Kaunas – Vilniaus šešėlyje

Liko mažiau nei mėnuo, kai Lietuva pradės pirmininkauti Europos Sąjungos Tarybai. Jau dabar aišku, kad dauguma renginių vyks Vilniuje, nors ir Kaune yra visos galimybės juos organizuoti. Kodėl taip atsitiko?

Kauno meras A. Kupčinskas nepatenkintas, kad Europos Sąjungos tarybos pirmininkavimo renginiai sutelkti Vilniuje.<br>M. Patašius
Kauno meras A. Kupčinskas nepatenkintas, kad Europos Sąjungos tarybos pirmininkavimo renginiai sutelkti Vilniuje.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Viktoras Jasaitis

Jun 8, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 6:39 PM

Per pusę metų planuojami beveik 300 įvairių renginių, ekspertų susitikimų, konferencijų ir forumų. Didžioji jų dalis sutelkti Vilniuje, tik 4 ekspertų lygmens renginiai vyks Kaune.

Liepą vyks Regionų komiteto Gamtinių išteklių komisijos posėdis ir seminaras, rugsėjį – Regionų komiteto Europos liaudies partijos politinės grupės posėdis bei jungtinis Socialinės apsaugos ir Užimtumo komitetų susitikimas, spalį – Rytų partnerystės Jaunimo forumas.

Planuojama, kad šių renginių dalyviai rinksis viešbučio „Park inn“ konferencijų salėje, „Žalgirio“ arenoje ir BLC verslo centre. Taip pat keletą renginių organizuoja Kauno universitetai.

Renginiuose Kaune laukiama daugiau nei pusės tūkstančio dalyvių.

Miestas gali gerokai daugiau

Kauno meras Andrius Kupčinskas nepatenkintas, kad Europos Sąjungos tarybos pirmininkavimo renginiai sutelkti Vilniuje.

Kaunas yra pajėgus užtikrinti reikiamą vietų skaičių viešbučiuose, yra išplėtota infrastruktūra ir sąlygos tokiems susitikimams ir renginiams organizuoti. Priimtume ir pigiau, ir efektyviau nei Vilniuje“, – tvirtino miesto galva.

Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų generalinis direktorius Vytautas Šileikis taip pat mano, kad Kaunas yra pasirengęs rimtiems iššūkiams, ir tai patvirtina mieste vykstantys pasaulinio lygio renginiai, koncertai: „Dalyvavau „Forum one“ lyderystės forumo visuose renginiuose, labai daug užsienio svečių buvo atvykę, bendravau su pranešėjais. Jie sakė: „Puikus miestas! Jūs turite didžiules galimybes čia daug ką nuveikti.“ Užsieniečių manymu, turime milžinišką potencialą, tik jis dar miega.“

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) mokslo prorektorius Juozas Augutis teigė, kad Kaunas, kaip akademinis miestas, tikrai galėjo surengti daugiau Europos Sąjungos Tarybos pirmininkavimo metu vyksiančių renginių. Kodėl taip neatsitiko?

„Aišku, jei reikėtų surengti tokią programą kaip Vilnius rengia, miestas tikrai nepajėgtų. Keliasdešimt renginių, ypač universitetuose, kurie tikrai yra gerai apsirūpinę auditorijomis, salėmis ir turi tarptautinių renginių organizavimo patirtį, vykti galėtų“, – įsitikinęs akademinės Kauno bendruomenės atstovas.

Nevykdoma regioninė politika

Kauno mero teigimu, ši situacija tik parodo, kaip visos valdžios atstovų kalbos apie regioninę politiką lieka tik kalbomis.

„Viskas sutelkta Vilniuje. Nekalbu vien tiktai apie Kauną – kuo blogesni kiti miestai, regionai? Klaipėda, Šiauliai, kurortai?

Kodėl reikia 30, 40 ar iki 100 žmonių konferencijas, susitikimus, komitetų posėdžius rengti vien Vilniuje?“ – klausė A.Kupčinskas.

J.Augutis taip pat mano, kad renginių centralizavimo Vilniuje problema aktuali. „Norėtųsi, kad Kaune, kur atliekama daug tyrimų, ir esminių ar pagrindinių kai kuriose srityse, vyktų daugiau renginių. Miestai yra skriaudžiami. Kaunas ypač, nes jame daug studentų“, – apgailestavo VDU prorektorius.

Trūko bendradarbiavimo?

Kas kaltas, kad Kaunas pralaimi konkurencinę kovą dėl renginių organizavimo teisės?

V.Šileikis pastebėjo, kad Vilnius, kaip sostinė, turi tam tikrų labai aiškių konkurencinių pranašumų, tačiau esą ir Kaunui reikėjo nemiegoti, susitelkti ir koordinuoti savo veiksmus su visomis suinteresuotomis grupėmis.

„Niekas ant lėkštutės tokių dalykų neatneš. Pirmiausia reikėjo daugiau pasistengti Kauno miesto atstovams ir universitetams, aktyviau dalyvauti darbo grupėse, kuriose buvo numatoma, kokie renginiai vyks.

Tačiau nėra to blogo, kas neišeitų į gera. Čia yra pamoka ateičiai“, – sakė VDU prorektorius.

Ir Kaunas pajus naudą

Nors Kaune įvyks nedaug renginių, miesto viešbučiams, restoranams ir kitiems verslo atstovams ir tai yra gerai.

„Nauda visada kažkur guli, tik reikia gebėti ją pasiimti. Mes stebime, kokie yra renginiai, kur jie vyks, ir stengsimės, kad kauniečiai visur dalyvautų ir atitinkamai reprezentuotų Lietuvą ir savo miestą“, – nelinkęs nuleisti rankų Kauno pramonės, prekybos ir amatų rūmų generalinis direktorius.

Vieną renginį organizuoja VDU Energetinių tyrimų centras.

„Tai bus naudinga Kauno studentams, jie turės galimybę padirbėti su pasaulinio lygio ekspertais, susipažinti su įvairiomis situacijomis“, – mano V.Augutis.

Pirmininkavimas yra politinis renginys

Sima Rakutienė

VDU Politologijos katedros

lektorė

„Kalbant apie pirmininkavimo reikšmę konkrečioms verslo grupėms, verta pabrėžti, jog pirmininkavimas pirmiausia yra politinis renginys.

Tai nėra krepšinio čempionatas, sutraukiantis tūkstančius sirgalių.

Kita vertus, dauguma renginių vyks Vilniuje, tad natūraliai sostinės apgyvendinimo, maitinimo paslaugas teikiančios įmonės, įstaigos turės daugiausia naudos.

Kaunas taip pat galės džiaugtis padidėjusiu turistų srautu.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.