Ministro V. Andriukaičio ginklanešį pričiupo prokurorai

Sveikatos apsaugos ministro socialdemokrato Vytenio Andriukaičio patarėjas ir rinkimų štabo vadovas Darius Prialgauskas įtariamas finansinėmis aferomis. Bet tai ne kliūtis siekti karjeros – jis taikosi į ministerijos kanclerio postą.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jun 7, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 7:32 PM

Šių metų vasarį Vilniaus apygardos prokuratūra D.Prialgauskui turėjo pareikšti įtarimus dėl finansinių nusikaltimų, padariusių didelių nuostolių buvusiai darbovietei – Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijai (LPPARA).

Bet ministro patarėjas tuomet staiga ilgam laikui susirgo. Tiesa, išvengęs akistatos su prokurorais jis vis tiek vaikščiojo į darbą ir nurodinėjo ministerijos valdininkams.

Slapta pasisavino duomenis

Keli buvę LPPARA darbuotojai, tarp jų D.Prialgauskas, dirbęs projektų vadovu, kaltinami apgaule įgiję pinigus, kuriuos minėta asociacija gauna iš įmonių už suteiktus brūkšninius kodus, naudojamus ant prekių pakuočių. Pridėjus šį kodą prie skenerio parduotuvės kasoje nustatoma produkto kaina.

Šiuos kodus įmonėms skirdavo LPPARA padalinys „GS1 Lietuva”.

Bet buvę asociacijos darbuotojai slapta pasisavino duomenis apie „GS1 Lietuvos” klientus, bandė sunaikinti tarnybiniuose kompiuteriuose buvusias informacines bazes, taip pat sunaikino prieigą prie įmonės svetainės internete, kompiuterio serveriui paleisti būtinus duomenis.

„Visa tai buvo daroma naktį. Rytą radome ištuštintas dokumentų bylas, daugybė dokumentų buvo nukopijuota”, – sakė LPPARA generalinis direktorius Rimantas Šidlauskas.

Prieš pradėdami šią operaciją D.Prialgauskas su bendrininkais įkūrė asociaciją „Nacionalinė GS1 organizacija”. Ji turėjo perimti „GS1 Lietuvos” veiklą.

Apmovė daugybę bendrovių

Išsinešę įmonių duomenis, buvę LPPARA darbuotojai pradėjo siuntinėti laiškus bendrovėms su nurodymais pinigus pradėti mokėti naujajai asociacijai. Jie pranešė verslininkams, esą „GS1 Lietuva” dėl pertvarkos nevykdo veiklos, o ją perėmė nauja įstaiga.

„Kadangi šie pranešimai buvo siuntinėjami ant blankų, labai panašių į mūsų dokumentus, juos pasirašinėjo buvę darbuotojai, buvo minimi tikri sutartyse su „GS1 Lietuva” nurodyti duomenys, daugelis verslininkų nepastebėjo nieko įtartina.

Realiai pasikeitė tik sąskaitos, į kurią reikėjo sumokėti pinigus, numeris”, – pasakojo R.Šidlauskas.

Didelio masto afera pradėta dar 2009 metais.

Į gudruolių pinkles tuomet pateko daugybė įmonių, tarp jų „Achema”, „Vesiga”, Vilniaus paukštynas, „Bitė Lietuva”, „Marijampolės pieno konservai”, „Premia KPC”, „Nordic Sugar Kėdainiai”.

Teigiama, kad iš viso buvo apmauta apie 200 bendrovių.

Įtarimų – ne vienas

Prokurorų surinktais duomenimis, neteisėtą veiklą vykdžiusi asociacija apgaule įgijo apie 160 tūkst. litų.

D.Prialgausko įkurta įstaiga įtariama ne tik pasisavinusi svetimus pinigus, bet ir vykdžiusi neteisėtą pinigų rinkimo ir brūkšninių kodų skyrimo veiklą.

Tai buvo daroma nepaisant ne tik R.Šidlausko, bet ir tarptautinių brūkšninius kodus išduodančių organizacijų pretenzijų bei reikalavimų nutraukti neteisėtą veiklą.

„Nacionalinė GS1 organizacija” taip pat įtariama padariusi didelę žalą LPPARA dėl nelegaliai naudoto svetimo prekės ženklo. Šiuo atveju padaryta žala pinigais nėra išreikšta.

Taip pat neapskaičiuota, kiek žalos patyrė kai kurios bendrovės, nes, brūkšninius kodus skirstant ir D.Prialgausko atstovaujamai organizacijai, ir teisėtai veikusiai LPPARA įstaigai, jie pradėjo dubliuotis. Tai sukėlė sumaištį rinkoje.

R.Šidlausko teigimu, kova su šiais žmonėmis ir „GS1 Lietuvos” veiklos atkūrimas truko maždaug metus.

Bylos tyrimas dar tęsiamas. Šiuo metu įtarimai pareikšti dviem „Nacionalinės GS1 organizacijos” atstovams.

V.Andriukaitis gina patarėją

V.Andriukaitis prisipažino žinantis apie savo patarėjo problemas, bet jų nesureikšmina: „Yra kažkokie procesai, vyksta tyrimai.”

Ministras teigė visiškai pasitikįs D.Prialgausku, nes pažįsta jį daug metų, o išvadas darys, kai byla bus išnarpliota.

„Man irgi buvo pareikšti įtarimai. Ir dar daug kam. Kai kurių įtarimų pareiškimai yra keisti.

Svarbiausia, ar tai atitinka kokį nors turinį”, – kalbėjo vienas socialdemokratų lyderių.

V.Andriukaitis neigė, jog D.Prialgauskas taikosi į ministerijos kanclerio postą, kurį visai neseniai paliko liberalcentristas Rimantas Remeika.

Kad D.Prialgauskas atsidūręs teisėsaugininkų taikinyje, žino ir Socialdemokratų partijos vadovai.

Jie nuogąstauja, kad jei skęs patarėjas, gali paskui save nusitempti ir sveikatos apsaugos ministrą, kuriam opozicija vis pagrasina interpeliacija.

Tačiau į tokius partijos bičiulių perspėjimus V.Andriukaitis nereaguoja.

Išgirsti paties D. Prialgausko nuomonę apie jam metamus kaltinimus nepavyko. Ministro patarėjas nekelia tarnybinio telefono ragelio ir neatsakinėja į elektroninius laiškus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.