Knygas perkantys politikai - Seimo etikos sargų taikiklyje

Etikos sargai susidomėjo tūkstančius litų knygoms ir laikraščiams išleidžiančiais politikais. Įtariama, kad jie už valstybės biudžeto pinigus knygas neteisėtai perka ir laikraščius prenumeruoja savo apygardų mokykloms ir bibliotekoms. Tam panaudotus pinigus gali tekti grąžinti valstybei.

Kas mėnesį kanceliarinėms išlaidoms Seimo nariai gauna po maždaug 2,2 tūkst. Lt.<br>P. Lileikio nuotrauka iš archyvo
Kas mėnesį kanceliarinėms išlaidoms Seimo nariai gauna po maždaug 2,2 tūkst. Lt.<br>P. Lileikio nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jun 12, 2013, 3:46 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 3:05 PM

Seimo kanceliarijos duomenimis, konservatorė Vilija Aleknaitė-Abramikienė knygoms per tris pirmuosius šių metų mėnesius išleido 1 tūkst. 789 Lt, „valstietė“ Rima Baškienė – 863 Lt, socialdemokratas Gediminas Kirkilas – 1 tūkst. 226 Lt, „Drąsos kelio“ atstovas Algirdas Patackas 1 tūkst. 551 Lt, o jo kolegė Aurelija Stancikienė – 629 Lt.

Kitų politikų išlaidos knygoms buvo gerokai kuklesnės. Išleidžiančių dideles sumas laikraščių prenumeratai yra tik vienas kitas.

Didelės sumos sukėlė įtarimą Seimo Etikos ir procedūrų komisijos nariams. Jie įtaria, kad Seimo nariai knygas masiškai perka bibliotekoms, o tokia veikla esą nėra teisėta.

Jei politikas važiuoja į mokyklos ar bibliotekos renginį ir padovanoja knygą, tai normalu. Tačiau, jei knygų perkama daugybė – tai nėra gerai, - tokią išvadą padarė komisijos nariai. Kitame posėdyje jie svarstys daugiausiai knygoms ir spaudos prenumeratai išleidusių Seimo narių elgesį ir spręs, kurie iš jų turės pakratyti pinigines ir grąžinti pinigus Seimo biudžetui.

Komisijos pirmininkas Valentinas Stundys sako, kad įtarimai, jog Seimo nariai gali piktnaudžiauti pirkdami knygas, kilo pavarčius jų parlamentinių išlaidų ataskaitas Seimo kanceliarijai.

Kas mėnesį kanceliarinėms išlaidoms Seimo nariai gauna po maždaug 2,2 tūkst. Lt.

Seimo vicepirmininkas G. Kirkilas portalui lrytas.lt teigė masiškai knygų neperkantis.

„Dovanojau mokykloms po vieną kitą knygą įvairioms progoms. Dovanojau žodynus ir kitokias knygas, žiūrint ko prašo“, - pasakojo Seimo narys.

„Pirkau knygas bibliotekoms. Visos ataskaitos yra Seime. Niekaip kitaip nesugalvojau, kaip galima tuos pinigus išleisti“, - pripažino Seimo narys A. Patackas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.