Seimo komisija tirs įrašus dėl STT provokacijų

Seimo Kriminalinės žvalgybos

Dienraštis „Lietuvos rytas“ praėjusį šeštadienį paskelbė, STT rengė provokacijas prieš socialdemokratus R. Adomavičių, A. Butkevičių, J. Oleką.<br>P. Lileikio asociatyvi nuotrauka
Dienraštis „Lietuvos rytas“ praėjusį šeštadienį paskelbė, STT rengė provokacijas prieš socialdemokratus R. Adomavičių, A. Butkevičių, J. Oleką.<br>P. Lileikio asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 12, 2013, 6:07 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 2:48 PM

„Aš pasakiau komisijai, faktiškai buvo ta pati medžiaga pateikta, kas žiniasklaidoj paskelbta, tik daugiau detalizuota. Manęs buvo paprašyta padaryti neteisėtus veiksmus su Juozu Oleku ir Romu Adomavičium“, - žurnalistams sakė įrašus komisijai pateikęs socialdemokratas Tomas Biknevičius.

STT vadovas Saulius Urbonavičius po posėdžio žurnalistams sakė duomenų, kad jo tarnybos darbuotojai būtų organizavę provokacijas, neturintis, įstaigoje atliekamas tyrimas.

„Atliekamas tyrimas, aš kaip vadovas tokių duomenų neturiu“, - sakė S. Urbonavičius. Antradienį parlamente pristatydamas metinę veiklos ataskaitą STT vadovas sakė, kad „nei atlikdama ikiteisminį tyrimą dėl Vilniaus vicemero (Romo Adomavičiaus. - Red.), nei kitomis aplinkybėmis ar atvejais, STT nerengė ir niekada neskatino kitų asmenų rengti jokių provokacijų nei prieš publikacijoje minimus, nei prieš kitus šalies politikus“.

„Pasirodžius šiai informacijai žiniasklaidoje STT pradėjo jos patikrinimo procedūrą tarnyboje ir išsamią informaciją pateikė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui, Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijai, Generalinei prokuratūrai“, - sakė STT vadovas.

Išklausiusi abi puses, Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisija gilinsis į pateiktus įrašus.

„Svarbiausia, kad mums šiandien buvo pateikti garso įrašai, mes bandėm klausytis tuos garso įrašus, bet, deja, per labai trumpas laikas, kad įsigilintumėm, įrašai užima pakankamai laiko, ir mes bandysime konkretinti tam tikras vietas, kurios komisiją domina. Mes turime išklausyti įrašą, buvo mesti įtarimai STT, buvo šalia tų įtarimų garso įrašai, ir mes juos turim išklausyt“, - po komisijos posėdžio sakė jos pirmininkas socialdemokratas Darius Petrošius.

Opoziciniai konservatoriai D. Petrošių yra paraginę nusišalinti nuo tyrimo siekiant išvengti galimo nešališkumo.

Dienraštis „Lietuvos rytas“ praėjusį šeštadienį paskelbė, STT rengė provokacijas prieš socialdemokratus Romą Adomavičių, Algirdą Butkevičių, Juozą Oleką. Dienraštis teigė, jog iš pradžių bandyta provokuoti T. Biknevičių, bet jis atsisakęs. Dienraščiui T. Biknevičius patvirtino slapta įrašęs pokalbius su bendradarbiauti siūliusiais STT darbuotojais.

Publikacija minėtame dienraštyje pasirodė prieš STT paskelbiant apie baigtą ikiteisminį tyrimą, kuriame įtarimai dėl prekybos poveikiu pareikšti Vilniaus vicemerui socialdemokratui R. Adomavičiui.

STT R. Adomavičiui yra pateikusi įtarimus dėl 40 tūkst. litų kyšio ėmimo. Politiko veiksmai traktuojami kaip prekyba poveikiu. Už šį nusikaltimą įstatymas numato laisvės atėmimą nuo dvejų iki aštuonerių metų.

Tačiau pats R. Adomavičius yra aiškinęs, kad stambi grynųjų suma, kurią STT rado jo rankinėje, buvo jo asmeninės lėšos, skirtos Seimo rinkimų kampanijai.

Figūruoja tyrime dėl poveikio liudytojams Socialdemokratas Vilniaus vicemeras R. Adomavičius figūruoja dar viename ikiteisminiame tyrime - dėl poveikio liudytojams, BNS patvirtino Generalinė prokuratūra. „Galiu patvirtinti, kad tokio pobūdžio tyrimas dėl galimo poveikio liudytojams yra atliekamas“, - trečiadienį sakė Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vadovė Elena Martinonienė. BNS žiniomis, šis tyrimas pradėtas prieš keletą mėnesių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.