Rūpindamasi benamiais Panevėžio valdžia kiršina gyventojus

„Politikai kaip vaikai – šie nori prisivalgyti saldainių ir negalvoja, kad po to pilvą skaudės. O Panevėžio valdžia nori panaudoti milijoną litų iš Europos Sąjungos nemąstydama apie pasekmes – kiek visa tai kainuos ir ar bus iš to nauda“, – apie miesto politikų norą žūtbūt iki liepos nakvynės namams rasti naujas patalpas sakė viena iš pirmadienį prie savivaldybės vykusio piketo dalyvių.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Jun 10, 2013, 5:45 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 4:54 PM

Tądien prie Panevėžio miesto savivaldybės piketuoti susirinko būrelis Panevėžio specialiojo ugdymo centro darbuotojų ir tėvų su šį centrą lankančiais visišką negalią turinčiais vaikais. Jie tik iš žiniasklaidos neseniai sužinojo, kad į šio centro pastatą Algirdo gatvėje miesto valdžia svarsto galimybę perkelti benamiams skirtus nakvynės namus. O neįgaliuosius vaikus, čia leidžiančius dienas, politikai siūlo perkelti į sunkios būklės vaikams visiškai nepritaikytą Panevėžio jaunuolių dienos centrą Kranto gatvėje.

Nenori išsikelti

„Patys remontavome patalpas, jas dažėme. Čia yra gydytojo etatas – juk vaikų būklė sunki, pavyzdžiui, mano sūnus dar ir cukriniu diabetu serga. O Kranto gatvėje esančios patalpos tokiems vaikams nepritaikytos. Tai ką, teks tėvams mesti darbus ir su vaikais namuose užsidaryti?“ – piktinosi panevėžietis Regimantas Tarabas, kurio sūnus darbo dienomis laiką leidžia Panevėžio specialiojo ugdymo centre.

Neįgalaus berniuko tėčiui pritarė ir Panevėžio specialiojo ugdymo centro darbuotoja Vitalija Dubikaltienė. Moters teigimu, 19 metų veikiantis centras puikiai pritaikytas sunkių negalių kamuojamiems vaikams. Šiuo metu čia dienomis atvežami 32 ligoniai nuo 5 iki 21 metų. Tuo metu jų tėveliai gali eiti į darbą ar tiesiog pailsėti – juk ištisomis paromis rūpintis neįgaliaisiais labai sunku.

„Pas mus vaikai būna grupėse po penkis šešis. Kiekviena grupė turi po atskirą tualetą šildomomis grindimis, specialiais gultais, juk jie su sauskelnėmis būna, reikia jas pakeisti, apiplauti. Pastate yra liftas, maistas į kiekvieną grupę atnešamas. O Kranto gatvėje, kur mus nori iškraustyti, tėra vienas tualetas, valgyti einama į kitą pastatą. Ten net poilsio patalpų nėra, tik klasės, o mūsų ligoniukai net ilgai išsėdėti negali“, – lrytas.lt pasakojo V. Dubikaltienė.

„Aplinkiniai gyventojai taip pat prieštarauja planams nakvynės namus perkelti į Algirdo gatvę. Mes ne prieš benamius, tačiau kodėl jų interesai svarbesni nei neįgalių vaikų?“ – sakė prie savivaldybės su keliais plakatais susirinkę mikrorajono gyventojai. Sunerimę dėl valdžios planų kaimynystėje apgyvendinti benamius jie puolė rinkti parašus. „Iš 70 mūsų namo butų prieš nakvynės namų atkėlimą pasirašė 65 gyventojai“, – lrytas.lt sakė Margių 12-ojo namo atstovė.

Merui rankos nedavė

Iš savivaldybės pastato išėjęs Panevėžio miesto meras Vitalijus Satkevičius puolė pirmiausia sveikintis su piketuotojais. Kai greta sustojęs aplink Panevėžio specialiojo ugdymo centrą gyvenančių panevėžiečių būrelis ėmė skanduoti „Gėda, gėda!“, miesto vadovas pasuko prie jų. Jau pirmoji moteris, kuriai meras ištiesė ranką, jos nepaspaudė.

