Pareigūnams pasipriešinęs Joniškio tarybos narys buvo priverstas atsisakyti mandato

Antradienį Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) Joniškio rajono tarybos nario Darbo partijos atstovo Artūro Rimkevičiaus prašymą jo kaip tarybos nario įgaliojimų nutraukimo prieš terminą.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Jun 11, 2013, 4:52 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 4:02 PM

Manoma, kad tokiam žingsniui A. Rimkevičių pastūmėjo Šiaulių apygardos teismo sprendimas.

Gegužės 30-ąją Šiaulių apygardos teismas atmetė A. Rimkevičiaus apeliacinį skundą dėl Joniškio rajono apylinkės teismo sprendimo, kuriuo jis jis buvo pripažintas kaltu dėl pasipriešinimo policijos pareigūnams.

Antradienį per VRK posėdį be A. Rimkevičiaus prieš terminą buvo nutraukti dar penkių savivaldybių tarybos narių įgaliojimai.

Šiaulių miesto tarybos nario mandatas iš buvusio Šiaulių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (AVMI) viršininko Evaldo Vaineikio buvo atimtas dėl Panevėžio apygardos teisme jam paskelbto nuosprendžio už bandymą papirkti.

Neringos savivaldybės tarybos nario Antano Vinkaus, Kauno rajono traybos narės Dainoros Kudzinskienės ir Elektrėnų tarybos nario Vaido Ratkevičiaus įgaliojimai anksčiau laiko nutraukti jiems patiems prašant.

Palangos miesto tarybos nario Giedriaus Šatkausko įgaliojimai nutraukti jam mirus.

Vagystė politiko karjerai nepakenkė

Į Joniškio rajono tarybą išrinkto „darbiečio“ A. Rimkevičiaus pozicijos susvyravo pernai, kai jam teko sėsti į kaltinamųjų suolą net dvejuose teismuose.

Politikas buvo apkaltintas 2010 metais organizavęs grūdų vagystę iš Šiaulių rajono ūkininko. Ūkininkas patyrė daugiau nei devynių tūkstančių litų žalą.

Teisme A. Rimkevičius prisipažino vogęs grūdus. Kadangi politikas su nukentėjusiuoju susitaikė, teismas A. Rimkevičių nuo baudžiamosios atsakomybės atleido.

Politikui buvo skirta tik baudžiamojo poveikio priemonė – liepta į nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų asmenų fondą sumokėti 2600 litų.

Kadangi vagystę organizavęs ir ją įvykdęs A. Rimkevičius nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleistas, jis dėl šio nusikaltimo Joniškio rajono tarybos nario mandato neprarado.

Policininkus išvadino mentais ir gaidžiais

Pernai A. Rimkevičius buvo pripažintas kaltu ir dėl policijos pareigūnų įžeidimo bei pasipriešinimo policijai.

Bylą išnagrinėjęs Radviliškio rajono apylinkės teismas Joniškio politikui skyrė 3900 litų bauda.

Į konfliktą su policijos pareigūnais A. Rimkevičius įsivėlė dar nebūdamas Joniškio tarybos nariu. 2008 metų vasario 16-ąją apie antrą valandą nakties girtas A. Rimkevičius ėmė kabinėtis prie viešąją tvarką palaikiusių policijos pareigūnų, išvadino juos „mentais“, „gaidžiais“.

Įsisiautėjęs vyriškis jį sutramdyti pamėginusiems policininkams ėmė grasinti – vienam pareigūnui pareiškė: „Iškirsiu tave, gaidy, ramiai nevaikščiosi“.

Joniškio tarybos nario mandato A. Rimkevičius nepadėjo ir po šio teismo sprendimo – jam nepalankų nuosprendį politikas apskundė Šiaulių apygardos teismui.

Kai gegužės 30-ąją Šiaulių apygardos teismas A. Rimkevičiaus apeliacinį skundą atmetė, politikas pats parašė prašymą VRK atimti iš jo mandatą.

Šiaulietis neteko ir darbo, ir mandato

Į Šiaulių miesto tarybą išrinktas Šiaulių AVMI viršininkas įklimpo 2011 m. lapkritį, kai bandė padėti pažįstamam 2,7 milijonų litų pasisavinimu kaltinam verslininkui.

Pas ikiteisminį tyrimą kontroliavusį prokurorą prašyti užtarimo E. Vaineikis apsilankė nešinas buteliu konjako ir skardine ikrų.

Nors pareigūnas perspėjo nepalikti maišelio, Šiaulių AVMI viršininkas mostelėjo ranka ir išėjo. E. Vaineikis buvo sulaikytas darbovietėje, jam buvo nustatytas lengvas girtumas.

Kelmės rajono apylinkės teismas buvo pripažinęs E. Vaineikį kaltu dėl piktnaudžiavimo ir bandymo papirkti.

E. Vaineikio skundą išnagrinėjęs Panevėžio apygardos teismas panaikino nuosprendį ir paskelbė naują. E. Vaineikiui panaikintas kaltinimas piktnaudžiavimu.

Be to, teismas panaikino VMI pareigūnui skirtą draudimą metus dirbti valstybės tarnyboje, o už bandymą papirkti skirtą 8840 litų baudą sumažino iki 2600 litų.

Pasinaudojęs tokiu teismo sprendimu E. Vaineikis grįžo į darbovietę, tačiau netrukus buvo atleistas iš darbo, kaip asmuo nebeatitinkantis valstybės pareigūnams keliamų reikalavimų.

Į Šiaulių miesto tarybą E. Vaineikis buvo išrinktas kaip socialdemokratų partijos narys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.