Iš „Youtube“ pašalinta žudyti juodaodžius raginanti rasistinė daina

Lrytas.lt paskelbus, jog virtualioje erdvėje vis dar publikuojama rasistinė grupės „Diktatūra“ daina, kurioje atvirai raginama žudyti juodaodžius, šis kūrinys skubiai pašalintis iš populiaraus įrašo portalo „Youtube“. Raginimu susidoroti su juodaodžiais susidomėjo ir Generalinė prokuratūra.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Jun 8, 2013, 3:30 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 6:23 PM

Praėjusį ketvirtadienį į lrytas.lt redakciją kreipėsi atvira rasizmo propaganda, viešai skelbimu raginimu žudyti juodaodžius pasipiktinęs skaitytojas.

Jam nuostabą kėlė kodėl iki šiol virtualioje erdvėje publikuojamas liūdnai pagarsėjusios grupės „Diktatūra“ kūrinys prasidedantis šiais žodžiais: „Šį vakarą tamsų negrą užpulk ir giliai juodą pilvą peiliu tu pradurk“.

„Nežinau, ar Lietuvoje galioja įstatymai, numatantys atsakomybę už viešą raginimą žudyti žmones vien dėl to, kad jų kita rasė, tautybė ar pažiūros. Kita vertus, kur žiūri teisėsauga, už tokių tekstų viešinimą turėtų būti baudžiama, o jie nedelsiant šalinami iš virtualios erdvės“, - piktinosi įlrytas.lt redakciją paskambinęs skaitytojas iš užsienio.

Po šios publikacijos iš populiarios svetainės „Youtube“ dainos įrašas buvo skubiai pašalintas. Atsidarius nuorodą pasirodo užrašas, skelbiantis, kad įrašas pašalintas nes pažeidžia neapykantos kurstymą draudžiančias taisykles.

rieš kelerius metus dėl fašistuojančios grupės „Diktatūra“ kūrybos į Generalinę prokuratūrą prašydama pradėti ikiteisminį tyrimą kreipėsi Seimo narių grupė.

Lenkų rinkimų akcijos atstovą Jaroslavą Narkevičių, konservatorių Emanuelį Zingerį bei kitus parlamentarus papiktino internete skelbta „Diktatūros“ daina „Šalčininkų rajonas“, kurioje dainuojama apie „pakartus lenkus“, „paskerstus rusus“ ir „žydus degančius krosny“.

„Lenkai visi jau pakarti, rusai paskersti guli patvory, žydai pakurti jau dega krosny, tik tikri lietuviai visi gyvi!“, - taip kūrinyje piešiamas apokaliptinis scenarijus Šalčininkų rajone.

Dainoje taip pat skatinama susidoroti su rusais: „Su rusais atėjo lemiamas mūšis, du variantai ir laisvas būsi. Patys nepatenkinti kodėl jų nežudot, nebūkit aps...ę kaip kiaulės, lietuviai“. Seimo pirmininko pavaduotojas J. Narkevičiuslrytas.lt žurnalistui sakė, jog pradėtą ikiteisminį tyrimą prokurorai vėliau nutraukė. Esą grupės „Diktatūra“ sudėtis nuo šios dainos sukūrimo pasikeitusi ir tarsi nėra ką patraukti atsakomybėn.

Politikas nustebo iš žurnalisto sužinojęs, kad virtualioje erdvėje puikuojasi dar vienas liūdnai pagarsėjusios grupės „Diktatūra“ kūrinys – daina, kurioje tiesiogiai raginama žudyti juodaodžius.

Žinomas visuomenės veikėjas bei publicistas Arkadijus Vinokuras šios dainos autorius pavadino Lietuvai gėda darančiais bei kenkiančiais debilais.

„Šiems dalykams negali būti jokios tolerancijos. Paradoksalu, tačiau mūsų valstybėje demokratija tokia galinga, kad toleruojami net ir tokie debilai. Šie veikėjai nesusimąsto, jog daro didžiulę žalą Lietuvai, jai užtraukia baisią gėdą“, - piktinosi A. Vinokuras.

Lrytas.lt kalbinti teisininkai sakė neabejojantys, kad sveiku protu nesuvokiamos dainos tekste yra atviras raginimas žudyti juodaodžius.

Lietuvos Baudžiamojo kodekso 170-ojo straipsnio 3-ioji dalis numato, jog tas, kas viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų arba finansavo ar kitaip materialiai rėmė tokią veiklą, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų. Už šį nusikaltimą atsako ne tik fiziniai, bet ir juridiniai asmenys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.