Apipiltas klausimais V. Satkevičius kantriai kartojo tą patį – benamiais, kaip ir kitais miesto gyventojais, būtina pasirūpinti. „Negalime žmonių diskriminuoti nei pagal rasę, nei pagal lytį ar socialinę padėtį“, – aiškino meras.

Miesto vadovas tvirtino, kad jam pačiam tinkamiausia vieta nakvynės namams atrodo pastatas Molainių gatvėje, kuris dabar nuomojamas Panevėžio miesto teritoriniam policijos komisariatui. „Tačiau ten taip pat bendruomenė benamių nenori įsileisti, nes šalia – vaikų darželis, privatūs namai“, – sakė V. Satkevičius. Jis sakė tvirtai įsitikinęs – kad ir kur bus bandoma perkelti nakvynės namus, žmonės vis tiek protestuos.

Kartu su V. Satkevičiumi pas piketuotojus išėjusi, tačiau beveik su jais nebendravusi savivaldybės administracijos vadovė Kristina Vareikienė prabilo tik išgirdusi vienos moterų priekaištą, kad jokiame kitame mieste nakvynės namai nėra įkurti miesto centre. „Klaipėdoje nakvynės namai veikia šalia aukščiausios kategorijos viešbučio“, – paprieštaravo administracijos vadovė.

Meras piktinosi, kad Molainių mikrorajono gyventojų protestų paveikti kai kurie savivaldybės tarybos nariai persigalvojo ir nebepritaria, kad vietoj policininkų įsikurtų benamiai. O laiko liko visai nedaug – iki liepos reikia nakvynės namams rasti tinkamas patalpas. Pagal reikalavimus, pastatas turi būti ne didesnis kaip 800 kv. metrų, o jame būtų įrengta 40 vietų benamiams.

Iki liepos 1 dienos Panevėžio miesto savivaldybė turi pateikti projektą dėl nakvynės namų Centrinei projektų valdymo agentūrai. Nespėjus to padaryti, miestas netektų galimybės panaudoti rekonstruojant Panevėžio socialinių paslaugų centrą sutaupyto maždaug 1 mln. litų ES lėšų.

Žmonės prieštarauja visur

Be pastatų Molainių ir Algirdo gatvėse, miesto politikai svarsto galimybę nakvynės namams pritaikyti Moksleivių namus, esančius Parko gatvėje. Tačiau ir čia gyventojai stoja piestu prieš benamių kaimynystę.

Dar vienam pasiūlymui – nakvynės namams pritaikyti dalį buvusio vaikų darželio pastato Venslaviškio gatvėje, šalia Valstybinės teismo medicinos skyriaus, pasipriešino Kultūros paveldo departamento atstovai.

Dėl čia rastų seniausių miesto kapinių minėta teritorija paskelbta valstybės saugoma, o konservacinė (saugojimo) žemės naudojimo paskirtis gali būti pakeista tik „pripažinus kitokio visuomenės poreikio viršenybę ir perkėlus mirusiųjų palaikus“. Be to, paveldosaugininkai priminė savivaldybės valdininkų pažadus iš viso nugriauti buvusio darželio pastatą, o vietoj jo įrengti želdyną ir pastatyti koplyčią senosioms kapinėms įamžinti.

Šiuo metu nakvynės namai įkurdinti buvusiame „Ekrano“ gamyklos profilaktoriume Elektronikos gatvėje. Čia nakvoti kartais (ypač žiemą, kai lauke nepamiegosi) susirenka iki 60 benamių. Erdvioje teritorijoje atsirado vietos ir benamių globojamam šuneliui, turinčiam gražią būdą.

Nuošalioje vietoje prie Ekrano marių stūksančiame didžiuliame pastate benamiai buvo apgyvendinti 2010 metais. Tačiau 4 tūkst. kv. metrų patalpoms reikia kapitalinio remonto, o iš miesto savivaldybės biudžeto mokami komunaliniai mokesčiai – dideli.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.