV3 sudėliotą tinklelį atsako LNK, paskelbusi šūkį „Vasarok aistringai!“? Pirmas kontrsmūgis konkurentams — lietuviško serialo „Namai, kur širdis“ antrasis sezonas. Nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 19.20 val. Kažin ar tokiu metu jau norėsis palikti raudonskruostes viliokes braškes, sirpstančias vyšnias ir šiltnamiuose iš ilgesio džiūstančius agurkus dėl daktarės Vilijos, kuriai „likimas ir vėl negailės naujų išbandymų“. Ak!

Antras smūgis — dramatiškas atkuriamosios dokumentikos projektas „Tikras gyvenimas“ su Daliumi Mertinu priešaky. Laidos, rodomos jau pradėjus temti, kai braškių beveik nesimato ir įkyriai ima pulti uodai, turi daugiau šansų pritraukti dorus lietuvius pasidžiaugti svetimų šeimų kivirčais.

Šį „patrauklų dramos ir dokumentikos mišinį“ (taip projektą vadina LNK) atskies daugybei apdovanojimų nominuoti (bet prizų taip ir nelaimėję) filmai bei serialai. Tiesa, vienas iš jų galėtų sudominti Rekso LRT televizijoje neradusius šunų policininkų gerbėjus. LNK šią vasarą pristatys lenkišką Rekso versiją — „Komisarą Aleksą“.

Negana to, LNK pasirūpino, kad naujosios kartos mažieji žiūrovai pagaliau sužinotų, kas tokie yra Brėmeno muzikantai, Karlsonas, Mikė Pūkuotukas ar Batuotas Katinas, ir išrūpino šeštadienio rytais poziciją senajai nostalgiškajai animacijai. Tik norintiems ją pamatyti atostogaujantiems vaikams reikės keltis 9 val. ryto.

Tuo tarpu „Lietuvos ryto“ televizija su sodais ir daržais konkuruoja žiniomis (visos informacinės laidos lieka savo pozicijose) ir serialais.

Net keturi stiprūs serialai — „Čiapajevas. Aistra gyventi“, „Deimantų medžiotojai“, „Likvidacija“ ir „Apaštalas“ — bandys parvilioti iš nebaigtų ravėti lysvių tą auditorijos dalį, kuri žino, apie kokias istorines asmenybes kalbama.

Kita vertus, tenka pripažinti, kad ši visuomenės dalis užsidėjusi akinius parsisiunčia šiuos televizijos filmus į savo kompiuterius. Mat įtemptas jų siužetas įtraukia taip, kad nesigirdi ne tik sąžinės priekaištų, bet ir paryčiais čirškaujančių paukščių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.