Vilniaus valdžios sutartys su D. Kreivio motinos įmone - neteisėtos

Vilniaus savivaldybė negalėjo

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 10, 2013, 4:38 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 5:06 PM

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) savo išvadoje pareiškė, jog savivaldybė pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymą, nes laimėtoju pripažintas konsorciumas neatitiko minimalių kvalifikacijos reikalavimų.

VPT išvados paprašė Lietuvos verslo paramos agentūra, abiem projektams skyrusi beveik 6 mln. litų europinių lėšų.

Anot tarnybos, savivaldybė, vertindama konsorciumo, kurį sudarė tuomet D. Kreivio motinos Florentinos Kreivienės iš dalies valdoma bendrovė Specializuota komplektavimo valdyba (SKV) ir bendrovės „Dalsta“ bei ir „Bikusta“, pasiūlymus, turėjo juos atmesti, nes Dariaus Šinkūno įmonė „Dalsta“ tuo metu buvo restruktūrizuojama.

„Perkančioji organizacija (...) turėjo atmesti ūkio subjektų grupės bendrovės „Specializuota komplektavimo valdyba“, bendrovės „Dalsta“ ir bendrovės „Bikusta“ pateiktus pirminius pasiūlymus kaip neatitinkančius (...) nustatyto minimalaus kvalifikacijos reikalavimo“, - teigiama VPT išvadoje, kurios paprašė Lietuvos verslo paramos agentūra.

Centrinio viešųjų pirkimo portalo duomenimis, 2010 metų gegužę savivaldybė su įmonių konsorciumu pasirašė dvi sutartis, pagal kurias jis už 2,89 mln. litų rekonstravo Karoliniškių gimnaziją, o už 3,589 mln. litų - „Ąžuolyno“ pagrindinės mokyklos pastatą.

Europos Komisijos (EK) Europos kovos su sukčiavimu tarnyba (OLAF) neseniai nustatė, kad dviejų mokyklų Vilniuje atnaujinimo projektai buvo netinkamai finansuoti, nes paramą įmonei, kurioje akcininkė buvo jo motina, skyrė buvęs ūkio ministras Dainius Kreivys.

Pasak rašto, OLAF išvadoje nurodoma, kad konkurso nugalėtoja tapo įmonių, iš kurių viena buvo restruktūrizuojama, grupė, šis pasiūlymas turėjo būti atmestas. OLAF vertinimu, projektai buvo netinkami finansuoti ES fondų lėšomis.

D. Kreivys teigė, kad OLAF rėmėsi tik Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) išvada. Pasak D.Kreivio, būdamas ūkio ministru jis lėšas skyrė ne privačioms bendrovėms, o renovuotinoms mokykloms, be to, rangovus atrinko Vilniaus miesto savivaldybė, todėl jis jokios įtakos konkurso rezultatams negalėjo turėti.

2010 metų rugsėjį D. Kreivys savo įsakymu patvirtino ES paramą dviem projektams, kurių konkursus laimėjo minėtos bendrovės - Karoliniškių gimnazijos renovacijai skirta daugiau kaip 2,34 mln. litų, o „Ąžuolyno“ mokyklai - 3,64 mln. litų. ES lėšų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.