Rusijos stačiatikių bažnyčia skyrybas smerkia, bet numato 12 išimčių

Žinia apie Rusijos prezidento Vladimiro Putino skyrybas daug kam buvo staigmena, nors apie jo santuoką jau seniai sklandė negeri gandai. Nors Rusijos prezidento ir jo žmonos Liudmilos santuoka nebuvo bažnytinė, skyrybų klausimą pakomentavo ir Rusijos stačiatikių bažnyčios atstovai. Stačiatikių ekspertų asociacijos vadovas Kirilas Frolovas žinią pavadino „liūdna“. Valstybės pirmoji pora yra tikintys, lankosi bažnyčioje, todėl toks jų sprendimas prieštarauja stačiatikių siekiui įtvirtinti tradicines vertybes, rašo newsru.com.

Nors Rusijos prezidento ir jo žmonos Liudmilos santuoka nebuvo bažnytinė, toks vadovo sprendimas gali padaryti įtaką tikintiesiems.<br>"Reuters"
Nors Rusijos prezidento ir jo žmonos Liudmilos santuoka nebuvo bažnytinė, toks vadovo sprendimas gali padaryti įtaką tikintiesiems.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 10, 2013, 8:21 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 5:43 PM

Pats Rusijos stačiatikių bažnyčios vadovas, patriarchas Kirilas V. Putino skyrybų klausimu kol kas nepasisakė, bet anksčiau yra viešai pasisakęs skyrybų tema. „Šeimos krizė – tai meilės krizė. O be meilės žmogus negali gyventi. Kai griauname šeimą, griauname meilę. Meilė ir malonumas – ne sinonimai“, - kalbėjo patriarchas.

Skirtingose religijose skyrybos gali būti leidžiamos dėl skirtingų priežasčių ir įteisinamos skirtingais būdais.

Islame vyras, skirdamasis su žmona, privalo būti pilnametis, pakaltinamas ir skirtis savo valia. Jis turi ištarti specialią skyrybų formulę. Be vyro išskirti gali ir šariato teisėjas, priimantis sprendimą skirtis norinčios žmonos prašymu.

Judaizme skyrybos buvo leidžiamos dėl „beširdiškumo“.

Evangelijose Jėzus kaip vienintelę skyrybų priežastį nurodo neištikimybę.

Tuo tarpu Stačiatikių bažnyčia turi visą sąrašą priežasčių, dėl kurių leidžiama išsiskirti. Bažnyčios istorikas Dmitrijus Paškovas išvardijo galimas skyrybų priežastis, kurios buvo nurodytos 1917-1918 m. Bažnytiniame susirinkime:

1. Atsimetimas nuo stačiatikybės (teisę prašyti teismo skyrybų turi tas sutuoktinis, kuris liko stačiatikis).

2. Neištikimybė ir prigimčiai prieštaraujančios ydos.

3. Nesugebėjimas atlikti santuokinių pareigų (jeigu tai prasidėjo iki santuokos ir neatsirado dėl senatvės; byla keliama ne anksčiau kaip po dviejų mėnesių po santuokos sudarymo; jeigu nesugebėjimas atlikti sutuoktinio pareigų atsirado jau po santuokos dėl tyčinio kūno sužalojimo, skyrybos taip pat leidžiamos).

4. Raupsai arba sifilis.

5. Dingimas be žinios (ne mažiau kaip treji metai; dveji metai – jeigu sutuoktinis buvo kare ar plaukė laivu).

6. Vieno iš sutuoktinių nuteisimas bausme, susijusia su visų teisių praradimu.

7. Pasikėsinimas į sutuoktinio ar vaikų gyvybę ir sveikatą (dideli sužalojimai, gyvybei pavojingi sumušimai, didelės žalos sveikatai padarymas).

8. Sangulavimas su jaunesnėmis šeimos moterimis (praktika carinės Rusijos kaime, kai didelės šeimos tėvas galėdavo santykiauti su sūnų žmonomis), sąvadavimas.

9. Jeigu vienas iš sutuoktinių sudaro naują santuoką.

10. Nepagydoma sunki psichikos liga, dėl kurios nebeįmanoma tęsti santuokinio gyvenimo.

11. Jeigu sutuoktinis piktavališkai palieka kitą sutuoktinį, ir dėl to tampa neįmanoma tęsti santuokinio gyvenimo.

12. Rusijos stačiatikių bažnyčios Socialinės koncepcijos pagrinduose skyrybų priežasčių sąrašas, atsižvelgiant į šiandienos aktualijas, papildomas tokiomis priežastimis, kaip „užsikrėtimas AIDS, mediciniškai patvirtintas alkoholizmas arba narkomanija, vyrui nesutinkant žmonos pasidarytas abortas“.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.