Interpeliaciją rengiantys liberalai išvardijo V. Andriukaičio nuodėmes

Liberalų sąjūdis bandys išklibinti prieštaringai vertinamo sveikatos apsaugos ministro socialdemokrato Vytenio Andriukaičio kėdę. Jam ketinama pareikšti nepasitikėjimą. Tai gali būti pirma interpeliacija šios Vyriausybės atstovui, nes kiek anksčiau į skandalą patekusi ūkio ministrė Birutė Vėsaitė atsistatydino nelaukdama balsavimo Seime.

V. Andriukaitis gali tapti antuoju socialdemokratų ministru praradusiu postą.<br>J. Stacevičius
V. Andriukaitis gali tapti antuoju socialdemokratų ministru praradusiu postą.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas, BNS

Jun 12, 2013, 12:28 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 3:21 PM

Liberalai teigia nepasitikėjimą ministrui skelbiantys dėl esą destruktyvių ir įtampą keliančių ministro veiksmų sveikatos apsaugos srityje. Ministras jau pirmaisiais darbo mėnesiais paskelbė karą privačioms gydymo įstaigoms, sugebėjo susipykti su pacientų, gydytojų organizacijomis. 

Ministro sprendimu šiais metais buvo dešimtadaliu sumažintas finansavimas gydymo įstaigoms dėl to dar labiau pablogėjo padėtis šalies ligoninėse, medikai verčiami eiti neapmokamų atostogų. 

„Nuo pat pirmos dienos ministro darbe matome destruktyvius ir žalingus veiksmus, kurie sukėlė daug įtampos medikų bendruomenėje, sumaištį pacientų teisių organizacijų gretose. Ar ministras savo pasisakymais ir veiksmais, kurie nukreipti prieš privačias gydymo įstaigas, yra skaitęs Lietuvos Konstituciją? Žmonės turi patys spręsti, kur jiems gydytis“, - kalbėjo Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis. Jis stebisi, kad ministras nesugeba įsiklausyti į kritiką, diskutuoti su sveikatos bendruomene.  

Liberalai sako, kad per tą laiką, kol V. Andriukaitis dirba ministerijoje, problemų sveikatos apsaugos sistemoje atsirado dar daugiau. 

Paskelbė karą privačioms įstaigoms

Socialdemokratų ministras kaltinamas maždaug dešimtadaliu sumažinęs finansavimą gydymo įstaigoms, nors šiais metais Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetas yra 3 proc. didesnis nei 2012 m.

„Nuo 2013 metų pradžios daugelyje sveikatos apsaugos įstaigų susidarė įtempta finansinė situacija: valstybinėse ligoninėse darbuotojai primygtinai raginami eiti nemokamų atostogų, oficialiai fiksuojamas trumpesnis nei realusis darbo laikas. Atskirų ligoninių darbuotojai svarsto galimybę rengti streikus“, - teigė Seimo narys Gintaras Steponavičius

Sveikatos apsaugos ministras ne kartą kritikuotas dėl iniciatyvų apriboti žmonių galimybes gauti gydymo paslaugas privačiose įstaigose, bandymais žlugdyti privačias poliklinikas ir ligonines. Mažindamas finansavimą privačioms įstaigoms ministras teigia bandantis taupyti pinigus, efektyviau išnaudoti brangią gydymo įrangą, kuri valstybinėse įstaigose stovi nenaudojama.

„Aš matau baisius dalykus: vyksta viešųjų finansų užvaldymas ir valstybės demontavimas“, - apie privačių gydymo įstaigų finansavimą yra pareiškęs sveikatos apsaugos ministras. Tačiau liberalai tvirtina, jog tokie ministro pareiškimai neatitinka tikrovės, nes 2012 m. pagal sutartis su ligonių kasomis privačioms gydymo įstaigoms skirta tik 7,6 proc. - 215,6 mln. litų valstybės lėšų. Privačios įstaigos taip pat negauna pinigų iš valstybės investicijų programos.

