Naujas pasas sunkiam ligoniui – per kančias

Biurokratinės grimasos: pasibaigus paso galiojimui garbaus amžiaus sulaukusiems neįgaliems žmonėms dėl naujo dokumento į Migracijos tarnybą tenka keliauti ne tik vežimėliuose, bet ir neštuvuose.

Į Panevėžio slaugos namus su mobiliąja įranga atvykusios Migracijos tarnybos darbuotojos vargo su ligoniais.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Į Panevėžio slaugos namus su mobiliąja įranga atvykusios Migracijos tarnybos darbuotojos vargo su ligoniais.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Jun 13, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 2:29 PM

Prieš kelias dienas keturioms Kupiškio senelių namų darbuotojoms į Migracijos tarnybą neštuvais teko tempti 84 metų globotinę.

Pilietę vargais negalais pavyko pasodinti ir nufotografuoti, paimti pirštų atspaudus. Sunkiausia ligonei buvo pasirašyti nurodytame langelyje.

Iš karto po šios kelionės moters būklė smarkiai pablogėjo. Ją teko skubiai vežti į ligoninę.

Prieš tai globos namų administracija kreipėsi į Migracijos tarnybos atstovus, prašydama atvykti su mobiliąja įranga. Tačiau paaiškėjo, jog ją reikia užsakyti iš anksto.

Užsirašius birželį mobilioji įranga atkeliautų tik spalį.

Įgaliojimas tinka ne visur

Kupiškėnas Petras Remeikis turėjo daug vargo, kai buvo keičiamas 92 metų tetos dokumentas. Prie lašelinės prijungta senolė fotografuotis asmens tapatybės kortelei keliavo invalido vežimėlyje.

Neseniai vyriškis nuvažiavo pasiimti naujos kortelės, bet, pasirodo, moteris privalo atvykti pati.

„Mano teta jau viena koja danguje, jai nustojo funkcionuoti inkstai. Turiu įgaliojimą tvarkyti jos finansinius reikalus, bet jis netinka norint paimti dokumentą.

Laimei, Kupiškio migracijos tarnybos specialistės sutiko atvažiuoti pas senelių namuose esančią tetą ir jai įteikti kortelę”, – kalbėjo P.Remeikis.

Žadėjo pasistengti mirti

Per kančias gautas asmens dokumentas garbaus amžiaus senjorams išduodamas dešimčiai metų.

Ar neįgalių žmonių, kuriems pavyks likti gyviems, po dešimtmečio laukia panaši procedūra?

Kodėl asmens dokumentas tokiems asmenims negalėtų galioti iki jų gyvenimo pabaigos?

Negi neįmanoma paso galiojimo pratęsti ir nekankinant sergančių senolių?

Tokiais klausimais Panevėžio slaugos ligoninėje buvo užverstos Migracijos tarnybos specialistės, atvežusios mobiliąją įrangą.

Joms teko gerokai padirbėti, kol pavyko nufotografuoti po insulto čia gydomą 85-erių Moniką Juzėnienę – lovoje pasodinta ir į taburetę atremta moteris vis kreipė akis į šoną.

O 80-metį perkopusi Ona Balčiūnienė gal tik iš penkto bandymo ir padedama sūnaus pasirašė taip, kaip reikia.

Išgirdusi, kad tiek pastangų atėmęs dokumentas galios tik 10 metų, moteris dar sugebėjo pajuokauti: „Reikės pasistengti anksčiau mirti, kad nebereikėtų vėl visko kartoti ir taip smarkiai visiems vargti.”

Baiminosi dėl sutuoktinės

„Tai man atrodo tarsi bandymas prikelti mirusius. Kodėl paprasčiausiai nepratęsiamas senojo paso galiojimas?” – kalbėjo varginančias fotografavimo procedūras stebėjęs panevėžietis Antanas Nauronis.

Vyras susirūpinęs, kaip reikės pakeisti dokumentą žmonai. Po insulto ligoninėje gulinčios moters paso galiojimas baigsis šių metų liepą.

Tačiau ji beveik nereaguoja į aplinką.

Išgirdęs, kad darbuotojus su mobiliąja įranga reikia užsisakyti prieš keturis mėnesius, panevėžietis sutriko: „O jeigu ji nesulauks?”

Laidoti galima be dokumento

Žmonės skuba savo neįgaliems artimiesiems pakeisti asmens dokumentus dėl įvairių priežasčių.

Vieni tiesiog pareigingai laikosi įstatymų.

Kiti baiminasi, kad be galiojančių dokumentų giminaitis negalės naudotis lengvatomis, nebus priimtas į ligoninę ar net nebegaus pensijos.

„Pasitaiko, kad pas mus atveža jau mirštantį žmogų. Ir klausia, kas bus, jeigu jis mirs nesulaukęs naujo paso. Atsakau, kad palaidosite. Ir laidojimo pašalpą tikrai gausite.

Mirti žmogus gali ir turėdamas nebegaliojantį asmens dokumentą”, – kalbėjo Panevėžio policijos Migracijos skyriaus vadovė Bronislava Pliavgienė.

Tiesa, jei asmens dokumentas negalioja, pirmą kartą atėjęs į savivaldybės Socialinės paramos skyrių prašyti pašalpos prašytojas jos negaus.

Kai kurios ligoninės atsisako priimti gydyti asmenis, neturinčius galiojančio asmens dokumento. Bet skubioji pagalba teikiama visiems.

„Manau, svarbu būtų pailginti išduoto dokumento galiojimo laiką. Jis galėtų būti ilgesnis nei 10 metų. Ypač garbaus amžiaus žmonėms”, – sakė B.Pliavgienė.

Migracijos skyriuje – neregėtas antplūdis

* Per penkis šių metų mėnesius Panevėžio policijos Migracijos skyriuje gyventojams išduota tiek pasų, kiek pernai per visus metus, – apie 20 tūkstančių.

* Mat baigiasi 1993 ir 2003 metais išduotų pasų galiojimas. Jų pratęsti negalima, nes tik naujas dokumentas gali būti įtrauktas į Šengeno erdvės duomenų bazę.

* Per penkis mėnesius su dviem mobiliosios įrangos aparatais Panevėžio apskrityje aptarnauti 1724 asmenys. Iš anksto vietas eilėje rezervavo per 3000 žmonių.

* Šiuo metu rengiami pasiūlymai, kad asmens dokumentų taisyklės būtų pakeistos. Be kita ko, siūloma, kad ne tik notaras, bet ir Migracijos tarnybos specialistas turėtų teisę patvirtinti žmonių įgaliojimus kitam asmeniui atsiimti jo naują dokumentą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.