Baigiamojoje kalboje V. Uspaskichas pareiškė: „Galite mane sušaudyti“

Pirmadienį Vilniaus apygardos teisme Viktoras Uspaskichas sakė baigiamąją kalbą vadinamojoje Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje, kur jis yra kaltinamas apgaulingos buhalterinės apskaitos organizavimu ir sukčiavimu.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Jun 10, 2013, 10:46 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 5:37 PM

Politikas kritikavo prokurorą nepateikus įrodymų ir vardijo savo pasiekimus. Pakelti atlyginimai, pagerėjęs gyvenimas, mažiau korupcijos – tokius argumentus vardijo V. Uspaskichas. „Ar tai yra mano ir Darbo partijos grėsmė nacionaliniam saugumui?“ - klausė kaltinamasis.

Teismas nuosprendį dėl V. Uspaskicho, taip pat kaltinamų Vitalijos Vonžutaitės ir Vytauto Gapšio bei Darbo partijos skelbs liepos 12 dieną.

„Galite mane sušaudyti, galit įkišti už grotų iki gyvos galvos arba galit pasiūlyti prisipažinti, kad būčiau paleistas, tačiau niekada neisiu prieš savo tiesą. Todėl nepripažinsiu prokuroro sukurtos istorijos, kurią jis pavadino baudžiamąja Darbo partijos byla, lygiai taip pat kaip nepripažįstu, kad saulė kyla vakaruose,“ - pareiškė V. Uspaskichas.

Prie teismo - protestai

Tuo metu, kai V. Uspaskichas sakė kalbą, maždaug pusė tūkstančio „darbiečių“ pirmadienį prieš vidurdienį Vilniaus Lukiškių aikštėje protestavo, prieš, jų manymu, neteisingą jų partijos ir jos lyderių baudžiamąjį persekiojimą.

Įvykio vietoje budintys policijos patruliai naujienų agentūrai BNS sakė, kad akcija yra sankcionuota, nebuvo jokių incidentų.

Pliaupiant lietui ir aikštėje skambant pramoginei muzikai stovėjo daugiausia garbaus amžiaus „darbiečiai“, jie laikė plakatus su užrašais lietuvių ir anglų kalbomis: „Ne teisiniam nihilizmui“, „Stop political suppression“. Protestuotojų rankose taip pat laikomi įvairių Lietuvos miestų ir savivaldybių užrašai.

Vardijo savo žygdarbius

V. Uspaskichas teigė, kad teismas gali sulaukti daugiatūkstantinės protestuotojų minios.

„Jūs galite išprovokuoti neramumus, nepasitikėjimą valstybe ir teisėsaugos institucijomis, tai ateičiai. Kaip teisėjai reaguos į kaltinimus dešimčiai tūkstančiui žmonių? Dėl šitų baisių kaltinimų. Prie teismo rūmų jūs galite sulaukti daugiatūkstantinių minių“, - teismui sakė V. Uspaskichas.  

Jis kritikavo prokurorą Saulių Versecką, kad jis apkaltino Darbo partiją sukėlus grėsmę nacionaliniams saugumui, bet nepateikė įrodymų.

„Pateikite nors vieną pavyzdį, juodą ant balto, kur Darbo partija sukėlė grėsmę nacionaliniams saugumui“, - prašė politikas.

Jis vardijo „autorinius projektus“, gerus savo ir partijos darbus bei ironiškai klausė: „Ar tai yra grėsmė nacionaliniam saugumui?“

Politikas pasakojo, kaip kūrė modernias gamyklas, prisidėjo prie kelių bažnyčių atstatymo Lietuvoje, sukūrė vieną pirmųjų kompiuterinių klasių moksleiviams, vasarą įdarbino po 50 mokinių, „kurie nenori blaškytis gatvėje“, sukūrė 4 tūkst. darbo vietų.

Jis prisiminė laikus, kai buvo pasirašyta sutartis tarp Boriso Jelcino ir Algirdo Brazausko. Didžiavosi, kad buvo to liudininkas.

„Mes su žmona pirmi Lietuvoje sukūrėme labdaros fondą žmonėms“, - aiškino V. Uspaskichas.

Teisėjos įspėjimas

Kai politikas paragino prokurorą įdėmiai klausytis, teisėjų kolegijos pirmininkė Daiva Pranytė Zalieckienė jį nutraukė, primindama, kad baigiamoji kalba skirta teismui, o ne asmeniškai prokurorui.

„Kalbą sakote teismui. Nereikia asmeniškumų. Norėčiau, kad kalbėtumėt apie tai, kas susiję su byla“, - įsiterpė teisėja.

V. Uspaskichas patikino, kad viską kalba teisėjų kolegijai.

Jis kratėsi atsakomybės už finansinę partijos veiklą.

„Aš nebuvau centrinės būstinės vadovas. Man suteikti partijos pirmininko įgaliojimai. Politinė organizacija nėra tas pats, kas uabas. Nėra jokių parašų, aš neprisiimu atsakomybės. Mane išrinko ir išrinko“, - kalbėjo buvęs Darbo partijos pirmininkas.

Gynė bendražygius

Kaltinamasis priminė S. Versecko kaltinimą, kad 2004-2005 metais nebuvo tinkamai organizuotas partijos buhalterinis darbas.

„Man niekas nesakė apie tai. Už apskaitos organizavimą ir buhalterinę veiklą lyg ir esu atsakingas. Jei man būtų užsiminusi... Ar galima nežinojimą traktuoti kaip nusikaltimo dalį? Šitoje vietoje netinka pasakyti – nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės. Nežinoti ir daryti nusikaltimą nėra tas pats, kas nežinoti ir nieko nedaryti“, - sakė V. Uspaskichas.