Oficiali statistika taip pat paneigė ministro teiginius, kad privačios gydymo įstaigos susirenka „grietinėlę“ – sveikus ir mokius jaunesnio amžiaus pacientus, o valstybinėms tenka sergantys, nemokūs vyresni pacientai. Iš tiesų, tiek privačiose, tiek valstybinėse gydymo įstaigose klientų amžiaus vidurkis yra panašus ir siekia 38 metus.

Su privačiomis gydymo įstaigomis kariaujančiam ministrui interpeliacijos tekste primenama, kad šalies Konstitucija ir kiti teisės aktai garantuoja žmonėms teisę laisvai rinktis, kokiose gydymo įstaigose lankytis, o valstybė turi apmokėti šias paslaugas. Valstybė anksčiau yra įsipareigojusi sudaryti tinkamas sąlygas privačių gydymo įstaigų veiklai ir jų nediskriminuoti. Ankstesnėse strategijose numatyta, kad jau 2008 m. ne mažiau kaip 60 proc. žmonių turi gydytis pas privačiai dirbančius medikus.

Teigiama, kad Konstitucijai ir šalies įstatymams taip pat prieštarauja V. Andriukaičio siūlymas uždrausti medikams dirbti ir valstybinėse, ir privačiose gydymo įstaigose, o taip pat privalomas jaunų medikų siuntimas dirbti provincijoje.

„Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto studentų apklausa parodė, kad daugiau nei 90 proc. būsimų medikų draudimą dirbti ir valstybiniame, ir privačiame sektoriuje vertina neigiamai ir tai paskatintų baigusiųjų medicinos studijas specialistų migraciją į kitas Europos Sąjungos valstybes“, - teigia interpeliacijos rengėjai.

Vokeliai ligoninėse - normalu? 

Ministrui taip pat priekaištaujama, kad jis savo viešais pasisakymais palaiko kyšių davimą arba „atsidėkojimą“ valstybinėse gydymo įstaigose.

„Primename, kad sveikatos apsaugos sektoriuje veikiančios valstybinės gydymo įstaigos jau 7 metus yra tarp lyderių Lietuvos korupcijos žemėlapiuose, įstaigos minimos kaip labiausiai korumpuotos institucijos“, - sako Seimo narys liberalas Gintaras Steponavičius.

Liberalai V. Andriukaičiui taip pat žeria priekaištus, kad jis iš ministerijos kolegijos pašalino jam oponuojančių pacientų, gydytojų, gydymo įstaigų organizacijų atstovus. Pasirodo, kad imituodamas Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos metodus, ministras inicijavo alternatyvių organizacijų, kurios pritaria jo veiklai, kūrimą. Tokiais būdais esą skaldomos ir priešinamos pacientų ir gydytojų organizacijos.

„Šiuo metu paskelbti konkursai į keliolikos sveikatos priežiūros įstaigų vadovų pareigas. Viešumoje minimi faktai byloja, kad ministras siekia politizuoti ligoninių valdymą, organizuodamas fiktyvius ir neskaidrius konkursus, į atsakingas pareigas skiriant sau artimos aplinkos ar partijos žmones. Tai viešai patvirtino kai kurie medikai, sulaukę raginimų tapti Lietuvos socialdemokratų partijos nariais“, - teigė opozicijos atstovai.

Be to, jiems įtarimą kelia ministerijos noras centralizuoti gydymo įstaigų valdymą, ligonines perduoti ministerijos pavaldumui. Dėl tokios reformos rajoninės ligoninės gali tapti tik slaugos ir palaikomojo gydymo įstaigomis.

Užkliuvo komanda ir knyga

Praėjusią savaitę portalas lrytas.lt pranešė, kad ministro patarėjui Dariui Prialgauskui prokurorai pareiškė įtarimus dėl finansinių nusikaltimų. Jis įtariamas pasisavinęs pinigus iš buvusios darbovietės. Nepaisant to, ministras gina savo patarėją ir neketina jo atleisti iš darbo. Teigiama, kad ministro patarėjas netgi gali tapti ministerijos kancleriu.

