Knygų pirkėjai kelia įtarimų

Seimo etikos sargų akiratyje – ne tik parlamentarai, nuomojantys prabangius automobilius, bet ir politikai, tūkstančius litų išleidžiantys knygoms.

Konservatorių atstovė V.Aleknaitė-Abramikienė – tarp knygų pirkėjų lyderių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Konservatorių atstovė V.Aleknaitė-Abramikienė – tarp knygų pirkėjų lyderių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jun 13, 2013, 8:20 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 2:29 PM

Iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų konservatorė Vilija Aleknaitė-Abramikienė per tris pirmuosius šių metų mėnesius knygoms išleido 1789 litus, „Drąsos kelio” atstovas Algirdas Patackas – 1551, socialdemokratas Gediminas Kirkilas – 1226, „valstietė” Rima Baškienė – 863, „drąsuolė” Aurelija Stancikienė – 629 litus.

Kitų politikų išlaidos knygoms – gerokai kuklesnės. O išleidžiančių dideles sumas laikraščių prenumeratai yra tik vienas kitas.

Tokie pirkiniai sukėlė įtarimą Seimo Etikos ir procedūrų komisijos nariams. Jie įtaria, kad politikai knygas masiškai perka jų rinkimų apygardose esančioms bibliotekoms, o tokia veikla nėra teisėta.

„Jei politikas važiuoja į mokyklos ar bibliotekos renginį ir padovanoja knygą, tai normalu. Tačiau jei knygų perkama daug, tai nėra gerai”, – kalbėjo etikos sargai.

Komisija nutarė svarstyti daugiausia knygoms išleidusių Seimo narių elgesį ir spręsti, kurie iš jų turės pakratyti pinigines ir grąžinti pinigus parlamento kanceliarijai.

Komisijos pirmininkas konservatorius Valentinas Stundys paaiškino, jog įtarimų, kad Seimo nariai gali piktnaudžiauti pirkdami knygas, kilo pavarčius jų parlamentinių išlaidų ataskaitas.

Bet į įtartinųjų sąrašą patekęs Seimo vicepirmininkas G.Kirkilas tvirtina masiškai leidinių neperkantis: „Dovanojau mokykloms po vieną kitą knygą įvairiomis progomis. Dovanojau žodynų, kitokių knygų, nelygu, ko prašo.”

O A.Patackas prisipažino knygas pirkęs bibliotekoms: „Visos ataskaitos yra Seime. Niekaip nesugalvojau, kaip kitaip galima tuos pinigus išleisti.”

Kas mėnesį parlamentinei veiklai Seimo nariai gauna maždaug po 2,2 tūkst. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.