Ūkio ministras E. Gustas grybauja miškuose, o ne kabinete

Skandalingais pareiškimais ir ne mažiau ryškiais veiksmais pagarsėjusią Birutę Vėsaitę ūkio ministro poste keičia visiška priešingybė – visuomenei mažai žinomas 54 metų Evaldas Gustas. Koks žmogus yra naujasis ūkio ministras ir ko iš jo galima tikėtis?

D. Grybauskaitė prisaikdino E. Gustą. Šis ministras veikiausiai nekels galvos skausmo nei jai, nei premjerui.<br>R. Danisevičius
D. Grybauskaitė prisaikdino E. Gustą. Šis ministras veikiausiai nekels galvos skausmo nei jai, nei premjerui.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Jun 12, 2013, 1:23 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 3:16 PM

Panašu, kad prieštaringos ir skambios frazės iš šios ministerijos jau nebesklis, o verslininkams teks kantriai minti jos slenksčius, kol sulauks aiškių sprendimų. Prezidentės Dalios Grybauskaitės antradienį prisaikdintas E. Gustas - prisiekęs grybautojas, ramus, kruopštus, niekam problemų nekelsiantis ir greitų sprendimų nemėgstantis valdininkas.

Portalo lrytas.lt šaltiniai teigia, kad Socialdemokratų partijos vadovai E. Gustui prieš Seimo rinkimus buvo žadėję Vyriausybės kanclerio postą. Tačiau galiausiai premjeras pasirinko savo seną bendražygį - buvusį Susisiekimo ministerijos kanclerį Alminą Mačiulį. Taip E. Gustas liko be posto, todėl kai kurie analitikai pasiūlymą E. Gustui tapti ministru vadina skolos grąžinimu.

Tapti ministru E. Gustas turėjo galimybę ir prieš dešimt metų, tačiau tąkart socialdemokratų premjeras Algirdas Brazauskas vidaus reikalų ministru pasirinko Virgilijų Bulovą.   

„Kruopštus, sąžiningas, ramaus būdo, bet atkaklus ir nenusileidžiantis, kai reikia“, – taip naująjį ūkio ministrą apibūdino jo visuomeninės veiklos krikštatėvis ir asmeninis draugas, Kauno miesto vicemeras Vasilijus Popovas.

Būtent jis atkreipė dėmesį į uždaro būdo, bet sumanų, uolų jaunuolį ir 1982 metais pakvietė dirbti į Kauno K. Požėlos rajono komjaunimo komitetą.

Nekamuoja politinės ambicijos

Būtent V. Popovas, įtakingas Kauno socialdemokratas, paskatino E. Gustą sutikti su premjero Algirdo Butkevičiaus pasiūlymu užimti ūkio ministro postą.

V. Popovas naująjį ministrą juokais vadina savo „augintiniu“: šių dviejų vyrų keliai dažnai driekdavosi vienas šalia kito. Pavyzdžiui, 2001 m. V. Popovas parūpino jam Lietuvos banko Kauno padalinio organizacinio skyriaus viršininko vietą, kuriame pats dirbo.

Dauguma portalo lrytas.lt kalbintų E. Gustą pažinojusių, kartu dirbusių asmenų jį apibūdino kaip didelių politinių ambicijų nepuoselėjantį, žiniasklaidos dėmesio nesivaikantį, tvarkingą, įstatymų vingrybes ir biurokratijos užkulisių taisykles kaip riešutus perkrimtusį valdininką.

E. Gustas trumpai (2000–2001 metais) dirbo Kauno miesto tarybos sekretoriumi. Tai buvo viešumoje nepastebimos, bet svarbios pareigos – sekretorius sudarydavo svarstomų klausimų sąrašą, tvarkydavo daugelį organizacinių reikalų.

Ištikimas, uolus, nepavojingas

Kaip pasakojo Kauno savivaldos veteranai, E. Gustas sugebėdavo nors šiek tiek suteikti stabilumo ir tvarkos chaoso laikotarpiu, į kurį nugrimzdo savivaldybė, kai Kauno meru tapo Vytautas Šustauskas.

Valdininkas niekam neužkliuvo, nesivėlė į jokias politines intrigas, kurios anuomet virė Kauno savivaldybėje, kai merai keitėsi vienas po kito.

Kauno miesto tarybos narys, buvęs Kauno socialdemokratų lyderis Gintautas Labanauskas prisimena, kad netgi E. Gustui išvykus iš Kauno į Vilnių dirbti vidaus reikalų viceministru, kauniečiai dažnai į jį kreipdavosi patarimo, konsultuodavosi – jis garsėjo kaip tobulas įstatymų, kiekvienos biurokratinės raidės žinovas.

„Komandinio darbo šalininkas. Lojalus komandos narys, bet ne lyderis“, – taip trumpai ir taikliai naująjį ūkio ministrą apibūdino G. Labanauskas.

Svarbiausia – atsargumas

E. Gustas vargu ar užlips ant to paties grėblio, kaip B. Vėsaitė. Naujasis ūkio ministras veikiausiai smulkmeniškai laikysis įstatymo raidės. Galima tik užjausti opoziciją – įkąsti ūkio ministrui bus labai sunku. Nebent apsimestų verslininkų užtarėjais (tai nesunku būtų padaryti liberalams) ir prikištų nerangumą – E. Gustas neskubės daryti sprendimų, ilgai svarstys, verslui svarbius projektus aptarinės su partijos ir Vyriausybės kolegomis, o verslininkams tai gali nepatikti.

Ministro atsargumą ir polinkį apsidrausti pabrėžė ir jo bičiulis V. Popovas: „Jis tikrai nepadarys klaidos skubėdamas, nesės į pirmą pasitaikiusį lėktuvą, jeigu pasiūlytų verslininkai. Kiekvieną žingsnį aptars su premjeru, gal ir į mane patarimo kreipsis“, – kalbėjo naujojo ūkio ministro „krikštatėvis“.

E. Gustas – reiklus, bet nepiktas viršininkas, niekas iš jo ankstesnių bendradarbių nėra girdėję jį pakeliant balsą. Su balsingąja pirmtake jo nėra net ką lyginti.

Aplankė dukrą ir anūką

Nors ir garsėjantis pareigingumu, E. Gustas neapleidžia šeimos reikalų. Jiems vyras neseniai vos nepaaukojo karjeros.

Prezidentė D. Grybauskaitė iš pirmo karto nesulaukė E. Gusto tik todėl, kad šis buvo išvykęs į Norvegiją aplankyti savo 27 metų dukros Justės ir 3 metų anūko.

„Evaldas žinojo, kad tapęs ministru negreitai galės pamatyti dukrą ir anūką, todėl pasinaudojo proga, premjero suteiktomis atostogomis“, – pasakojo V. Popovas.

Pastaruoju metu E. Gustas atrado naują laisvalaikio būdą – kalnų slidinėjimą. Tačiau didžiausias naujojo ministro pomėgis – grybauti. Kartu su V. Popovu jie yra išnaršę beveik visus Lietuvos miškus.  "E. Gustas žino, kur dygsta kiekvienas Lietuvos baravykas", - juokėsi pašnekovas.

Galima tik spėlioti - galbūt ši ministro aistra išeis į naudą grybų augintojams?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.