Kaltinimai metami ir kitam ministro patarėjui – Arvydui Skorupskui. Šis 2009-2011 m. dirbdamas Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje chirurgijos gydytoju, neteisėtai ir nepagrįstai išdavė keliolika siuntimų ortopedijos priemonėms įsigyti. Jų pirkimas buvo užsakomas iš viešosios įstaigos „Vilties žiedas“, kurioje A. Skorupskas, kaip paaiškėjo, 2010 m. birželį buvo neteisėtai įdarbintas gydytoju chirurgu. Tuo pat metu jis dirbo ir Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje. Iš pareigų įstaigoje „Vilties žiedas“ A. Skorupskas pasitraukė tik 2012 m. prasidėjusio įvykio tyrimo metu.

Tuo tarpu V. Andriukaičio paskirtas sveikatos apsaugos viceministras Gediminas Černiauskas turi bendrovės „Sveikatos ekonomikos centras“ akcijų. Šis centras yra gavęs finansavimą iš ministerijos.

„Savo darbo vizitų metu, jūs, painiodamas viešuosius ir privačius interesus, dalyvavote biografinės knygos „Vytenio Povilo Andriukaičio gyvenimo interviu“ pristatyme. Tų pačių susitikimų metu vyko prekyba knygomis, jums dalyvaujant medikai buvo raginami įsigyti knygas su nuolaida. Ar pripažįstate, kad šie veiksmai yra nederama ir neatsakinga praktika ministro pareigas einantiems pareigūnams?“ - klausia interpeliacijos rengėjai.  

Ministras interpeliacijos nebijo

Reaguodamas į liberalų iniciatyvą, sveikatos apsaugos ministras V. Andriukaitis teigė, kad interpeliacija jam būtų „dėkinga proga“ pateikti atsakymus.

„Džiaugčiausi interpeliacija, aš labai jos noriu. Aš tikrai nuoširdžiai sakau, aš jos noriu. Aš noriu pakviesti kiekvieną oponentą į diskusijas. Ir jeigu bus tokia didžiulė proga gauti teisę stovėti parlamento tribūnoje, aš būsiu labai laimingas“, - spaudos konferencijoje trečiadienį sakė ministras.

„Interpeliacija yra Dievo dovana“, - tvirtino ministras. 

Galimi rėmėjai dar svarsto

E. Masiulis tikisi, kad interpeliaciją ministrui palaikys konservatoriai, „darbiečiai“, „Drąsos kelias“. 

V. Andriukaičio veikla nepatenkinta ne tik Seimo opozicija, bet ir valdančioji Darbo partija. Ministro iniciatyvas kritikuoja ir prezidentė Dalia Grybauskaitė. 

Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius kol kas neatskleidžia, ar jo vadovaujama Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija Seime parems Liberalų sąjūdžio inicijuojamą interpeliaciją sveikatos apsaugos ministrui Vyteniui Andriukaičiui. 

„Ryt tarsimės dėl to frakcijoje, kol kas šio klausimo nesame svarstę. Interpeliacija - tai pirmiausia klausimai ministrui, o klausimų V. Andriukaičiui turime tikrai labai daug, dėl to dar anksčiau planavome susitikimą frakcijoje su ministru, jis įvyks kitą antradienį„, - BNS sakė A.Kubilius.

Sveikatos apsaugos ministro socialdemokrato Vytenio Andriukaičio veikla kelia daug susirūpinimo, sako koalicijos partnerės Darbo partijos (leiboristų) lyderis Vytautas Gapšys

„V. Andriukaičio veikla kėlė labai daug susirūpinimo ir opozicijai, ir valdantiesiems“, - BNS sakė V.Gapšys. Jis teigė, kad Seimo Darbo partijos frakcija, gavusi interpeliacijos tekstą, spręs, ar paremti šią iniciatyvą.

Sesijos metu ne mažiau kaip 29 Seimo nariai gali pateikti interpeliaciją ministrui, reikalaudama paaiškinti priimtų sprendimų motyvus. Ministras į interpeliaciją turi atsakyti per dvi savaites, dokumentas svarstomas parlamente.

Jeigu Seimo nutarimo dėl interpeliacijos projekte ministro atsakymas pripažįstamas esąs nepatenkinamas ir pareikštas juo nepasitikėjimas, tai toks nutarimo projektas gali būti priimtas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų dauguma. Tokį nutarimą priėmus, ministras turi atsistatydinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.