Jis gynė byloje taip pat kaltinamus buvusius partijos bendražygius Vitaliją Vonžutaitę ir Vytautą Gapšį.

„Kodėl norite juos nubausti už tą laikotarpį, kai jų net nebuvo? Kalbama apie laikotarpį nuo 2004 sausio 1 dienos. Tuo metu nei V. Gapšio nei V. Vonžutaitės nė kvapo ten nebuvo. Galite bausti mane, tik nereikia taip falsifikuoti bylos, klaidinti visuomenės“, - tikino V. Uspaskichas.

Politikas tikino, kad nei dabar, nei anksčiau nėra „daręs pavedimų“, kad pinigai būtų apskaičiuojami neteisingai. „Kodėl to nepadarė buhalterija? Prokuroras paėmė ir atleido jas nuo atsakomybės.

Pranešu: net mažiausių nurodymų nesu daręs, kad pinigai nebūtų apskaičiuoti. O jei kiti žmonės kalba kažką apie mane, tai apie mane ir apie jus kalba daug kas.

Už kitų kalbas ir veiksmus nesiruošiu atsakinėti. Manęs nedomina, aš jų nepatvirtinu, tam nėra jokių įrodymų, nereikia man jų prikišinėti“, - aiškino kaltinamasis.

 Po kalbos - prokuroro šypsena

Po kalbos teismas padarė 10 minučių pertrauką. Žurnalistų paprašytas pakomentuoti V. Uspaskicho baigiamąją kalbą, prokuroras S. Verseckas komentuoti atsisakė ir šypsodamasis sakė: „Jis baigiamojoje kalboje gali pasakyti viską, ką mano, kad reikia.“

V. Uspaskichas per pertrauką aiškino, kad prokuroras slėpė labai daug dalykų. „Slėpė pirmus duomenis, pirmus žmones, klaidino teismą, kad juos nekviestų. Kaip turi atsakyti tie žmonės, kurių dar nebuvo. Negalima taip akivaizdžiai klastoti bylą“, - žurnalistams kalbėjo buvęs partijos lyderis.

Paklaustas, kas protestuotų, jei teismas nuteistų Darbo partiją ir tris įtariamus partijos narius, jis atsakė: „Prokuroras provokuoja (DP narius išeiti į gatvę. - Red. past.). Jie visi išdavikai? Negalima taip mėtytis žodžiais. Ir nė vieno fakto. Negalima taip. Mokesčiai – jerunda. Jis faktiškai pakeitė bylos kaltinimą.“

V. Uspaskichas taip pat išsakė nuomonę apie galimai planuojamą generalinio prokuroro Dariaus Valio atleidimą. „Seniai jau laikas ir kartu Versecką. Todėl kad D. Valys – kišeninis. Tai, ką jau padarė per savo laikotarpį – ir avarijų, kišimąsi į bylas, užtenka jau“, - atsakė Seimo narys.

Paklausyti baigiamosios kalbos atėjo keliasdešimt žmonių. Didžioji teismo salė buvo pilna. Tarp atėjusiųjų - ir keli Seimo nariai.

Darbo partija neegzistuoja

Pirmadienį baigiamąsias kalbas sakė ir V. Vonžutaitė bei V. Gapšys.

V. Gapšys įsitikinęs, kad teismas jį visiškai išteisins. „Baudžiamojoje byloje jau pirmajame tome yra mane išteisinantys parodymai, kad ne aš daviau nurodymus dėl bet kokių buhalterinės apskaitos veiksmų. Tai patvirtina Nijolės Steponavičiūtės ikiteisminio tyrimo metu duoti parodymai. Ji atsakė, kad ne Vytautas Gapšys davė nurodymus“, - sakė politikas.

Dar prieš sakydamas kalbą jis žadėjo, kad užtruks apie 25 minutes.

Jis taip pat teigė, kad Darbo partijai po susijungimo su Leiboristų partija nėra pateikti jokie kaltinimai. „Darbo partijai-leiboristams nėra pateikti jokie kaltinimai. Darbo partija yra likviduota. Buvo du asmenys, atsirado vienas – Darbo partija-leiboristai, - aiškino politikas. - Kaip mirusio žmogaus atveju, jei tėvas ir motina turėjo vaiką, tai nereiškia, kad tas vaikas, jei raudonplaukis – į tėvą, tai tėvo atsakomybę perima, jei baltaplaukis – į motiną, tai motinos atsakomybę perima. Baudžiamoji atsakomybė nepereina tokiu būdu.“

Jis neigė, kad Darbo partija su leiboristais jungėsi, siekdami išvengti atsakomybės. „Jungėmės dėl politinių tikslų. Tvarkos ir teisingumo partija nuėjo kitu keliu. Tai yra politiniai procesai, nereikėtų politinių procesų sumakaluoti su teisiniais“, - tikino V. Gapšys.

Darbo partija kaltinama 2004-2006 metais galėjusi neapskaityti daugiau nei 24 mln. litų pajamų ir 23 mln. litų išlaidų. Byloje tuometinis Darbo partijos pirmininkas V. Uspaskichas, dabartinis partijos pirmininkas, Seimo pirmasis vicepirmininkas V. Gapšys, Seimo narė V. Vonžutaitė kaltinami organizavę apgaulingą partijos buhalterinės apskaitos tvarkymą. Šioje byloje be minėtų trijų parlamentarų kaltinama pati Darbo partija ir buvusi jos finansininkė M. Liutkevičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą