Balsų pirkimu kaltinti „darbiečiai“ galės grįžti į Seimą?

Seime bandoma reabilituoti keturis Darbo partijos narius, kuriuos, kilus skandalui dėl balsų per Seimo rinkimus pirkimo, parlamentas išbraukė iš šios partijos kandidatų sąrašo ir taip užkirto galimybę tapti Seimo nariais.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas, BNS

Jun 13, 2013, 4:42 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 1:58 PM

Tokios iniciatyvos ėmėsi Darbo partijos lyderis Vytautas Gapšys. Jis įsitikinęs, kad partijos nariai: Živilė Pinskuvienė, Jolanta Gaudutienė, Jonas Pinskus ir Vytautas Gricius balsų pirkimu buvo apkaltinti nepagrįstai, todėl jiems turi būti sudaryta galimybė tapti Seimo nariais.

Jis parengė Seimo nutarimo pakeitimą, pagal kurį būtų nustatyta, kad Ž. Pinskuvienė, J. Gaudutienė, J. Pinskus ir V. Gricius nepažeidė Seimo rinkimų įstatymo, ir jie būtų grąžinti į kandidatų sąrašą. Parlamentarais jie taptų, jeigu kurie nors dabartiniai Seimo nariai, išrinkti pagal Darbo partijos kandidatų sąrašą, atsisakytų mandato.

Iš Darbo partijos kandidatų sąrašo jie buvo išbraukti po to, kai Konstitucinis Teismas po Seimo rinkimų pripažino, kad rinkimuose kai kurių politikų naudai būta klastojimo atvejų. Dėl to Seimo rinkimų rezultatai neatitiko rinkėjų valios, buvo pažeistas rinkimų įstatymas, o keturi Darbo partijos atstovai, išrinkti į parlamentą pagal partijos sąrašą, negalėjo tapti Seimo nariais.

Šio nutarimo projekto svarstymas ketvirtadienį Seime vyko be didesnių diskusijų. „Tvarkietis“ Petras Gražulis smerkė kolegas, pašalinusius iš Seimo „nekaltus“ „darbiečius“. Tuo tarpu „Drąsos kelio“ atstovas Vytautas Matulevičius baisėjosi, kad balsų pirkimu kaltinti politikai gali grįžti į didžiąją politiką. Jis ragino prisiminti žiniasklaidoje skelbtus filmuotus įrašus, kaip balsų pirkėjai tarėsi klastoti rinkimų rezultatus. 

Per pirmąjį balsavimą V. Gapšio siūlymą palaikė 47 Seimo nariai,  6 buvo prieš, o 21 susilaikė. Kad nutarimas įsigaliotų, dėl jo reikės balsuoti dar du kartus. 

Šią savaitę Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas nutarė, kad siūlymas neprieštarauja Konstitucijai ir gali būti svarstomas parlamente. Tiesa, Seimo teisininkai turi priešingą nuomonę, nes pakeitus Seimo rinkimų rezultatus būtų paneigta Konstitucinio Teismo išvada.

Darbo partija sako, kad balsų pirkimu apkaltintiems jos nariams nepareikšti jokie įtarimai. Jie dėl balsų pirkimo iškeltoje byloje tėra liudytojai.

Trukdymu pasinaudoti rinkimų teise kaltinami keturi asmenys: Vladislavas Gaidis, Igoris Sologubovas, Eugenijus Maciulevičius ir buvęs Darbo partijos kandidatas į Seimą Viačeslavas Ždanovičius.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, visi šie asmenys, veikdami bendrininkų grupėje, susitarė už 30 tūkst. litų sumą papirkti 3 tūkst. asmenų, kad šie balsuotų už Darbo partiją ir reitinguotų jos sąraše esančius penkis narius: Joną Pinskų, Živilę Pinskuvienę, Jolantą Gaudutienę, Vytautą Gricių ir V. Ždanovičių.

Kaip yra pranešusi Generalinė prokuratūra, V. Gaidis ir I. Sologubovas iš E. Maciulevičius ir V. Ždanovičius tam reikalui gavo 5 tūkst. litų, tačiau nebaigė vykdyti nusikalstamos veikos – sutrukdė pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.